Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
24Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Kertas 2-Pengajian AM

Kertas 2-Pengajian AM

Ratings:
(0)
|Views: 900|Likes:
Published by f6smkpn8668

More info:

Published by: f6smkpn8668 on Feb 22, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/13/2012

pdf

text

original

 
Bahagian A
Pilih
satu
daripada tajuk-tajuk di bawah ini, dan tulis karangan yang panjangnya antara250 hingga 300 patah perkataan.
[25]1.Sejak akhir-akhir ini banyak rungutan diterima daripada orang ramai berkaitanprojek perumahan yang terbengkalai sehingga memaksa kerajaan mengambilbeberapa pendekatan bagi menyelesaikan isu berkenaan.Bincangkan masalah yang timbul berkaitan isu ini serta langkah-langkahmengatasinya.
2.
Industri batik bukan lagi perusahaan orang kurang berada atau kurang mampu.Industri ini mempunyai potensi besar menjadi satu industri berdaya saing yangboleh menyumbang kepada pembangunan negara.Berdasarkan pernyataan di atas, bincangkan potensi dan cabaran industri batikdi Malaysia.
Bahagian B
Pilih
satu
daripada tajuk-tajuk di bawah ini, dan tulis karangan yang panjangnya antara250 hingga 300 patah perkataan.
[25]3.Fenomena kenaikan suhu bumi adalah salah satu isu hangat yang telahdiperdebatkan dalam Persidangan Kemuncak Bumi, di Rio De Janerio pada Jun1992. Ini adalah kerana ia boleh mengakibatkan perubahan cuaca dunia yangtidak menentu dan malapetaka banjir besar .Bincangkan punca-punca yang mengakibatkan fenomena ini4.Kemajuan dan pembangunan negara yang pesat seolah-olah memaksa ibu yangbekerja memberi bayi mereka susu formula, walaupun ramai yang mengetahuikelebihan susu ibu berbanding susu formula.Bincangkan manfaat susu ibu kepada ibu dan bayi.
 
Bahagian C
Jawab
dua
soalan dalam bahagian ini. Pilih
satu
daripada soalan 5 (a)
atau
5 (b) dan
satu
daripada soalan 6 (a)
atau
6 (b).5 (a) “Kerajaan sentiasa memberi keutamaan untuk menambah nilai modal insandalam kalangan generasi muda bagi memastikan negara mempunyai tenaga yangterbaik untuk masa depan yang lebih cemerlang. Mereka mampu melakukannya tetapimereka mesti membuat segala persediaanmereka perlu menjadi individu yangcemerlang, individu yang berhemah tinggi dan berjaya.”(Petikan ucapan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi,dalam Majlis Perasmian Kursus Kepimpinan Kelab Umno Luar Negara,Di Pusat Perdagangan Putrajaya, Bernama, 16 Julai 2005)i)Bagaimanakah cara kerajaan memastikan negara dapat mencapai kejayaanyang cemerlang pada masa hadapan?
ii)
Dengan menggunakan tidak lebih 50 patah perkataan, bincangkan pihak-pihak yang berperanan untuk memastikan pembinaan modal insan selaridengan Falsafah Pendidikan Negara.
 ATAU 
(b)Fenomena kemerosotan disiplin pelajar pada masa ini berada di tahap yangmembimbangkan. Daripada keseluruhan 7 juta pelajar di seluruh negara, kira-kira76,300 pelajar atau 1.06 peratus terbabit dalam pelbagai masalah disiplin sepertivandelisme, bulisme, samseng sehingga yang paling serius ialah mencedera danmembunuh. Statistik jenayah remaja dari tahun 1994 hingga 1995 pula menunjukkanseramai 21,000 pelajar remaja ditangkap meliputi kes bunuh, ugut, samun, rogol, curi,pecah rumah, judi, senjata berbahaya, dadah, rasuah dan kesalahan-kesalahandelikuensi yang lain.(Dipetik dan diubahsuaikan daripada
Pemikir 
,keluaran Julai – September 2004)i)Mengapakah kemerosotan disiplin pelajar pada masa ini dianggap berada ditahap yang membimbangkan?
ii)
Dengan menggunakan tidak lebih 50 patah perkataan, huraikan kaedah-kaedah yang paling berkesan bagi menangani masalah kemerosotan disiplinremaja pada masa ini.
 
6
(
a
) “Tekanan perasaan atau stres hanyalah perasaan yang tidakterkawal. Stres – “respons” badan dan minda seseorang terhadap sebarang peristiwaatau kejadian yang berlaku. Sekiranya “respons” seseorang adalah negatif terhadapsesuatu kejadian maka dia akan mengalami stres. Persepsi seseorang itu amat penting.Sesuatu yang harus diingat adalah stres itu hanyalah “respons” atau tindak balas”(Dipetik dan diubah suai daripada Tajaiyah Ihsan,“Tekanan : Lawan atau Lari”,
Mingguan Malaysia,
25 Februari 2007)(i) Apakah tekanan perasaan atau stres?(ii) Dengan menggunakan tidak lebih daripada 50 patah perkataan, jelaskan tanda-tanda amaran stres dari aspek fizikal dan mental.
 ATAU 
(
b
) “Kita melancarkan dasar ini, iaitu Dasar Bioteknologi Negara demimemanfaatkan teknologi bio bagi menjana kemakmuran dan kesejahteraan rakyat dannegara. Dasar ini berpaksikan sembilan teras, antara lainnya ialah pertanian, industri,dan penjagaan kesihatan. Dasar ini juga akan memanfaatkan kepelbagaian flora danfauna, dan juga sumber lain seperti mikrob dan organisme marin untuk kajian danpenyelidikan”(Dipetik dan diubah suai daripada,“Ucapan Perdana Menteri Malaysia semasa pelancaranDasar Bioteknologi Negara”)(i) Apakah tujuan Dasar Bioteknologi Negara?(ii) Dengan menggunakan tidak lebih daripada 50 patah perkataan,huraikan kepentingan bioteknologi dalam bidang pertanian.

Activity (24)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Yazid Yuhu liked this
jp sia liked this
LutherbongCheeBui liked this
LutherbongCheeBui liked this
Sin Yee liked this
Gunawathy Balakrishnan liked this
Shahrien Sherina Din liked this
Norliana Chok liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->