Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
44Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Hakisan sungai

Hakisan sungai

Ratings:
(0)
|Views: 4,588|Likes:
Published by Ekin_Zul_6470

More info:

Published by: Ekin_Zul_6470 on Feb 25, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/15/2013

pdf

text

original

 
 
Pemendapan sungai
 
Geografi alam sekitar fizikal
Nama: Nor Asekin Binti ZulkifliKelas: 6 Rendah Kemanusiaan 2Tahun: 2009
 
Pemendapan sungai
Pemendapan sungai ialah penimbunan atau longgokan bahan seperti pasir dankelikir yang diangkut oleh sungai ke peringkat rendah dan mendap apabilatenaga aliran dan halaju sungai semakin perlahan khasnya di kawasan yangbercerun landai.
Faktor fizikal yang menyebabkan berlakunya pemendapan sungai
Pemendapan sungai boleh berlaku disebabkan beberapa faktor fizikal antaranyaialah isi padu air sungai yang berkurangan. Apabila keadaan ini berlaku,bahan-bahan yang dibawa mula dimendapkan di dasar sungai. Kedua ketika halaju airmula berkurangan. Lhalaju air sungai yang semakin perlahan menyebabkankeupayaan air sungai mengangkut bahan-bahan mendapan berkuranganmenyebabkan proses pemendapan akan terus berlaku.Selain itu,apabila wujud halangan di dalam sungai seperti tanah runtuh, pokoktumbang, longgokan batu-batu kasar yang banyak di dasar sungai jugamenyebabkan proses pemendapan meningkat. Proses mendapan sungaibertambah apabila bentuk alur sungai berliku-liku atau berkeadaaan tidak rata.Tindakan gravity semakin berkurangan apabila cerun landai dan ini memberkesan kepada peningkatan bahan mendapan sungai. Pemendapan menjadisemakin meningkat apabila kurangnya tanaman litupan bumi di kiri kanan tebingsungai. Keadaan ini meningkatkan kadar hakisan tebing sungai dan bahan-bahan muatan sungai bertambah banyak memasuki sungai hinggameningkatkan bahan mendapan sungai.
 
Bentuk muka bumi hasil pemendapan sungai
Proses pengangkutan sungai akan terhenti atau menjadi perlahan disebabkanoleh beberapa faktor seperti pertembungan arus sungai dengan arus laut dimuara, perubahan morfometri alur sungai dari kecil kepada besar atau akibathalangan-halangan di dasar sungai. Faktor-faktor ini akan mengurangkan halajuarus sungai. Apabila halaju arus sungai menjadi perlahan maka sungai akanmemendapkan bahan atau muatan yang di bawa. Justeru itu di kawasan hilirsungai biasanya dikuasai oleh bentuk-bentuk pemendapan. Antara bentuk mukabumi hasil pemendapan sungainialah seperti dataran banjir dan tetembak, tasikladam dan juga delta
Antara bentuk muka bumiBentuk muka bumi HuraianDataran banjir dan tetambakCiri bnetuk muka bumi: dataranbanjir bermaksud kawasan tanahpamah yang terletak di bahagianhilir sungai yang dilimpahi airsungai ketika banjir. Ia amatlandai, rata dan luas. Lazimnya diatas dataran banjir terdapatbeberapa bentuk muka bumi lainseperti tetambak semulajadi, tasik ladam dan juga tasik.Tetambak ialah jaluran permatangyang wujud di sepanjang tebingsungai dan memisahkan antarasungai dengan dataran banjir.Tasik ladam dan liku terpenggalKejadian tasik ladam dapatdijelaskan melalui 3 peringkat:Peringkat 1:Hakisan sisi (hakisan mendatar)berlaku di tebing-tebing cekung X1dan X2 dan akan menghasilkanalur yang baruPeringkat 2:

Activity (44)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Merpati Blue liked this
Nuramira Sujak liked this
Rafidah Hakin liked this
Saiful Nasri liked this
Atik Hays liked this
Rozila Lae liked this
Tatulrich Tatul liked this
Tatulrich Tatul liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->