Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
69Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
zaman feudalisme di Eropah

zaman feudalisme di Eropah

Ratings:
(0)
|Views: 6,508|Likes:
Published by keenureeves

More info:

Categories:Types, Resumes & CVs
Published by: keenureeves on Mar 08, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/30/2015

pdf

text

original

 
PENGENALAN
Banyak cadangan telah dikemukakan bagi mengehadkan tempoh masa zaman pertengahan. Namun hasilnya, tiada satu pun tarikh yang ditetapkan untuk menandakan bermula dan berakhirnya zaman pertengahan. Walau bagaimanapun, kebanyakan ahlisejarawan telah meletakkan tarikh permulaan Zaman Pertengahan iaitu pada tahun 500M.dan berakhir pada tahun 1500M. Selepas berakhirnya tahun 1500M, maka Eropahdikenali pula sebagai zaman moden.
1
 Feudalisme secara umumnya boleh didefinisikan sebagai satu bentuk kerajaan,iaitu kuasa politik dikuatkuasakan secara tempatan oleh individu persendirian dan bukankerajaan pusat. Pada asasnya, sistem ini seperti yang wujud di Eropah sejak abad ke-9memperlihatkan hubungan peribadi yang erat antara tuan tanah (
lord 
) dan petani (
vassal 
)yang disyaratkan untuk memberi taat setia kepada
lord 
. Satu pihak akan memberi perlindungan sementara satu pihak lagi memberi perkhidmatan ketenteraan dankeselamatan kepada raja. Selain aspek ketenteraan dan keselamatan, feudotari jugadikehendaki menyediakan keperluan tertentu termasuklah buruh untuk sistem kerah.Hubungan ini menentukan kedua-dua pihak memperoleh faedah dan keuntungan bersama. Sistem feudal menyediakan satu unsure,tetapi secara keseluruhannya berkesan, pertahanan dalam masa peperangan dan rangka yang perlu untuk mengekalkan undang-undang dan peraturan.
2
Selain itu, feudalisme juga sering dikenali sebagai satu sistem anarki yangdirancang. Dalam mentafsirkan feudalisme, perlu diingat bahawa anarki yang dirancangadalah lebih baik daripada anarki yang tidak mempunyai organisasi dan tanpanyamasyarakat Eropah akan mengalami keadaan yang tidak teratur dan kacau-bilau.
3
 Disamping itu juga, feudalisme turut didefinisikan sebagai satu istilah atau konsep yangterbentuk di Eropah Barat selepas kejatuhan Empayar Charlemagne dan berlanjutansehingga abad ke-14. Abad tersebut memperlihatkan era yang digelar masyarakat feudal.
1
Wan Abdul Rahman Latif 
et al 
. 2001.Sejarah Perkembangan Tamadun Dunia. Kuala Lumpur: DewanBahasa dan Pustaka. Hlm. 154.
2
W. N. Weech, terjemahan Abdullah Karim Abdullah
et al.
1981.
Sejarah Dunia Jilid 2
. Hlm. 8.
3
Wan Abdul Rahman Latif 
et al 
. 2001. Sejarah Perkembangan Tamadun Dunia. Hlm. 172.
 
Dalam buku
 Feudal Society
karya
Marc Bloch
, beliau mentakrifkan istilah feudaldigunakan bagi menerangkan seluruh kelakuan dan adab yang sekian lama diterima danwujud pada ketika itu serta organisasi kelas atasan masyarakat itu yang meliputi perjanjian secara bertulis yang didominasi kekuasaan golongan atasan.
4
Jika dilihat dari segi strukturnya, sistem feudal memaparkan satu bentuk piramid.
5 
Di bahagian bawah sekali ialah golongan rakyat atau petani manakala di bahagian atassekali ialah raja. Bahagian tengah pula ialah golongan pembesar yang bertanggungjawabmenjadi ‘tali penghubung’ antara raja dengan rakyat dan secara praktikalnya turut bertindak sebagai tuan tanah. Dalam pemerintahan bercorak feudal ini, wujud satuhierarki yang jelas antara feudatories dan subfeudatories di bawah pemerintahan seorangraja. Kehidupan sosial masyarakat Eropah pada Zaman Gelap yang berasaskan kepadasistem feudal ini diwakili oleh golongan pemerintah dan golongan yang diperintah sepertirajah yang telah disediakan di bawah ini:Dalam masyarakat feudal, golongan pemerintah terdiri daripada raja dan di bawah rajaterdapat golongan bangsawan yang menjadi pengikut setia raja. Jika dilihat daripada pelbagai aspek, bangsawan lapisan pertama lebih rapat dengan golongan raja manakala bangsawan lapisan kedua lebih rapat dengan bangsawan lapisan pertama.
Raja
4
Mohamad Kamal Kamaruddin. 2009.
Sejarah Eropah
. Selangor : Prentice Hall. Hlm. 49
5
 
