Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
24Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Ръководство за цифрова фотография

Ръководство за цифрова фотография

Ratings: (0)|Views: 4,417 |Likes:
Published by George Andonov
Холистично и нетрадиционно ръководство за цифрова фотография
Холистично и нетрадиционно ръководство за цифрова фотография

More info:

Published by: George Andonov on Mar 02, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial Share Alike

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as ODT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/30/2014

pdf

text

original

 
Холистично и нетрадиционно ръководство за цифрова фотография
Фотографията е повече от това да се правят снимки!Абстрахирайки се от техническите подробности, целият процес се свежда до:1.Заснемане на образ върху някакъв носител.2.Подготовка на снимката.3.Показване на готовото произведение.Доскоро фотографията беше -
заснемане
върху филмова лента,
подготовка
наснимката, включваща проявяване на филма, леки корекции и отпечатване на фото-хартия, и
показване
на готовото произведение, най-често като поставяне на снимкатав рамка или подреждане на снимки в албум.Фотографията вече не е това, което беше!Цифровата фотография замени дългата и скъпа подготовка на фотоапарата ипродължителното обмисляне на всеки кадър с привидно хаотично щракане покопчетата на апарата и с безкрайни часове на взиране в монитора.Ръководството е холистично (демек цялостно), защото в него са застъпени и тритеетапа. Предвид коренната промяна в работата с изображения, подходът в товаръководство е „
нетрадиционен
“. Тоест отзад напред. Започва с размисли за
крайниярезултат
(част 1), минава през
подготовката
(част 2 и 3) и завършва със самото
снимане
(част 4). Във 2
-ра
част са добавени малко обща теория, философски размисли итерминология. В приложението са добавени практически примери. В тях са описаниизползваните компютърни програми. Където не е упомената програмата се имапредвид GIMP (
GNU Image Manipulation Program -
http://www.gimp.org/). Всички цитиранипрограми са безплатни. Аналогични резултати може да се постигнат и с другипрограми за обработка на растерни изображения.
1. Представяне на готовото произведение.
И така, помислете какво всъщност искате да постигнете, преди въобще да вземетефотоапарата в ръце!Навярно искате да запечатите вълнуващи моменти, места и събития и да ги споделите сприятели? Та, как точно си представяте да стане това? За споделянето става дума.Възможните начини са:
1.1. Отпечатване на снимка на фото-хартия.
Снимките се отпечатват във фото-ателие, поставяте ги в рамка или във фото-албум. Това беше традицията доскоро. Всеки знае какво и как се прави. Единственатаособеност е при отпечатване на „плакат“ т.е. „твърде голяма снимка“. Задължително еизображението да бъде с голяма разолюция. Например 10 или повече мега пиксела.
1.2. Използване на цифрова фото-рамка.
Напоследък това е модерно решение. Записвате любимите си снимки в паметта нарамката, правите няколко настройки и се наслаждавате на творчеството си. Нямаопасност къщата ви да заприлича на окичен с рамки средновековен замък, в който степодредили портрети на цялата ви рода.Как точно се прави? - Ами прочетете упътването от производителя на рамката.
Creative Commons Attribution-ShareAlike (CC BY-SA) licenseдата 2.03.2010 г. 7:53:44 стр. 1/15
 
 
1.3. Разглеждане на снимките на компютър.
 Така-а-а-а. Започва да става интересно. Тук имате няколко възможности:
да подредите снимките тематично в папки. Така ще можете да използвате любимата си програма, за да ги разглеждате. Почтивсички предлагат режим
slideshow
, който е особено подходящ при по-голям бройснимки (виж програмите описани в т.1.6).
да подредите снимките в „презентация“ (това е вид slideshow).Предимството е, че освен снимки можете да добавите музика, текст, анимация исложни ефекти. Недостатък е, че се ограничавате до конкретна програма (илипрограми), за да видите презентацията.Ако решите да стартирате „презентацията“ от друг компютър, първо се уверете, чена него разполагате със същата програма (или с аналогична, която разпознава тозифайлов формат).Как се правят презентации не е предмет на настоящото, макар и „цялостно“ръководство. (Все пак, препоръката е да използвате
OpenOffice.org Presentation
илидруга платформенонезависима програма.)
1.4. Разглеждане на снимките на телевизор
 Това също е нова идея и звучи доста интригуващо, особено ако имате добър телевизор.Възможностите тук са:
Да свържете компютъра към телевизора. Това всъщност е т.1.3, описана по-горе. Разликата е, че вместо монитора гледатев телевизора.
Да запишете снимките на оптичен диск (BlueRay, DVD или CD). Поставяте диска вDVD или в BlueRay-плеъра и се наслаждавате.- По-лесният подход е да подредите снимките тематично в папки, но вградениятсофтуер за разглеждане предлага само базова функционалност.- По-сложният (но доста по-атрактивен) подход, е да направите „филм“ и да гозапишете в подходящ формат. Така освен снимки можете да добавите музика,видео, меню и сложни ефекти. Практически примери за създаване на на филм садобавени в Приложение №1.
1.5. Интернет. Web-албум
 Традициите се променят доста бързо. Класическият фотоалбум беше един от първите,който премина във виртуалното пространство. Вариантите за виртуален фотоалбум са:
използвате някой от добре познатите сайтове за споделяне на снимки(http://picasa.google.com;http://flickr.com;и т.н.). Обществените сайтове предлагат достатъчен по обем hosting, но обикновено имаограничение в размера на снимките.Основните предимства са: галерията е достъпна денонощно; различни права задостъп; няма изисквания за особени знания от ваша страна; директен upload отпрограмата ви за съхраняване на изображения (виж т. 1.6.);
инсталирате web-галерия на собствения компютър и го конфигурирате да едостъпен от интернет. Тук възможностите са много, но изискванията към вашите знания са достасериозни. Все пак, можете да разгледате:
Gallery2
Plogger 
(E)2 Photo Gallery 
1.6. Организиране на изображенията
Неприятен страничен ефект е, когато само след един-два месеца се затрупате с няколкохиляди снимки. Изведнъж осъзнавате, че не успявате да намерите и покажете малкотоценни снимки, които сте успели да направите. Отнесете се сериозно към този въпрос ипотърсете подходяща програма за съхранение и категоризиране на изображения. Етоняколко предложения:
Google Picasa (http://picasa.google.com/) - за MS Windows, Linux и Mac OS.Picasa (както почти всеки продукт на Google) е пример за добре написан софтуер.
Creative Commons Attribution-ShareAlike (CC BY-SA) licenseдата 2.03.2010 г. 7:53:44 стр. 2/15
 
