Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
49Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Kemahiran mendengar

Kemahiran mendengar

Ratings: (0)|Views: 1,495|Likes:
Published by harithinc

More info:

Published by: harithinc on Feb 25, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/09/2013

pdf

text

original

 
KEMAHIRAN LISAN1.0 KEMAHIRAN MENDENGAR
Mendengar merupakan salah satu daripada kemahiran berbahasa. Mendengarpenting kerana ia merupakan sebahagian daripada kemahiran komunikasi.Kebanyakan kita berpendapat bahawa keupayaan mendengar berlaku secarasemula jadi seperti kita mendengar arahan untuk melakukan sesuatu ataumendengar tunjuk arah.Sebenarnya,mendengar merupakan satu kemahiran yang memerlukan latihan danperlu dipupuk agar kanak-kanak menjadi seorang pendengar yang baik. Sebagaicontoh,jika seorang pelajar mempunyai kemahiran mendengar yang tinggi ,diaboleh mengambil nota dengan baik di dalam kelas,mengambil bahagian dalamperbincangan secara aktif dan seterusnya menjadi pelajar yang Berjaya.Mendengar bukan merupakan satu mata pelajaran khas seperti pelajaran membacadan menulis. Namun demikian,pelajar menggunakan alat pendengar secara aktif kerana mereka sentiasa berhubung dengan rakan-rakan di sekolah. Untuk menjadipendengar yang baik, perlakuan dan sikap yang baik juga penting. Kita perlumengetahui kekurangan keupayaan kita mendengar agar kita dapat mengetahuikekurangan dan dapat memperbaiki kekurangan tersebut.Mendengar sekurang-kurangnya melibatkan tiga perkara iaitu.
Mendengar .
Memahami.
Menilai.
Mendengar
Mendengar bermakna memberikan perhatian kepada perkara yang disampaikanoleh penutur. Sebagai contoh,kita kita mendengar laporan tentang kuda belang danpelajar memaklumkan bahawa setiap kuda belang adalah tidak sama. Jika kitadapat menyatakan fakta itu semula bermaksud kita telah pun mendengar apa yangdisampaikan.
Memahami
 
Bahagian berikutnya yang berlaku selepas mendengar ialah kita mengambilperkara yang telah kita dengari dan memahami dengan cara kita sendiri. Sebagaicontoh, setiap kuda belang adalah tidak sama. Kita mungkin berfikir bahawa iaadalah merujuk kepada corak belang yang terdapat pada setiap kuda tersebut.
Menilai
Setelah kita memahami perkara yang disampaikan oleh penutur,kita mulamemikirkan sama ada kita hanya menerimanya tanpa berfikir. Dengan maksud lain.Kita membuat penilaian terhadap perkara yang kita dengar.
1.1 KONSEP MENDENGAR
Mendengar merupakan kemasukan input bahasa atau bukan bahasa melalui alatpendengaran manusia,iaitu telinga. Kemasukan input bahasa adalah penyerapanmakna ayat dan ujaran seterusnya dilakukan oleh otak untuk diproses. Mendengarmembantu pendengar untuk memahami fakta dan idea yang diujarkan olehpenutur. Dalam hal ini,mendengar memerlukan perhatian dan mengkhendakitumpuan berfokus kepada peranan minda.Ada yang berpendapat bahawa mendengar juga merupakan satu aktiviti seni,iaituyang merujuk kepada seni mendengar dan memahami perkara yang diperkatakanoleh penutur. Mereka berpendapat sedemikian kerana seorang pendengar bukansahaja mendengar secara aktif, sebaliknya pendengar tersebut berupayamenginterpretasikan dan memahami ujaran penutur dengan pemikiran yang kritisdan kreatif.Semasa mendengar,organisma manusia hanya boleh menyerap maklumat tertentudalam satu masa. Hal ini bergantung kepada keupayaan otak untuk memproses danmemberikan respons terhadap input yang masuk melalui telinga. Kesemuamaklumat ini akan melaluim proses interpretasi dan dihantar ke ingatan jankapendek. Untuk membolehkan maklumat tersebut dikekalkan, ia akan melalui proseskognitif dan dihantar ke ingatan jangka pendek.
 
1.2 PROSES MENDENGAR
Proses mendengar boleh dibahagikan kepada empat peringkat:
a)
Mendengar deretan bunyi bahasa adalah Individu mendengar bunyi dari unsur-unsur luar yang sengaja dihasilkan dengan maksud tertentu. Bunyi itu dapatdidengar setelah ia dapat dikesan dari mana arah datangnya. Pada peringkatpermulaan mendengar, hanya bunyi-bunyi yang jelas dan lantang sahaja yangdapat dikesan. Setelah mendegnar beberapa kali, barulah deretan bunyi itudidengar secara total. Proses ini hanya ditujukan kepada individu yang mempunyaialat artikulasi dan pancaindera dengar yang normal.
b)
Sesuatu bunyi yang didengar itu dikaitkan dengan maksud tertentu. Apabiladeretan bunyi didengarkan dan diikuti dengan tingkah laku tertentu dari penutur,pendengar akan berhubungkaitkan tingkah laku tersebut dengan deretan bunyitersebut. Dalam perkataan lain, pendengar akan menghubungkaitkan benda yangdimaksudkan, atau tingkah laku yang dilakukann dengan bunyi yang dilafazkan.Proses ini yang berukangkali dilakukan akan menjadi kebiasaan kepada pendengar.
c)
Di peringkat ini pendengar menguasai makna beberapa deretan bunyi. Ia dapatmemahami persamaan erti dan kelainan makna antara satu deretan bunyi denganderetan bunyi yang lain, antara satu rangkai kata dengan satu rangkai kata yanglain dalam bahasa yang sama. Misalnya, bunyi yang menggunakan intonasi yangtinggi lagi keras menandakan perasaan marah. Bunyi yang menggunakan intonasilemah melambangkan tanda manja, sedih, simpati dan sebagainya. Pendek kata,pendengar yang baik akan faham dan mengerti maksud setiap ujuran yangdilafazkan. Mereka bukan shaja boleh memaham malah boleh juga membuat

Activity (49)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Aruna Madasamy liked this
Zamri Johari liked this
Hisyam Maysih liked this
Hisyam Maysih liked this
Mimi Ahmad liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->