Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
20Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Raportul Fiului Cu Sfanta Treime in Opera Sfantului Grigorie de Nazianz

Raportul Fiului Cu Sfanta Treime in Opera Sfantului Grigorie de Nazianz

Ratings: (0)|Views: 390|Likes:
Published by lucyanlucyan

More info:

Published by: lucyanlucyan on Mar 01, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/19/2013

pdf

text

original

 
 
Seminarul Teologic Liceal Ortodox ,,Veniamin Costachi” – Mănăstirea Neamţ 
 RAPORTUL FIULUI CU SFÂNTA TREIME  IN OPERA SFANTULUI GRIGORIE DE  NAZIANZ 
 Pr.Prof. îndrumator: Candidat: Păvăleanu Vasile Măriuţa Ioan-Mihai
 
Cuprins:ArgumentI. Terminologia şi învaţatura Sfântului Grigorie despre TreimeII. Raportul dintre Fiul şi Tatal în viziunea Sfântului Grigorie de Nazianz:
-
deofiinţimea
-
veşnicia
-
comuniunea
-
egalitatea
-
dumnezeireaIII. Raportul dintre Fiul cu Tatal şi Duhul Sfânt în viziuneaSfântului Grigorie de Nazianz:
-
 purcederea
-
deofiinţimea
-
unimea
-
sfinţeniaBibliografiaArgument
2
 
Prin cuvântul, prin scrisul si pilda vieţii sale, Sf. Grigore de Nazianz rămânemodel de slujire si dăruire pentru binele oamenilor. Datorită culturii sale filosofice pe care o stăpânea ca nimeni altul, n-a adaptat teologia la filosofie, ci a adaptatfilosofia la Revelaţia divină şi a transformat învăţătura creştină despre SfântaTreime din teorie în viaţă şi din speculaţie în doxologie.Cel puţin în privinţa scopului pe care-l poate urmări Sfânta Treime,sau sensului pe care îl poate oferi pentru existenţă, e deplin acceptabilă din punct de vedere logic. Ea este o iubire fără de început şi urmăreşte oextindere a iubirii. Şi ce poate justifica existenţa mai mult decât iubirea?,,Iubirea nu satură pe nimeni, niciodată. Deci poate fi fără de sfârşit; şide aceea poate fi şi fără de început.Iubirea fără de început şi fără de sfârşit dă o mulţumire deplinăexistenţei, deci o lumină. Datorită acestui fapt, Sfintele Taine au o impor-tanţă hotărâtoare în viaţa lor. Prin ele, Sfânta Treime însăşi este lucrătoare prin Sfântul Duh în sufletele lor, câtă vreme în catolicism, în Sacramente,nu e decât o graţie creată, prin care se acordă nişte merite şi credincioşilor din suprameritele jertfei lui Hristos, ceea ce a făcut ca celelalte formecreştine desprinse din catolicism să nu mai dea nici un loc Tainelor în viaţalor. Ortodoxia are prin aceasta un accentuat caracter duhovnicesc şisfinţitor. Credinciilor ortodoi nu li se iartă numai în sens juridic păcatele în viaţa aceasta (la catolici, şi în cea viitoare la protestanţi), ci li secomunică, puterea lui Hristos de-a iubi prin Duhul Lui cel Sfânt şi peDumnezeu şi pe semenii lor şi odată cu aceasta eliberarea de patimileegoiste şi o sfinţire tot mai mare, pe măsură ce fac şi ei un efort în aceasta”
1
.Ortodoxia nu cunoaşte numai un Hristos al discursurilor, ci pe Hristoscare iubind pe Tatăl prin Duhul Sfânt comunică şi credincioşilor aceastăiubire a Sfintei Treimi. Ortodoxia ajută pe membrii săi să seînduhovnicească prin nevoinţe ascetice şi prin aceasta să se sfinţească din puterea Treimii, în care trăiesc încă de pe pământ, înaintând. în împărăţiaiubitoare fără sfârşit.
Terminologia şi învaţatura Sfântului Grigorie despreTrinitate
Învăţătura despre trinitate a fost chestiunea cea mai importantă care aocupat spiritele în acel secol. Părinţii bisericeşti au clarificat-o în de ajuns prin
1
Pr. Prof. Dumitru Stăniloae,
Sfântul Vasile cel Mare - închinare la 1630 de ani
, Ed. Basilica, Bucureşti, 2009, p. 2.
3

Activity (20)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
ates_inf497 liked this
bododo liked this
bogdan_heart liked this
addita30 liked this
durumarinica liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->