Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
0Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Spondiloza cervicala

Spondiloza cervicala

Ratings:
(0)
|Views: 2,892|Likes:
Published by don Caltigio

More info:

Published by: don Caltigio on Mar 17, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/07/2013

pdf

text

original

 
 
Spondiloza cervicala
apare in urma uzurii (degenerarii) discurilor sauarticulatiilor intervertebrale si este adesea insotita de reactii de reparare (osteofite) la nivelulcorpilor vertebrali.Aceasta proliferare anormala a tesutului osos (ma refer la osteofite) poate duce la crestereapresiunii exercitate asupra nervilor spinali.Multi dintre cercetatori considera ca
principala cauza a spondilozei cervicale
estedatorata imbatranirii tesutului ceea ce este corect insa putin conservator intrucat nu trebuiemarginalizate urmatoarele
cauze
:» adoptarea unei pozitii vicioase a coloanei cervicale (statul prelungit in fata calculatoruluisau la birou);» scaderea tonusului muscular, fapt datorat adesea sedentarismului;» anomalii congenitale;» traumatisme.Toate aceste situatii "ajuta" la uzura progresiva a discurilor intervertebrale si instaurareaspondilozei cervicale,care se caracterizeaza prin redoare articulara matinala, dureri in zonacervicala si a centurii scapulare, sindrom vertiginos (ameteli).Persoanele in varsta sunt expuse la reumatisme degenerative datorita intreruperii activitatiiprofesionale, acceptarii sedentarismului, cresterii in greutate si diminuarii considerabile aactivitatii aparatului locomotor.In aceste cazuri se produc scaderi ale tonusului muscular, apar atrofii musculare, muschii isipierd functiile, apar modificari in axele extremitatilor osoase modificand raporturile decontact ale suprafetelor osoase ale unei articulatii, provocand tulburari in nutritia articularasi modificari biochimice la nivelul cartilajelor articulare.
Tratamentul
consta obligatoriu in sedinte de fizioterapie efectuate de 2 ori pe an siasociate cu masaj terapeutic (atentie!!! diferit de masajul de relaxare), la care se adaugalunar, daca este posibil, programul de kinetoterapie. Acesta creste mobilitatea osteoarticulara, tonusul muscular, tonifica insertiile si crestenutritia discului intervertebral.
Kinetoterapia
reprezinta un tratament care este alcatuit dintr-un program de exercitiiactive sau active cu rezistenta, program elaborat in functie de evolutia bolii si de stadiulacesteia, de catre un kinetoterapeut.In nici un caz sedintele de kinetoterapie nu se pot desfasura la domiciliul pacientului farasupravegherea medicala a unui kinetoterapeut.
 
Trebuie precizat faptul ca tratamentul medicamentos ajuta numai temporar.Daca se tine seama de esenta leziunilor de tip artrozic, este clar ca uzura articulatiilor simodificarile osoase nu pot fi remediate cu medicamente.In linii generale, se pot lua masuri de protectie fata de uzura articulatiei, de tratament caresa scada durerea la miscare , sa reduca contractura musculara si, daca este posibil, sa seobtina o restaurare a functiei articulare.Aceste obiective insa pot fi atinse cel mai bine prin kinetoterapie si masaj terapeutic.In final doresc sa recapitulez urmatoarele:
1. Tratamentul medicamentos
actioneaza impotriva durerii cervicale, insa efectele luisunt de scurta durata si uneori pot fi agresive pentru persoanele cu probleme gastrice (deaceea antiinflamatoarele se asociaza cu medicatie de tip pansament gastric).Aceasta medicatie se ia cel mult 15 zile iar efectele ei sunt, asa cum spuneam, limitatedeoarece se trateaza efectul (durerea) si nu cauza.De aceea, in lipsa kinetoterapiei, fenomenele dureroase reapar.
2. Fizioterapia asociata cu masajul terapeutic
actioneaza impotriva durerii cervicaleavand efect antialgic, ajuta la cresterea troficitatii zonelor adiacente coloanei vertebrale si ladecontracturarea musculaturii paravertebrale cervicale.Efectele fizioterapiei sunt mult mai benefice si mai de lunga durata daca aceste proceduri seasociaza cu masajul terapeutic.
3. Kinetoterapia
actioneaza direct asupra cauzei (asupra degenerarii vertebrelor sidiscurilor intervertebrale ajutand la rehidratarea acestora).Ea conduce la redobandirea mobilitatii articulare,cresterea elasticitatii si tonusuluimuscular,diminuarea efectelor negative ale osteofitelor si la imbunatatirea starii generale aorganismului din punct de vedere psiho-motric.Kinetoterapia se incepe dupa cele 12 sedinte de fizioterapie asociate cu masaj terapeutic./////////////////////////////////////////////////////////////
Spondiloza cervicala: o afectiune cu care traim toata viata
Spondiloza este o afectiune degenerativa a coloanei. Aceasta este "distribuita" pintreaga coloana de sus pina jos, mai frecvent pentru regiunea lombara sicervicala. Afectiunea este mai putin frecventa pentru regiunea toracala.
 
