Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
54Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
GANGSTERISME ESEI

GANGSTERISME ESEI

Ratings:
(0)
|Views: 8,046|Likes:
Published by joel david knda mj
essay
essay

More info:

Published by: joel david knda mj on Mar 03, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/13/2014

pdf

text

original

 
GANGSTERISME
PENGENALAN
Banyak yang telah kita dengar tentang gejala sosial. Pelbagai gejala sosial telah melandamasyarakat kita dan aktiviti yang terlibat begitu pelbagai sekali, baik yang dilakukan olehremaja mahupun orang dewasa. Namun, oleh kerana golongan remaja dan pelajar merupakan bakal pewaris negara, maka kegiatan merekalah yang hangat diperkatakandan mendapat perhatian daripada segenap lapisan masyarakat. Media massa seringkalimenyiarkan pelbagai berita dan cerita tentang kenakalan remaja yang masih bersekolahdan pelbagai masalah sosial yang melanda mereka ini. Melihat kepada masalah sosial dan perbuatan jenayah membabitkan pelajar dan remaja benar-benar membimbangkan kita.Pada peringkat pelajar dan remaja, seseorang individu mengalami perubahan yang amat pesat sekali, sama ada dari segi fizikal, emosi mahupun sosial. Pada masa inilah pararemaja mula terdedah kepada alam luas di luar rumah, malah persekitaran ini sudahmerupakan rumah kedua kepada mereka. Remaja juga belajar banyak perkara yang tidak semuanya datang dari ibu bapa tetapi kebanyakannya daripada persekitaran sosial yangmana ia membesar. Pada tempoh inilah para remaja mula mengubah tingkah laku, sikap,dan nilai, malahan seluruh cara hidup daripada alam kanak-kanak kepada alam yanglebih matang dan dewasa. Mereka bukan sekadar nakal dengan menghisap rokok, bergaduh sesama sendiri atau berkelakuan tidak senonoh malah gejala seperti membuang bayi, ponteng sekolah, lari dari rumah, seks bebas serta serta lagi melepak tidak 
 
memeranjatkan kita. Mereka kini sudah berani melakukan perbuatan jenayah berat sepertimenganggotai kumpulan samseng seperti gengsterisme, membunuh, samun tanpa senjataapi mahupun dengan senjata api, merogol, pelacuran, judi, vandalism, penyalahgunaandadah , minum minuman keras, terbabit dengan video lucah dan sebagainya. Keadaanseperti ini bukan sahaja berlaku disekolah bandar dan di pinggiran bandar, malahdisekolah luar bandar.Gejala samseng atau gengsterisme di sekolah menengah di seluruh negara juga semakinmembimbangkan. Mereka ternyata semakin berani mencabar undang-undang dan tidak takut untuk melakukan kesalahan jenayah termasuk menggunakan senjata merbahaya.Kementerian Pendidikan dengan kerjasama polis telah mengenalpasti pelajar di 456sekolah menengah di seluruh negara terdedah kepada kegiatan samseng. Angka ini bukansedikit dan menunjukkan gejala ini berada pada tahap membimbangkan.Kumpulan ala samseng ini terdapat di sekolah menengah biasa dan berasrama. Kumpulanini mempunyai tanda pengenalan seperti di dagu (hakko), tatoo, telinga bertindik (lelaki),kepala botak, logo pada beg sekolah dan banyak lagi.
FAKTOR-FAKTOR 
Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan berlakunya gejala-gejala tersebut sepertimasalah keluarga, sekolah, persekitaran, media massa, siber dan hiburan, masalahekonomi,pengaruh rakan sebaya,masalah kakitangan sekolah dan masalah PIBG1.
Pengaruh hiburan, media massa dan siber:
Hiburan memang menyeronokkan. Naluri pelajar memerlukan lebih hiburan. Hiburan seperti untuk 18 tahun ke atas menjadi
 
tarikan.
 
Pengaruh daripada media massa pula dapat di kategori kepada dua jenis iaitumedia cetak dan media elektronik. Kedua-dua media ini banyak mempengaruhi para pelajar ketika ini. Golongan remaja khususnya para pelajar mudah meniru dan mengikut pelbagai adegan dan perlakuan negatif yang ditayang dalam pelbagai media.Merekaingin tahu dan mencuba sendiri apa yang dilihat. Dalam era globalisasi ini jugamenyebabkan para pelajar dapat mencapai pelbagai maklumat dengan melayari internet.Dengan wujudnya cyber cafe telah memudahkan para pelajar mendapat bahan danmaklumat mengikut citarasa.2.
Masalah keluarga:
Institusi keluarga akan porak-peranda jika keluarga suka bertengkar, sentiasa mabuk, main judi, kaki perempuan, suka berleter dan sukamengongkong anak-anak. Suka memburukkan keluarga kepada anak-anak, sukamelepaskan geram dan mengamalkan sikap pilih kasih kepada anak – anak, jaga tepi kainorang, menunjuk-nunjuk, mengamal sikap benci membenci, tidak suka bergaul denganmasyarakat dan tidak bersifat keterbukaan terhadap isu-isu semasa. Selain itu juga,kurangnya didikan agama dalam sesebuah keluarga dan sikap ibubapa yangmementingkan kekayaan dan ini akan menyebabkan anak - anak kurang mendapat perhatian dan kasih sayang, lalu mereka mencari alternatif lain untuk meluahkan perasaan. Anak - anak menjadi mangsa, terbiar, stres, dan mengalami tekanan perasaan.Mereka mencari jalan keluar secara drastik iaitu memberontak, melawan, kurang ajar,merokok, mengambil dadah, menghidu gam, membuli dan menjadi samseng.3.
Pengaruh rakan sebaya:
Ajakan daripada rakan sebaya mereka untuk melakukanaktiviti tidak sihat ini akan mempengaruhi minda pelajar-pelajar yang tidak berfikir secara rasional. Rakan atau kawan adalah ibu bapa kedua bagi seseorang pelajar.

Activity (54)

You've already reviewed this. Edit your review.
SyahirahOthman liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Arief Zain liked this
Nor Aznabila Azmi liked this
Nor Aznabila Azmi liked this
Genji Madi liked this
Shahida Othman liked this
Nat Nastasa liked this
Shahida Othman liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->