Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Házi veteményes 08

Házi veteményes 08

Ratings:
(0)
|Views: 2,189|Likes:
Published by Inlandir
Az Index Konyhakerti tanácsaim. 2009.01-2009.03
Az Index Konyhakerti tanácsaim. 2009.01-2009.03

More info:

Published by: Inlandir on Feb 22, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/02/2010

pdf

text

original

 
válasz |megnéz| könyvjelző 2009.03.27 12:13:44 (
7623
)
Itt, ezen az oldalon,elég sok püré fajta paradicsom található, látszik az eléggé nagy formagazdagság aszilva, körte és egyéb alakváltozatok között. Érdekes, hogy van köztük magyar származású "olasz" fajtais. Vegyesen van determinált és folytonnövő.
Előzmény:
válasz |megnéz| könyvjelző  2009.03.27 11:04:56 (
7620
)
Most megint rajta lettem kapva, mert az idén nem bírtam megállni, és vettem fekete paradicsomot is,ami igazából nagyon erősen sötét bordó:)A nálunk annyira népszerű TV fehér paprikákat tényleg nem nagyon ismerik nyugatabra, bártalálkoztam amerikai magkatalógusban Feherozon fajtával.Paradicsom fajtakeresésre, azonosításra itt egyParadicsomos oldal
Előzmény:
válasz|megnéz|könyvjelző 2009.03.27 10:59:29 (
7619
)VHO-nak cibáld meg a fülét a nevemben is:)) Sok virtuális egeret küldök neki:)))(remélem nem szaporodtak a bejegyzések a füzetében!):))
Előzmény:
válasz |megnéz| könyvjelző  2009.03.27 10:03:31 (
7614
)
Határozottan SM konstans fajtának látszik. Mi is nagyon szeretjük. próbáld kimagozva, hosszábannégyfelévágva cérnéra fűzve napon szárítani.Ételekbe, salátákba, kenyérbesütve nagyon finom. Vagy egészben üvegbetéve, és paradicsomlébeneltéve is finom.Ezeket szokták szilvaparadicsomként is emlegetni. Van ilyen sárgában is, de nekem a paradicsomlegyen piros:)Az előbb lehagytam a beillesztett képeim lelőhelyét a Picasán:Tavalyi képek még a kertről
Előzmény:
válasz| megnéz|könyvjelző2009.03.27 09:37:22 (
7612
)
Szeretnék írni a San Marzano paradicsomfajtákkal kapcsolatban felmerült kérdésekkel kapcsolatban.Ez csak az én véleményem, mely saját termesztési tapasztalataimon alapul.A San Marzano paradicsom Campania tartomány egyik ékszere. Az első magokat a nápolyi király kaptaajándékba Peruból, és az első termesztési helye San Marzano környéke volt, ahonnan a nevét is kapta.A termések jellegzetes szilvaszerű alakja, az utánozhatatlan keserédes íz, intenzív piros szín, kevésmag, bő rost tartalom, illatos, gazdag aroma jellemzi, és tesz sok embert a rajongójává. Az időkfolyamán több alváltozata alakult ki. Campania tartományban 27 változata ismert.SM-nak csak azokat a fajtákat lehet nevezni, melyeket azokon a területeken termesztenek, melyek a "Pomodoro San Marzano " Agro-Nocerino Sarnese. "oltalom alatt álló eredetmegjelöléseknek tagjai.Olasz pasta, pizza SM nélkül nem létezik.Én ezeket a fajtákat ismerem.
 
 SM Lungo, az ikább kései, folytonnövő, erős támrendszert igénylő fajta. SM Redorta hosszú változat ez is, termése 300 g körüli, folytonnövő 85 napos tenyészidejű SM Rampicante Középkései, hosszú változat, alul kissé szélesedő forma, féldeterminált (kb 9 fürt) ANAno az apró, folytonnövő fajta. Vetettem már magyar termesztésű magot is. Ez a fajta, mint lucullus paradicsom régóta ismert nálunkis. A népies neve a" kecskecsöcsű, juhcsöcsű név volt.Ezeket főleg a nagyüzemi termeszteésnek megfelelő, karózás nélkül termeszthető, determinált fajtákbólszelektálták. De a San Marzanót, már az 50-es években kiadott kertészeti tankönyvek is, mint futót
 
említik, részletes rajzal ismertetve. Az eredeti SM paradicsomok erős támrendszert igényelnek.A Hermesmag által forgalmazott tasakon ez van:San MarzanoKözépkorai érésű, alacsony bokrú fajta. Bogyója átlag 30 grammos, hosszúkás úgy nevezett"Lucullus" típusú szilva paradicsom. Nem zöldtalpa, élénkpiros, fesze, sima felületű, húsos állományú.Friss fogyasztásra, hámozott konzerv, püré készítésre javasolt fajta. Tám rendszert nem igényel.Nagyon bő termő. Ennél is azt tapasztaltam, hogy igenis kell karózni. Ebben az évben további két fajtaSM paradicsomot próbálok ki.
válasz| megnéz |könyvjelző2009.03.27 09:20:20 (
7610
)
Mindíg vetek egy sort a répákkal egy időben. Ezek adják majd az első terméseket a pároláshoz, megmajd a cukkínik mellé. én is a lengyel hibridet akarom most elvetni.Arra gondoltam, hogy a répa, pasztinák és petrezselyem magokat egy napra melegben beáztatom, ésúgy vetem el. Ezzel állítólag egy hetet is lehet nyerni, mert a mag már megduzzadva kerül a földbe. Ha kaprot keverünk ritkásan a zöldségfélék magjához vetéskor, az segíti a kelésüket. fontos a vetésután a talaj kellő tömörítése. Ha nem tudom atalajt elmunkálni rendesen, akkor a kihúzott sortkomposzttal fedem, ezen jobban ki tudnak bújni.
Előzmény:
válasz |megnéz| könyvjelző2009.03.27 08:08:03 (
7608
)
Nade Tao!!! Hogyan gondolsz ilyet rólam?:)) A nagyok azok az üvegházba mennek majd ki. Ha visszanézel akkor írtam is, hogy az üvegháziakatlehet vetni január végén. A szabadföldi paradicsomokat tegnap tűzdeltem át, a paprikák meg mostkezdenek bujkálni. ezek március elején lettek vetve.

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
reterekek liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->