Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
14Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
proc civ rezolvare

proc civ rezolvare

Ratings:
(0)
|Views: 1,170|Likes:
Published by klaudia6100

More info:

Published by: klaudia6100 on Feb 22, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/23/2013

pdf

text

original

 
Subiectul 1 . clasificarea normelora)in functie de obiect: se impart in :
≈ Normele de organizare judiciara au ca obiect determinarea instantelor  judecatoresti si a parchetelor de pe langa acestea≈ normele de competenta ofera raspuns la intrebarea “cine judeca?”Au ca obiect o delimitare a atributiilor instantelor judecatoresti deatributiile recunoscute ale altor organe de jurisdictie ori cu activitate jurisdictionala, precum si o repartizare a pricinilor intre instante de graddiferit ori o repartizare intre instante de acelasi grad.≈ normele de procedura propriu-zisa au ca obiect modul de judecata a pricinilor civile si de punere in executare a titlurilor executorii. Sediul principal al acestor norme este Codul de procedura civila.In literatura de specialitate aceste norme de procedura propriu-zisa seimpart in :
 Normele de procedura contencioasa , reglementeaza modul desolutionare a unei cereri atunci cand dreptul partii este incalcatsau contestat.
 Normele de procedura necontencioasa stabilesc reguli de urmat pentru rezolvarea unei cereri atunci cand nu se invoca incalcareaori contestarea unui drept.
 Normele de executare silita au ca obiect regulile de urmat pentruaducerea la indeplinire a drepturilor constatate printr-un titluexecutoriu, atunci cand debitorul nu-si executa obligatia de bunavoie.
b)in functie de intinderea campului de aplicare se impart in:
-
normele generale se aplica in toate cazurile si in orice materie, dacalegea nu prevede in mod expres altfel.
-
 Normele speciale sunt cele care se aplica numai intr-o anumitamaterie, expres stabilita de lege. Aceste norme deroga de la normelegenerale si sunt de stricta interpretare si aplicare, neputand fi extinse prin analogie.
c)in functie de caracterul conduitei pe care o prescriu sunt:
-
imperative – impun partilor sau instantei o anumita actiune sauinactiune si, sub sanctiune, nu ingaduie sa nu se aplice sau sa sederoge de la ele.
-
Dispozitive – suplinesc sau interpreteaza vointa neexprimata sauinsufficient de clar exprimata a partilor in actele lor juridice, ori protejeaza interesele uneia dintre parti, ingaduind sa se deroge de lacontinutul lor.
 
Subiectul 2 . fazele si etapele procesului civilFaza intai
a proc civil – aceasta parcurge 2 faze, dar nu obligatoriu :a)faza judecatii cuprinde judecata in prima instanta si judecata in cailede atac.Judecata , indifferent ca este in prima instanta sau in caile de atac, parcurge 3 etape :
etapa scrisa – este declansata prin cererea de chemare in judecata, careeste actul de procedura prin care reclamantul formuleaza o pretentieimpotriva celeilate parti : paratul. La randul sau, paratul poate saraspunda pretentiilor reclamantului printr-o intampinare sau, daca are pretentii proprii in legatura cu cererea de chemare in judecata, poatesa depuna o cerere reconventionala. Rolul etapei scrise este acela de adetermina cadrul procesual in care se va desfasura judecata, dpdv alobiectului si al partilor.
Etapa dezbaterilor – debuteaza la prima zi de infatisare. Este etapa incare partile sustin pretentiile si apararile, administreaza probe, punconcluzii, fie cu privire la exceptii procesuale, fie pe fondul pretentiilor deduse judecatii.
Etapa deliberarii si pronuntarii hotararii – deliberarea are loc insecret , si la ea participa numai judecatorii care au facut parte dincomplet, nu si grefierul sau procurorul care a pus concluzii.Pronuntarea hotararii se face intotdeauna in sedinta publica, chiar daca judecata a avut loc in camera de consiliu.Odata cu parcurgerea acestor etape se finalizeaza judecata in prima instanta.
Etapa apelului.Partea nemultumita de hotararea primeiinstante o poate ataca cu apel, declansand astfel o noua etapaa fazei judecatii- etapa apelului.
Etapa cailor de atac extraordinare – hotararile pronuntate inapel, precum si hotararile pronuntate in prima instanta faradrept de apel, pot fi atacate cu recurs. In cazul recursuluietapa scrisa este limitata la cererea de recurs si laintampinarea intimatului.
Faza a doua a procesului civil
 b) faza executarii silite intervine in cazul in care hotararea sau un alt titluexecutoriu poate fi pus in executare, iar debitorul nu-si executa obligatia de bunavoie. Exista 2 modalitati de executare silita: executare silita directa,atunci cand creditorul tinde sa obtina realizarea in natura a prestatiei careformeaza obiectul obligatiei debitorului inscrisa in titlul executoriu, siexecutarea silita indirecta atunci cand creditorul unei sume de baniurmareste sa-si indestuleze creanta din sumele obtinute prin valorificarea bunurilor debitorului. Nu este obligatoriu ca procesul civil sa parcurgaambele faze.
 
