Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
549Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Cartea nuntii rezumat

Cartea nuntii rezumat

Ratings:

4.92

(1)
|Views: 85,824|Likes:
Published by f

More info:

Published by: f on Feb 25, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as RTF, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/13/2015

pdf

text

original

 
 
CARTEA NUNTIIREZUMAT PECAPITOLEI.
"O sarutare in tren" 
Jim se intoarce cu trenul acasa.Dupa putin timp observa ca pe "fotoliul dimpotriva" statea o domnisoara la fel de plictisita ca si el de calatorie sisufocata de caldura din compartiment.O analizeaza din cap pana in picioareconstatand ca nu este o copila,dupa cum aratau aparentele,ci o adevaratadomnisoara de 18 ani.Sufocata de duhoarea de piele ranceda,d-soara a vrut sacoboaer mai jos geamul,insa avand mana prea mica nu izbuti iar Jim i-a sarit inajutor.Intrand in al doilea si cel mai lung tunel,d-soara s-a repezit sainchida fereastra chemand din ochi ajutorul lui Jim.Imbatat de intuneric,Jim a trascu putere la piept trupul cald care palpita langa sine si-i cauta fata.Dupasarutaera caer i-a cazut pe un colt al gurii,fata s-a pierdut in intuneric.
II."Casa cu molii"
Cap. doi infatiseaza sosirea lui Ion Marinescu,acelasi Jim dintren,acasa.Facandu-se comod in odaia semiobscura in care a fost condus deBaba Chiva,aceasta ii intinse o hartiuta.Jim privi hartiuta si constata ca era o"planeta de tanar"(zodiac).A pus-o deoparte si a pornit in explorarea obiectelor din camara.Tot ce a gasit erau decat niste obiecte fosilizate si haine roase demolii.Plictisit de mediocritatea " nimicurilor colbaite si ruginite" pe care le-agasit,Jim isis arunca ochii perste hartiuta primita de la Baba Chiva.Acesta nu seintelegea bine cu nici una dintre femeile care locuiau i acea casa,nici macar cumama lui cu care se contrazicea si se certa mereu.Matusile si mama luistrangeau toate vechiturile ceea ce ii repugna lui Jim."Casa cu molii" nu face referire la vechiturile pastrate de BabaChiva,Tanti Magdalina(mama lui Jim),tanti Ghenca,tanti Fira,tanti Mali,tantiAgespina si tanti Caterina (sotia domnului Popescu),ci presupune pe cele saptefemei care se aseamana cu niste molii.
III
.
"Masa celor zece"
In acest cap. toata familia se strange la masa.Intrunireamembrilor familiei a fost cam zbuciumata la sosirea d-lui Popescu din cauzacaruia s-a iscat cearta.
IV.
"
Lora,Dora si Meddy"
Lora,Dora si Meddy erau cele mai bune prietene ale lui Jim dincopilarie.El se intalneste cu ele la Dora acasa unde se distreaza de minune.Jim simtea nevoia sa iubeasca si sa-si intemeieze ofamilie.Privind pe Lola si pe Dora,avea sentimentul ca amandoua indeplineau
 
conditiile unei viitoare proprietati afective dar intrebarea era care mai mult decatcealalta si isi incearca mai intai norocul cu Dora.
V."Oracolul lui Bobby"
Bobby nu si-a invata lectia la istorie si deoarece inainte aveamuzica,spera ca in acea ora sa isi invete presimtind ca Silivestru Capitanoviciavea de gand sa le dea o lucrare,dar profesorul de muzica,Ostrogotul,l-a ascultatprintre altii si nu a mai apucat sa isi invete.Cum se astepta, au adt lucrare la istorie.Pt. Bobby evenimenteleistorice pluteau intr-o ceata deasa.Cum nu a invata nimic,a inceput sa copiezedin manual,dar dupa putin timp cartea a cazut pe jos iar Silivestru a venit langa elsi i-a luat cartea si un caiet din banca,dupa ce ii semneaza lucrarea luiBobby.Respectivul caiet era un oracol al unei colege de-a lui,pe care acumSilivestru il citea cu interes.Dupa terminarea orei Bobby incearca sa recapete "oracolul".
VI."Planeta de tanar"
"Ideea geniala" a lui Bobby consta in a o trimite acasa laSilivestru pe sora sa Vera,care trebuia sa declare ca "oracolul" fusese luat de laea,fapt ce ii produce neplaceri cu foste colege de scoala.Intre timp,Jim avea vaga impresie ca s-a indragostit de Dora.Intrand pe poarta lui Silivestru,Vera a fost intampinata de Jim carea condus-o pana la el,realizand ca ea este fata pe care a sarutat-o in tren si acarui imagine nu-i da pace in reveriile noptii.Dupa ce Silivestru i-a datoracolul,Jim a condus-o pe Vera acasa cu masina lui,propunandu-i sa se maiintaleasca.Jim se gandea pe care dintre cele trei pretendente sa oaleaga.Purtata de vrerea de a-si oferi dragostea cuiva,Jim oscila intre Dora siVera,pe Lola lasand-o deoparte pt. un timp.
VII."O partida de natatie" 
Meddy ii invita pe Dora,Lola si Jim la Constanta.Tocmai cand Jimcredea ca Dora ii va spune ca il iubeste,aceasta ii marturiseste ca estelogodita,Jim ramanand fara cuvinte si acum avea impersia ca o iubeste pe Lola.
VIII."Pythia moderna si caile sortii"
Tanti Magdalina le ghicea surorilor ei in carti si in cafea,si secertau tot timpul pe tema destinului fiecaruia ,cat timp Jim se gandea la ce s-aintamplat la Constanta si la Vera cu care trebuia sa se intalneasca maitarziu.Iese din odaie cu gandul de a colinda toata casa pustie care era o ocupatietotdeauna distractiva pt. el fiindca descoperea mereu vechituri ascunse panaatunci.Ii face o vizita unchiului sau cu pretextul de a-i imprumuta o carte siintamplator observa ca acesta scria scrisori de dragoste unei colege.
IX."Ce are Vera noastra?" 
Pe chipul Verei si in comportamentul ei apar semnele iubirii care otulbura si o aduce intr-o stare de inconstienta,dandu-si seama ca il place peJim.Ea si Jim se intalneau aproape in fiecare seara adr el venea sa seintalneasca cu Vera din nevoia unui exercitiu sufletesc,fiind obsedat inca deproblema Dora-Lola.Desi Vera ii placea,nu se inspaimanta la ideea de a nu o maivedea si asta il facea indiferent,superficial.
X."Eros asiatic"
 