"Spondiloza consta in depuneri de calciu la nivelul marginilor platourilor discalsau in jurul articulatiilor. Aceste depunderi de calciu creeaza niste formatiunicunoscute in patologia noastra de la radiologie sub numele de "ciocuri depapagal". Prezenta lor arata ca este vorba de un proces cronic degenerativ alcoloanei. Acest proces este cauza a douaprobleme esentiale
.
In primul
rind ingusteaza canalul rahidian in care stau maduva si nervii si ingusteazagaurile de conjugare - locurile pe unde ies nervii din maduva si se distribuie spre membre.Ingustarea acestor gauri - in fiecare gaura trebuie sa incapa un nerv - poate da niste durericumplite.
In al doilea rind
, ingustarea in ansamblu a canalului rahidian (vertebral) duce lainstalareaa ceea ce se cheama mielopatiavertebrala. Deci are loc o compresiune care creeaza dificultatiin irigatia cu singe a maduvei si actioneaza ca factor mecanic. Toate acestea dausimptomatologia respectiva", explica prof. dr. Nicolai Ianovici, seful Clinicii deNeurochirurgie din cadrul Spitalului "Sf. Treime" Iasi
Simptome
Pentru spondiloza cervicala, simptomatologia este urmatoarea: dureri si amorteli in miini;uneori scaderea fortei musculare a membrelor intii in miini si apoi in picioare. In regiuneacervicala exista in corpii vertebrali laterali un canal prin care trec arterele vertebrale care ducsinge la creierul mic; daca acestea sint comprimate, se reduce cantitatea de singe care irigacreierul mic. Astfel poate aparea o lipsa de singe a trunchiului cerebral si a cerebelului. Aceasta se manifesta prinddureri de cap in regiunea occipitala, ameteli, tulburari de mers."Astfel,  bolnavuleste destul de speriat: are ameteli, dureri de cap, tulburari de mers, ii scade forta musculara.Spondiloza cervicala prin simptomatologia ei este o afectiune foarte neplacuta, dar oameniitrebuie sa inteleaga ca vorbim de o boala cu care se poate trai daca este tratata corect",mentioneaza prof.dr. Nicolai Ianovici.
Tratament balneofizioterapic
"Tratamentul este unul conservator - balneofizioterapic de regula, pe o perioada lunga. Deasemenea, oamenii trebuie sa inteleaga ca in cazul spondilozei nu exista situatia vindecarii. Alta varianta decit tratamentul balneofizioterapic nu exista. Sint situatii in care ingustareacanalului vertebral duce la necesitatea interventiei chirurgicale.La aceste spondiloze este nevoie sa fie scoase lamele vertebrale. Insa foarte rar se ajunge laoperatie. Aplicarea gimnasticii medicale si procedeele fizioterapeutice remit simptomelezgomotoase, de ameteli si dureri, in interval de citeva saptamini.Bolnavii trebuie sa respecte cu calm si perseverenta aceste tratamente simple, pentru aevita recidivele. Tratamentele balneare sint deosebit de utile, dupa trecerea simptomelorzgomotoase", spune dr. Nicolai Ianovici. Rezultate bune se obtin in statiunea Felix, pentru virstnici si bolnavii cu un sistem nervos labil. In statiunile Herculane si Govora, vor beneficia de tratament balneofizioterapic bonavii obezi, cu valori tensionale normale.
Sfaturi penru bolnavii cu spondiloza cervicala

Activity (0)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Stanea Alexandru liked this
Stanea Alexandru liked this
Stanea Alexandru liked this
Stanea Alexandru liked this
Stanea Alexandru liked this
Stanea Alexandru liked this
Ionela-Georgiana Urse liked this
Kerekes Csenge liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->