Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
35Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Sang Kancil Dengan Buaya

Sang Kancil Dengan Buaya

Ratings:

3.0

(1)
|Views: 5,143|Likes:
Published by gurlzz_takuya

More info:

Published by: gurlzz_takuya on Feb 26, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/11/2013

pdf

text

original

 
SANG KANCIL DENGAN BUAYAPencerita:
Pada zaman dahulu Sang Kancil adalah merupakan binatang yang paling cerdik di dalam hutan. Banyak binatang-binatang di dalam hutan datang kepadanya untuk meminta pertolongan apabila mereka menghadapi masalah. Walaupun ia menjadi tempat tumpuan binatang-binatang di dalam hutan, tetapi ia tidak menunjukkan sikapyang sombong malah sedia membantu pada bila-bila masa saja.Suatu hari Sang Kancil berjalan-jalan di dalam hutan untuk mencari makanan. Olehkerana makanan di sekitar kawasan kediaman telah berkurangan Sang Kancil bercadang untuk mencari makanan di luar kawasan kediamannya. Cuaca pada hari itu sangat panas, menyebabkan Sang Kancil berasa dahaga kerana terlalu lama berjalan,lalu ia berusaha mencari sungai yang berdekatan. Setelah meredah hutan akhirnyaSang Kancil berjumpa dengan sebatang sungai yang sangat jernih airnya. Tanpamembuang masa Sang Kancil terus minum dengan sepuas-puasnya. Kedinginan air sungai tersebut telah menghilangkan rasa dahaga Sang Kancil.Kancil terus berjalan-jalan menyusuri tebing sungai, apabila terasa penat ia berehat sebentar di bawah pohon beringin yang sangat rendang di sekitar kawasan tersebut.Setelah kepenatannya hilang, Sang Kancil menyusuri tebing sungai tersebut sambil memakan daun kegemarannya yang terdapat di sekitarnya. Apabila tiba di suatu kawasan yang agak lapang, Sang Kancil terpandang kebun buah-buahan yang sedang masak ranum di seberang sungai…
Dialog antara Sang Kancil dan Buaya pun bermula…
Sang Kancil:
 “Wah, banyaknya buah-buahan.. Eemm…. Merahnya buah jambu air itu!Tentu sedap rasanya tetapi… Bagaimana aku dapat ke sana??”
(bertanya sendiri).
 
Pencerita:
Sang Kancil pun turun ke tebing sungai sambil berfikir tentang buah jambu air danbuah-buahan lain yang sedang masak ranum itu. Sedang Sang Kancil meneguk air,tiba-tiba air sungai berkocak dan ia terasa kakinya disambar sesuatu. Sang Kancilterkejut tetapi ia tidak menunjukkannya kerana ingin memperdayakan buaya itu.
Sang Kancil:
 (tenang) “Hai Sang Buaya, tuan hamba telah menyambar ranting kayubukan kaki hamba.”
Sang Buaya:
 
(terkejut)
“Ah, ranting kayu?”
(mengeluh sambil melepaskan kaki Sang Kancil)
Sang Kancil:
 “Alahai Sang Buaya, nasib baik hamba bertemu tuan hamba.Sebenarnya, hamba telah diperintahkan oleh Raja Sulaiman agar mengira jumlah kaumtuan hamba yang tinggal di sungai ini kerana Raja Sulaiman ingin memberi hadiahkepada kamu semua. Pergilah beritahu kepada semua buaya. Nanti, Raja Sulaimanakan memberi kurnia.”
Sang Buaya:
 
(ragu-ragu)
“Betulkah begitu Sang Kancil?
(berfikir sejenak mendengar  penjelasan Sang Kancil)
Baiklah, kamu tunggu di sini, aku akan turun ke dasar sungaiuntuk memanggil semua kaum aku”
Pencerita
Pada mulanya Sang Buaya berasa ragu-ragu tetapi Sang Kancil yang bijaksana telahberjaya meyakinkannya. Tidak lama kemudian, timbulah kesemua buaya yang ada di dalam sungai itu. Sang Kancil meminta buaya-buaya itu berbaris dari tebing sebelahsini hingga tebing sebelah sana.
Sang Kancil:
“Hai buaya sekalian, aku telah diperintahkan oleh Raja Sulaiman supayamenghitung jumlah kamu semua kerana Raja Sulaiman akan memberi hadiah dan
 
kurnia yang istimewa pada hari ini. Beraturlah kamu merentasi sungai ini bermuladaripada tebing sebelah sini sehingga ke tebing sebelah sana.”
Pencerita:
0leh kerana perintah tersebut adalah daripada Raja Sulaiman, semua buaya segeraberatur tanpa membantah.
Sang Buaya:
“Sekarang hitunglah, kami sudah bersedia.”
Pencerita:
Sang Kancil mengambil sepotong kayu yang berada di situ lalu melompat ke atasbuaya yang pertama di tepi sungai dan ia mula menghitung sambil menyanyi….
Sang Kancil:
 “Satu dua tiga lekuk, jantan betina aku ketuk, empat lima enam dan tujuh,lapan Sembilan dan sepuluh, sebelas dua belas dan tiga belas. Ekor kalian janganmelibas, empat belas lima belas enam belas, perintah Raja Sulaiman ditunaikan lekas.”
Pencerita:
Sang Kancil terus mengira sehingga ia sampai ke seberang sungai. Kemudian, Sang Kancil terus melompat ke tebing dan menuju ke pohon jambu air itu.
Sang Kancil:
 
(gembira)
“Terima Kasih wahai Sang Buaya sekalian. Kalian telahmenunaikan hajat hamba.” “Ha!..ha!..ha!”..
( ketawa sambil bersorak riang kerana telahberjaya memperdaya Sang Buaya)
“Hai buaya-buaya sekalian, tahukah kamu bahawa

Activity (35)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Rosmalizam Awang liked this
Kkteh Kaikeat added this note
what is the pengajaran and nilai!@#$????????????????????????????????????????????????/
Kkteh Kaikeat added this note
what is the pengajaran and nilai??????????????????????????????????:)
Noradawiyah Bt Ismail liked this
AtTa PuTree SuLung liked this
Bachok Beccek liked this
yunayuni liked this
Galuech Nielham liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->