Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
P. 1
Psihologia Vârstelor.

Psihologia Vârstelor.

Ratings:
(0)
|Views: 843|Likes:
Published by raeavali

More info:

Published by: raeavali on Feb 27, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/14/2012

pdf

text

original

 
 UNIVERSITATEA BUCURESTIFACULTATEA DE PSIHOLOGIE SI STIINTE ALE EDUCATIIEISECTIA PEDAGOGIESTUDENT :
INTRODUCEREIN PSIHOLOGIA VARSTRELOR 
 BUCURESTI * 2006
 
 CUPRINSCuvant inainte......................................................................................................................3Capitolul 1.
Definirea psihologiei varstrelor
....................................................................41.1. Continutul si importanta studieri in psihologia varstrelor........................41.2. Metoda si metodologie in psihologia varstrelor..................................... 5Capitolul 2.
Stadialitatea si evolutia umana.
................................................................. 62.1. Debutul vieti si fazele intrauterine......................................................... 72.2. Nasterea si dezvoltarea timpurie a copilului..........................................122.3. Viata ecto-uterina(pana la un an)...........................................................13Capitolul 3.
Perioada anteprescolara(prima copilarie)
................................................173.1.Caracteristici generale.............................................................................183.2. Comunicarea, invatarea spontana si devoltarea emotional-afectiva......183.3. Viata ecto-uterina(perioada 1-3 ani)......................................................19Capitolul 4.
Perioada prescolara
....................................................................................244.1. Dezvoltarea psiho fizica si consolidarea autonomiei.............................254.2. Dezvoltarea psihica, conturarea si afirmarea personalitatii...................254.3. Jocul si manifestarea personalitati.........................................................274.4. Viata ect-outerina(perioada 3-6 ani)......................................................28Capitolul 5.
Perioada scolara mica
................................................................................315.1.Particularitati la varsta scolara mica........................................................315.2.Atentia la copii de varsta scolara mica....................................................355.3.Jocul si copiii, integrarea scolara............................................................375.4.Dezvoltrea perceptiei copilului...............................................................405.5.Viata ecto-uterina(perioada 6-10 ani).....................................................41Capitolul 6.
Perioada pubertatii(10-14 ani)
.................................................................476.1.Dezvoltarea biofizica si psihica..............................................................486.2. Comportamentul in grup........................................................................49Capitolul 7.
Perioada adolescentei
...............................................................................507.1.Dezvoltarea psihica a adolescentului.....................................................517.2.Limbajul si dezvoltarea psihica.............................................................527.3. Dezvoltarea personalitatii.....................................................................557.4.Adolescentul si societatea......................................................................587.5. Prima dragoste a adolescentului...........................................................61Capitolul 8.
Perioada tineretii.
.....................................................................................638.1. Subetapele tineretii si activitatea de invatare........................................648.2. Integrarea socio-profesionala si congruenta personalitati.....................678.3. Situatia tanarului de azi.........................................................................69Capitolul 9.
Perioada varstei adulte
.............................................................................759.1.Identitatea si capacitatile cognitive........................................................769.2.Personalitatea la varstele adulte.............................................................77Capitolul 10.
Perioada varstrei a treia
..........................................................................7810.1.Delimitarea si caracterizarea substadiilor..............................................7910.2 Evolutia proceselor senzoriale si cognitive...........................................8010.3.Manifestari ale personalitatii.................................................................822
 
Bibliografie.....................................................................................................................84Cuvant inainte Aceasta lucrare miniaturala de altfel, de Psihologia varstrelor, incearca sacalauzeasca atat prin continut cat si prin modul de tratare al problematici adiacente atat studentila psihologie, sociologie, psihopedagogiespeciala, pedagogie, asistenta sociala si specialistilor din domeniu cat si cadrelor didactice si tuturor celor care sunt interesati asupra formari,dezvoltari, evolutiei fiintei umane cu trecere prin toate palierele vieti psihice si toate atributele bio-psiho-social-culturale.Ca fundament al lucrari de fata sta lucrarea Psihologia varstrelor aparuta in premierain tara noastra la Editura didactica si pedagogica Bucuresti in 1981 la care siau pus amprentavastei lor experiente d-na prof. univ.dr. Ursula Schiopul si d-ul prof. univ.dr.Emil Verza caredatorita valori sale isi demonstreaza viabilitatea si in prezent la care am incercat sa adaug printranspunere unele studii aparute in decursul anilor atat ale unor autori romani cat si straini caresi au adus contributia la evidentierea problematici psihologice a traseului parcurs de fiintaumana de la debutul vieti pana la stadiul terminal prin contextele social, cultural si ocupationalsi prin interconditionarea umana care au un rol deosebit in structurarea identitatilor individualespecifice intregului sistem psihic uman.In decursul elaborari acestei lucrari nu mi a fost deloc usor pentru ca am descoperit omultime de resurse in domeniu toate valoroase dar din pacate atat din lipsa de timp cat si despatiu n-as fi putut sa le cuprind pe toate am incercat doar sa trec in revista prin caracteristicilelor mai importante pe cat mai multe dintre cele care mi s-au parut mie mai pline de substanta si pe intelesul tuturor categoriilor de cititori vizateIn demersurile facute pentru elaborarea acestei lucrari am incercat sa operez cudepartajari relativ precise ale ciclurilor vieti trasate si argumentate de majoritatea celor care sauocupat de acest domeniu fascinant al psihologiei varstrelor evidentiind principalele perioade sisubperioade stadii si substadii care ne introduc in etapele varstrelor omului conturate ca unintreg sub tutela unei discipline viabila denumita generic cu termenul de psigologia varstrelor. 3

Activity (54)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Taranu Sorina liked this
Oana Maria Dragoi liked this
Alexandra Bologa liked this
Ivan Cozonac liked this
kpopesco added this note
Mutumiri. Respect, C Popescu
Elena Albot liked this
airom20008501 liked this
taranuioana8256 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->