Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
54Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Kertas Kerja Program Bebas Denggi

Kertas Kerja Program Bebas Denggi

Ratings:
(0)
|Views: 3,161|Likes:
Published by mazni bin othman
kertas kerja program bebas denggi di sekolah
kertas kerja program bebas denggi di sekolah

More info:

Published by: mazni bin othman on Feb 22, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/04/2013

pdf

text

original

 
PROGRAMBEBAS DENGGISEKOLAH KEBANGSAAN KAYAN2010
TARIKH17 FEBRUARI 2010HARIRABUMASA 2.00 3.30 PETANG
ANJURAN : BIRO PENDIDIKAN PENCEGAHAN DADAHDAN AEDES SK KAYAN.
 
1. LATAR BELAKANG1.1Demam denggi adalah satu penyakit yang masih menjadi satumasalah kesihatan awam di Malaysia. Bilangan kes-kes denggidilaporkan semakin meningkat dari tahun ke tahun. NegeriPerak juga mencatat kes denggi yang semakinmembimbangkan. Hasil lawatan Kementerian Kesihatan ke SK Kayan juga mendapati terdapat jentik-jentik di kawasantakungan air.
2.
OBJEKTIF2.1Objektif AmUntuk mendedahkan kanak-kanak sekolah kepada aktiviti pencegahan dan kawalan denggi dengan tujuan mengwujudkansatu kumpulan yang menjadikan “Change Agent” kepadamasyarakat.2.2Objektif Khususi)Untuk memberi kefahaman, kesedaran dan kemahiran didalam mencegah dan mengawal kejadian demam denggidi sekolah.ii)Untuk melibatkan semua warga sekolah dalam aktiviti pencegahan dan pengawalan demam denggi.3.RASIONAL3.1Sekolah-sekolah mempunyai organisasi yang lengkap di managuru kesihatan di sekolah-sekolah berkenaan boleh diharapsebagai co-ordinator pelaksanaan bebas denggi.3.2Bagi menyemai pengatahuan dan amalan baik di dalamkawalan denggi kepada peringkat umur yang rendah supaya pengetahuan dan amalan tersebut dapat diteruskan apabiladewasa nanti. Di samping itu diharap murid sekolah dapatmenjadi agen perbahan kepada bebas denggi di rumah,kampong/taman dan seterusnya kepada masyarakat umum.3.3Kajian daripada negara-negara lain telah menunjukkan bahawaaktiviti kawalan denggi yang ditumpukan kepada golongankanak-kanak sekolah telah mencapai kejayaan.
 
4.MATLAMAT4.1Mendedahkan kepada murid-murid sekolah tentang aktiviti pencegahan dan kawalan denggi bagi mewujudkan satukumpulan yang menjadi agen perubahan kepada masyarakatsetempat.4.2Memberikan kesedaran, kefahaman dan kemahiran bagimenghindari dan mencegah demam denggi.4.3Mewujudkan masyarakat sifar denggi.5. JAWATANKUASA PERLAKSANAPENASIHATPn Rudiah binti Abas (GB)PENGERUSIPn Zalina bt Zakaria (PK Hem) NAIB PENGERUSI 1En Mohd Zahid b Zainuddin (PK 1) NAIB PENGERUSI 2En Saaidin bin Mahmud (PK Koku)SETIAUSAHAEn Mazni bin OthmanBENDAHARIPn Noor Irwani binti IsmailAJKPn Norazlina bt Othman (PRA)Pn Hasnah bt Saad (Tahun 1)Pn Asnony bt Alwi (Tahun 2)En Mohd Salihin bt Ghazali (Tahun 3)En Mohd Zaidi b Rashid (Tahun 4)Pn Hanafiah bt Hussin (Tahun 5)En Haris b Hussin (Tahun 6)Pn Salina bt Ibrahim (Bilik SAL)Pn Juriah bt Adris (Surau)Pn Wan Aisyah bt Wan Yusuf (B Guru)En Mohd Hafiz b Shahimi (Mak. ICT)Cik Rafidah bt Hashim (PSS)En Saaidin b Mahmud (Bilik KH)Pekerja Swasta (Tandas dan Longkang)6.AKTIVITI6.1Aktiviti yang akan dijalankan ialah:6.1.1Gotong royong membersihkan bilik darjah.6.1.2Gotong royong membersihkan tandas sekolah.6.1.3Gotong royong membersihkan kawasan sekolah.6.1.4Ceramah Pencegahan Denggi.6.1.5Melukis Poster Denggi.6.1.6Pameran Denggi.

Activity (54)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
brandontan liked this
brandontan liked this
Denny Den liked this
Kartini Mame liked this
Hasri Ibrahim liked this
Rashina Hashim liked this
Azeline Ramli liked this
Filzatul Masturah Ab Manaf liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->