Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Skip to Content Skip to Main Navigation

Skip to Content Skip to Main Navigation

Ratings: (0)|Views: 141 |Likes:
Published by dr_elli_suriani

More info:

Published by: dr_elli_suriani on Mar 02, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/22/2010

pdf

text

original

 
Carian
Top of Form
searchcom_search
Bottom of Form
Saiz Pilihan Text
 
30 Dec 2009
INGIN TAHU
ISU RASUAH DI MALAYSIA
Definisi Rasuah
Rasuah merupakan suatujenayahatau kesalahanundang-undangdimana seseorang mendapat kebebasan, kontrak atau keistimewaan (favours) daripihak berkuasa atau sesebuahsyarikatselepas memberiwang,hadiah, keraian kepada pihak-pihak tersebut. MenurutBadan Pencegah RasuahMalaysiaterdapat empat kesalahan rasuah yang utama:
Meminta/Menerima Rasuah
Menawar/Memberi Rasuah
Membuat Tuntutan Palsu
Menyalahguna Jawatan/KedudukanPemberian rasuah jika tidak dibendung akan mengakibatkan banyakmasalahsosialkeranaundang-undangtidak akan dipatuhi dengan sepenuhnya. Maka kegiatan jenayahdan ketidakadilan akan berleluasa.
 
Top of Form
Maklumatapakah didalam portalPusatMaklumatRakyat (PMR)PALINGmemberimanfaatkepada saya?
MaklumatKenegaraa
Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Bukti Kesungguhan Pak Lah
RANG Undang-Undang Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia(SPRM) 2008 yang diluluskan kelmarin, selepas dibentangkan diParlimen melegakan semua pihak kerana kini negara berada di landasantepat untuk mencapai tahap integriti yang selari dengan pembangunannegara menjelang 2020.Selepas dibahaskan selama dua hari membabitkan Ahli Parlimenkerajaan dan pembangkang, akhirnya ia diluluskan menerusi suaramajoriti anggota Dewan yang bersidang dalam suasana agak tegang.Ternyata hasrat Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi,yang mahu melihat perubahan dalam sistem penyampaian kerajaanketika mula memegang jawatan pada 2004, mula menampakkan hasil.Ia bermula dengan penubuhan Institut Integriti Malaysia yang bertujuanmengembalikan keyakinan rakyat terhadap keupayaan pentadbiran dantadbir urus negara, diikuti SPRM, Suruhanjaya Pelantikan Kehakimandan Program Perlindungan Saksi.Semua ini adalah ilham Abdullah ketika mengambil alih jawatan untuk memperlihatkan keterbukaan dalam pentadbiran kerajaan, malah iamenjadi sebahagian manifesto Barisan Nasional (BN) pada Pilihan RayaUmum 2004. Seperti dijangkakan, perubahan berlaku secara berperingkat-peringkat dalam usaha kerajaan merealisasikan Wawasan2020, untuk menjadikan negara dalam kelompok negara maju. SPRMyang bakal menggantikan Badan Pencegah Rasuah (BPR) mulai Januaridepan, mempunyai struktur pentadbiran dan bidang pelaksanaan yangmenyeluruh serta mampu memberi impak besar dalam usaha membasmirasuah dan penyelewengan.
 
Maklumatapakah didalam portalPusatMaklumatRakyat (PMR)PALINGmemberimanfaatkepada saya?
nPendidikanIsuNasional
Undi
 
com_pollvote31
Bottom of Form
RADIO FM SABAH
SENARAI KABINET
KERTASPEPERIKSAAN
Sebagai rakyat, kita cukup gembira dengan pembentukan suruhanjayaini, selepas melihat gejala rasuah dan penyelewengan yang merebak dalam masyarakat sehingga menjejaskan imej kerajaan danmembantutkan pembangunan negara. Kita yakin SPRM yangmengambil pendekatan dilaksanakan Pentadbiran Hong Kong dalammencegah rasuah selama 30 tahun, akan beroleh kejayaan berikutangejala rasuah di negara ini masih pada tahap terkawal. Dengan lebih5,000 kakitangan SPRM yang diberikan latihan dalam aspek  pembanterasan dan pencegahan rasuah, hasrat kerajaan untuk menghapuskan gejala itu sudah pasti mampu dicapai, terutama dengansokongan seluruh rakyat.Malah, cadangan untuk mewujudkan satu mahkamah khas bagimendengar dan membicarakan kes rasuah yang berlaku di negara inimenunjukkan komitmen tinggi kerajaan membanteras rasuah dan penyelewengan sehingga ke akar umbi. Begitu juga Rang Undang-Undang Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman yang turut dibahaskan diParlimen bakal memantapkan lagi institusi berkenaan selepas terjejasteruk berikutan krisis kehakiman yang melanda sebelum ini. Kita berharap semua pihak terus memberi sokongan padu kepada usahakerajaan bagi memantapkan lagi pentadbiran supaya tadbir urus yangdijalankan telus dan memanfaatkan rakyat.Pentadbiran telus dan berwibawa amat penting bagi membawa negara inimelepasi halangan dan krisis ekonomi yang tidak nampak  penghujungnya. Jadi menerusi rang undang-undang bersejarah ini,semua pihak perlu melihat ke depan untuk bersama berganding bahudengan kerajaan dalam mencapai Misi Nasional negara.
Penjawat Awam Perlu Integriti Atasi Cabaran Ekonomi: Najib

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->