 Ibid 
. Hlm. 49.
 
Raja menduduki hierarki tertinggi dalam sistem feudal dan berkuasa mutlak terhadaprakyat dan Negara.
6
Dalam sistem yang kompleks daripada pengagihan kuasa pusat ini,idea tentang kerajaan yang terdiri daripada rakyat yang terdiri daripada rakyat yangdiperintah secara langsung oleh kerajaan pusat tidak wujud lagi. Namun, di sepanjangzaman feudal, negara dapat mengekalkan kewujudannya dan raja masih terus memerintahwalaupun kuasa mereka semakin berkurangan. Pada masa itu, tidak terdapat sistem percukaian, undang-undang atau mahkamah serta tentera kebangsaan.Golongan raja merupakan golongan penaung utama dalam sesebuah negaradengan memiliki tanah di negeri masing-masing secara mutlak. Dalam erti kata lain,golongan raja mempunyai kuasa yang penuh ke atas tanah-tanah di dalam negara dan berhak memutuskan kepada sesiapa untuk memajakkan tanah yang menjadi miliknya.Oleh itu, seseorang yang dipercayai sahaja yang diberikan hak untuk memajak tanahtersebut iaitu daripada golongan puak Vassal. Akan tetapi, Vassal terlebih dahuludikehendaki untuk mengangkat sumpah sebagai tanda taat setia kepada raja dan harusmenjalankan tugas mengikut arahan raja. Kebiasaannya, golongan Vassal ini adalahterdiri daripada golongan lelaki. Di samping itu juga, raja turut memberikan tanah kepadagolongan bangsawan yang terdiri daripada
 Barons, Bishops dan Knight 
sebagai balasanatau pun ganjaran terhadap perkhidmatan yang telah mereka berikan. Namun, sebagai balasannya, golongan bangsawan haruslah membekalkan askar-askar untuk tujuan peperangan. Dalam masyarakat feudal, kesetiaan yang tidak berbelah bahagi adalah amat penting dan perlu dititikberatkan oleh semua golongan pada masa tersebut.
7
 Tanah-tanah telah dapat dikumpulkan melalui pemberian oleh generasi, raja yangdidorong oleh hasrat untuk menyatukan dirinya dengan Tuhan dan membuat kerjakebajikan supaya dosanya yang lalu dapat diampunkan.
8
Sebagai contoh, Henry II(contoh raja yang paling baik pada zaman pertengahan) telah menggunakan hakimPengadilan di England, mengadakan mahkamah penyiasatan kes atas tindak tanduk pihak  berkuasa tempatan yang bertanggungjawab untuk mengekalkan undang-undang dan
6
Ibid 
. Hlm. 52.
7
 
 Ibid 
.
8
Wan Abdul Rahman Latif 
et al 
. 2001. Sejarah Perkembangan Tamadun Dunia. Hlm. 169.

Activity (69)

You've already reviewed this. Edit your review.
NadrahRazali'sDaughter liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Zularif Ayip added this note
wah bole buat rujukan ni...!!
Khairul Nidzam Ali added this note
byak nye......
Nisya SyAqy added this note
woowww! a lot of info i can get. really helpful one...
Noor Aida Madiha Muhammad liked this
Tika Daud liked this
Adlin Nasihah Mohamed Ibrahim liked this
Ewan Lalat Sempoi liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->