 
Функционален, разбираем, лесен за употреба и приятен за окото. Предлага:създаване на албуми; основни функции за редактиране на снимки; директенupload къмhttp://picasa.coogle.com;и т.н. Единствената особеност (не знам дали е недостатък) е, че не се грижи зареалното съхраняване на снимките, а просто индексира местоположението им накомпютъра ви.
F-spot (http://f-spot.org/) - за Linux и Mac OS.Почти същата функционалност като Picasa с това допълнение, че може даподдържа подходяща файлова структура за съхранение на снимките ви.
digiKam (http://www.digikam.org/) - за Linux и Mac OS.Същата функционалност имаме и тук. Въпрос на лично предпочитание е кояпрограма ще изберете да ползвате.
2. Подготовка на снимките
Преди да започнете да подготвяте (т.е. редактирате) снимките, помислете отново затърсения краен резултат.Редактирането на изображения включва промяна на:
размер
композиция
цвят, контраст и фокус
фото-монтажСнимката трябва да бъде с пропорции на страните и с разделителна способност,съобразени с начина по който ще я покажете.Обикновено снимките на фото-хартия са с размери 10х15, 13х18, 15х21, 18х24, 20х30,30х45см. Добре е да преоразмерите снимката спрямо желаното съотношение настраните. В противен случай, готовата снимка ще има две бели ивици или ще бъдеизрязана от двете си страни. Добре е да запазите максимална разделителна способност,ако ще разпечатвате снимката.Ако показвате снимката на телевизор или монитор се съобразете с разделителната муспособност. В зависимост от разделителната им способност, телевизорите биват:
SD (Standard Definition) – разделителна способност 720×576 (за PAL сигнал),обикновено имат 5х4 съотношение на екрана.
HD (High Definition) – съществуват различни разделителни способности: 1024х768,1280х720, 1366х768, и т.н. Съотношение на екрана 5х4 или 16x9. По-популярнотоозначение на този вид телевизори е HD Ready.
FullHD (High Definition) - разделителна способност 1920x1080 точки, съотношениена екрана 16x9. Това е от значение, защото видео-сигналът (т.е. снимките ви) ще бъде „преработен“, зада може телевизора да го покаже. Важно е да имате предвид какъв телевизорпритежавате, за да знаете какви резултати да очаквате. Не се учудвайте, ако това коетовиждате на телевизора е различно от очакваното. Даже FullHD телевизорите показватедва 2 073 600 точки. С други думи 2MP (2 мегапиксела), а навярно снимките ви са соколо 10 или повече мегапиксела.След като сте наясно с целта, ето и средствата, с които бихте могли да я постигнете.
2.1. Изрязване (Crop)
Целите при тази операция са две. Да постигнем:
правилно съотношение на страните
композиционно въздействаща снимкаСъотношението на страните се задава в Aspect ratio. Например: 16:9, 4:3, 1:1.5 и т.н.Размерите на изрязваната област се виждат (или задават) в Size.Highlight и Guidelines ви помагат в „композицията“ на снимката. Highlight „затъмнява“всичко, освен маркираната област. С guidelines лесно работите с „правилото натретините“ или със „златното сечение“.
Creative Commons Attribution-ShareAlike (CC BY-SA) licenseдата 2.03.2010 г. 7:53:44 стр. 3/15
 

Activity (24)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
salina19 liked this
Bee333 liked this
Hristo Hristov liked this
ZiziPrint Eood liked this
Nelly Petrova liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->