Subiectul 3. Principiile
a)
 principiul colegialitatii instantei consta in aceea ca activitatea de judecata este indeplinita in colectiv, de mai multi judecatori, iar nu deunul singur. Cand este vorba de rezolvarea unei probleme care nuconstituie activitate de judecata propriu-zisa nu se mai impunecolegialitatea. De ex: amanarea pricinilor care nu sunt in stare de judecata , atunci cand cererea de amanare nu provoaca dezbateri, poatefi facuta si de un singur judecator.
b)
Principiul contradictorialitatii . Contradictorialitatea presupune ca judecatorul trebuie sa asculte deopotriva pe cel care a sesizat instantacat si pe cel care se apara. Partile au dreptul de a face cereri, de a propune si administra probe … Instanta este obligata sa dea cuvantul partilor asupra oricarei cereri si sa-si intemeieze hotararea numai peacele elemente care au format obiectul dezbaterilor contradictorii.
c)
Principiul dreptului de aparare are o valoare constitutionala. In tot parcursul procesului, partile au dreptul sa fie asistate de un avocat, alessau numit din oficiu. Indifferent ca sunt pronuntate intr-o proceduracontencioasa ori intr-una gratioasa, hotararile judecatoresti trebuie saexprime adevarul si sa nu contravina legii.Mai recent s-a impus opinia in sensul ca dreptul la aparare esteasigurat prin :-modul cum sunt organizate si functioneaza instantele judecatoresti-existenta unor dispozitii procedurale-asistarea de catre un avocat.
d)
 principiul rolului activ al judecatorului se manifesta in urmatoareleurmatoarele aspecte principale:-da calificarea exacta cererii, in functie de continutul sau, iar nu infunctie de denumirea data de parte-judecatorul poate invoca din oficiu incalcarea normelor imperative-conduce desfasurarea procesului-da indrumari partilo-cere partilor explicatii-ordona probe din oficiu.-In executarea rolului active, judecatorul poate urmari si atenuareaunor dispozitii legale restrictive, prin aplicarea altor dispozitii legale.
e)
 principiul disponibilitatii consta in posibilitatea partilor de a dispune deobiectul procesului precum si de mijloacele procesuale de aparare aacestui drept. Cuprinde urmatoarele drepturi :-dreptul persoanei interesate de a porni sau nu actiunea civila-dreptul de a determina limitele cererii de chemare in judecata sau aleapararii-dreptul de a ataca sau nu hotararea prin intermediul cailor legale deatac.

Activity (14)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Antoanetta Anton liked this
Alina Botezatu liked this
robydgr liked this
Nica liked this
Valentin Şutach liked this
sabrinaanca liked this
Valeriu56 liked this
Antraxyo liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->