In fiecare dupa-amiaza Jim se ducea la Lola cu care parea ca seintele foarte bine,si intr-o zi i-a spus ca o iubeste,dar ea era cu nasul pe sus si nui-a dat crezare;ii spunea ca este prea sarcastic si prea intelectual ca sa poataiubi.In urmatoarea zi in caer Lola l-a invitat pe Jim,l-a invitata si pesublocotenentul Popescu,lucru care l-a suparat pe Jim si a inteles ca nu oiubeste cu adevarat pe Lola si ca nici ea nu l-a iubit vreodataTot in acea zi trebuia sa se intalneasca si cu Vera dar pt. ca erafoarte tarziu ,el nu credea ca aceasta l-a mai asteptat,mai ales ca incepuse saninga si era frig.Insa Vera era acolo si il astepta ca o fiinta naiva condusa deiubire.Acesta a intrebat-o daca il iubeste,ea raspunzandu-i ca da,iar Jim a cerut-ode sotie imediat si ea a acceptat fara ezitare.
XI."M-me Policrat et C-nia" 
Jim si Vera s-au dus mai intai sa-i dea de veste mamei Verei careera foarte incantata si nu s-a impotrivit in nici un fel casatorii lor.
XII."Marele Divan" 
Jim isi facea planuri pt.casatorie si era foarte entuziasmat ca insfarsit se casatoreste si ca gasise persoana potrivita pt. el.Prin casa lumea se certa deoarece Silivestru vroia sa secasatoreasca cu o colega de serviciu iar Lisandrina cu un barbat la care tineamult.In momentul in care Jim a venit sa-i anunte de nunta sa cu Vera,cearta seiscase mai tare deoarece nu vorbise mai inainte cu mama lui si lucrul acesta aindignat-o foarte tare.
XIII."Nelinisti prenuptiale" 
Jim,dupa cum ii promisese Verei,a venit cu inelele de logodna laea.Jim si Vera se iubeau atat de mult,incat majoritatea timpului il petreceauimpreuna povestindu-si nimicuri si facandu-si planuri de viitor.
XIV."O gala de box" 
In acest cap. ne este prezentata o gala de box la care merg Jim,Verasi Bobby.
XV."Vino din livan,mireasa!" 
Cap.incepe cu pregatirea femeilor din casa cu molii pt. nunta.Dupa ce s-au cununat religios,Jim si Vera au mers in camera fetei pt.a face bagajele de plecare.
XVI."Oglinda constelata" 
Acest cap.il prezinta pe Silivestru caer ratacea in fiecare zi pe strazi siincearca sa consulte destinul prin diferite gesturi.
XVII."In patul meu noaptea am cautat pe cel ce iubeste sufletul meu" 
Prezinta calatoria (luna de miere) a celor doi tineri proaspatcasatoriti.
XVIII."Ingerul din casa cu molii" 
Silivestru,strapuns de singuratate si nemaisuportand atitudineasurorilor lui,se sinucide spanzurandu-se.
XIX."Moartea lui Silivestru" 
La priveghiul lui Silivestru,atitudinea celor din casa esterelaxata,membrii familiei par sa nu fie prea afectati de sinuciderea lui

Activity (549)

You've already reviewed this. Edit your review.
Catalina Elena liked this
Tiffany Khedr liked this
Catalin Boss liked this
DeniiBrindas liked this
Vilcu Catalin liked this
tudoracheconstanta liked this
Mihalcea Ionut liked this
1 hundred thousand reads
Ana Anutza added this note
bun referatul
Andrei Oprea added this note
omu a incercat sa va ajute si voi il criticati ? RUSINE!!

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->