Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
20Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Modifikasi Tingkah Laku Melalui Kemahiran Asas Guru

Modifikasi Tingkah Laku Melalui Kemahiran Asas Guru

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 586|Likes:
Published by Nor Anisa Musa

More info:

Published by: Nor Anisa Musa on Mar 12, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/29/2013

pdf

text

original

 
MODIFIKASI TINGKAH LAKU MELALUI KEMAHIRAN ASAS GURU DAN GURUSEBAGAI KAUNSELOR DAN MOTIVATOR DALAM PEMBENTUKAN TINGKAHLAKU KANAK-KANAK.
Oleh:Nor Anisa MusaPendidikan Psikologi, Fakulti Pendidikan
 Abstrak 
 Artikel penyelidikan ini mengumpulkan hasil dapatan kajian ke atas pandangan guru terhadap kemahiran asas interpersonal dan guru sebagai kaunselor dan motivator dalam pembentukan akhlak dan memodifikasikan tingkah laku murid. Pandanganresponden diadaptasikan dalam bentuk jadual dan graf bagi membincangkan bilanganresponden dan peratus dapatan. Terdapat juga beberapa cadangan yang dikemukakanoleh pakar psikologi dan ahli keagamaan. Dapatan kajian menunjukkan peratus setujuresponden adalah lebih tinggi berbanding peratus tidak setuju dan tidak pasti responden.
Pengenalan
Kepentingan hubungan interpersonal dapat membantu melahirkan persefahamanyang baik antara guru dan pelajar serta wujud rasa percaya mempercayai di kalanganmereka serta dapat memberi kesan yang positif kepada proses pengajaran dan pembelajaran (Sarina dan Yusmini, 2007). Kesan positif dalam perubahan tingkah lakuamat penting melalui proses pengajaran dan pembelajaran yang baik. Akal pula adalahneraca dalam menentukan kebaikan dan keburukan. Keistimewaan inilah yangmenyebabkan manusia dipertanggungjawabkan untuk memikul amanah Allah s.w.t. yang1
 
tidak mampu dipikul oleh langit, bumi dan gunung-ganang. Dengan panduan wahyudaripada Allah s.w.t, manusia telah diamanahkan untuk menjadi khalifah di muka bumiini.Abdullah dan Ainon (2002) menyatakan, antara kemahiran asas interpersonalialah kemahiran komunikasi, kemahiran mendengar, kemahiran bertanya dan penampilan. Mok Soon Sang (2004) pula menyatakan, kecerdasan interpersonalmerupakan kecerdasan interaksi sosial termasuk semangat bekerjasama, kepandaianmemimpin serta berkomunikasi dengan berkesan. Bertepatan dengan asas-asas tersebut,tingkah laku manusia menurut Islam itu ialah berobjektifkan mencapai akhlak yang muliasebagaiman Hadis (SAW): ”Aku hanya diutus untuk menyempurnakan akhlak yangmulia”. Oleh itu, apa sahaja kemahiran interaksi sesama manusia yang berakhlak memerlukan latihan dan amalan yang berterusan sehinggalah sifat insanul kamil sebatidalam diri seseorang.Arkes (1982) menyatakan tentang definisi motivasi; ialah
those processes that influence the arousal, strength or direction of behavior.
Kaunseling pula adalah bergantung kepada kecekapan guru bimbingan menggunakan prinsip-prinsip psikologiindividu, khasnya kemahiran mewujudkan perasaan empati, memahami perasaan,kemahiran berkomunikasi dan kemahiran mendengar. Tingkah laku menurut Al-Ghazaliitu sendiri merupakan penggerak iaitu motivasi. Motivasi itu bersifat dari dalam yangmuncul dari diri manusia sendiri tetapi ia diransang dengan ransangan-ransangan luar dandan dalam yang terdorong untuk mengerjakan sesuatu. Selain itu, menurutnya lagitingkah laku mengandungi perasaan tertentu dan kesedaran akal terhadap suasana2
 
tersebut. Maka wujudlah interaksi terus-menerus selari dengan prinsip-prinsip asas psikologi dalam pembentukan akhlak yang mulia (Abdul, 2003).
Objektif 
Kajian ini bertujuan untuk:1.Mengenalpasti pandangan guru-guru terhadap keperluan kemahiran generiseorang pendidik dalam pembentukan akhlak dan tingkah laku murid.2.Mengenalpasti pandangan guru-guru terhadap keperluan kemahiran kaunselingdan motivator dalam pembentukan akhlak dan tingkah laku murid.
Sampel
Populasi kajian terdiri daripada guru-guru Sekolah Kebangsaan TengkuMahmood Iskandar (1), Pontian. Bilangan guru yang terlibat seramai 36 orang dan dipilihsecara rawak.
Instrumen Dan Pengutipan Data
Instrumen yang digunakan untuk mengumpul data terdiri daripada 14 soalan yangdibahagikan kepada 2 komponen objektif. 7 soalan terdiri daripada keperluan kemahirangenerik seorang guru dan 7 soalan lagi untuk mengenal pasti pandangan guru terhadapkeperluan kemahiran kaunseling dan motivator terhadap murid.
Kaedah Analisis Data
3

Activity (20)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Merpati Putih liked this
Ej Wong liked this
EKA RUSMAWATY BINTI SUJAK liked this
Miz Michi liked this
Sefhie Fiaany liked this
Riniey Supeni liked this
Riniey Supeni liked this
ibrahimkhadijah liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->