Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Adakah Keris Bersilang Masih Relevan Dengan Sprm

Adakah Keris Bersilang Masih Relevan Dengan Sprm

Ratings:
(0)
|Views: 239|Likes:
Published by vino
pendidikan moral
pendidikan moral

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: vino on Mar 17, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/16/2013

pdf

text

original

 
ADAKAH KERIS BERSILANG MASIH RELEVAN DENGAN SPRM ?
 
19/07/2009
 
Di suatu petang yang hening, aku telah membelek-belek sebuah akhbar tempatan, lalu akan terbacarencana yang menyatakan BPR akan menjadi Suruhanjaya Bebas, maka aku sebagai salah seorangpegawai BPR terus termenung memikirkan, bagaimana pula rupanya Suruhanjaya Bebas ini danmacamanalah akan dilaksanakan serta berbagai-bagai lagi persoalan yang timbul dimindaku.
 
Dalam angan-angan yang melayang entah kemana itu, aku terpandang akan sebuah Buletin BPR,entah bulan berapa pun aku tak ingat, cuma yang aku perasan dalam tahun 2007. Makaterpandanglah wajah logo BPR dengan moto ³Amanah, Tegas dan Adil´. Lalu, yang menjadi tajukpenceritaan pada aku adalah mengenai lambang Keris Bersilang yang tertera pada logo BPR. Aku punmencari apa yang dimaksudkan dengan lambang tersebut. Setahu aku, kalau nak ambil peperiksaanJabatan atau nak ambil PTK saja, barulah nak cari apa makna lambang pada Logo BPR, kalau tidak,takkan siapa pun nak ambil tahu tentang semua itu.Dalam pada itu, teringatlah aku akan laman web BPR dan portal BPR yang boleh aku buat rujukan.Setelah dicari, dapatlah cerita tentang maksud lambang Keris Bersilang pada Logo BPR. Mengikutrasionalnya, ianya adalah melambangkan bahawa pegawai-pegawai BPR mempunyai kuasa yang telahditetapkan dalam menjalankan tugas mencegah amalan rasuah, sedia berkorban apa sahaja demimendukung hasrat semua warga walau seribu rintangan dan segala cabaran tetap mara ke hadapan.Rasanya tak payah diperjelaskan lagi maksud tersebut kerana semua telah mengetahuidengan maksud-nya itu.
 
Mengikut peradaban Melayu, keris merupakan senjata berunsurkan mistik dan lambang kepadakekuatan pahlawan Melayu. Tidak dapat disangkalkan lagi bahawa dalam adat pertabalan Raja-rajaMelayu keris akan dikucup sebagai tanda lambang kedaulatan Kerajaan Melayu. Menurut buku rujukanyang lama, menceritakan dengan tertegaknya kedaulatan Melayu adalah di atas tiga (3) perkara iaituKeturunan, Ilmu dan Alat Kebesaran.
 
Disini membawa maksud pemilik kepada keris adalah perlu dari keturunan yang baik-baik, kalau dizaman dahulu pemiliknya adalah seorang pahlawan atau panglima yang telah masak sangat dalamilmu kepahlawanan Melayu. Tuturkatanya, peradabannya, tingkahlakunya bersopan santun bak katasemuanya menjadi ikutan orang pada masa itu.
 
Keduanya Ilmu, kerana pada masa yang lampau, orang yang berilmu sahaja memiliki keris pusakanenek moyang mereka. Dimana keris dikatakan berpuaka, barang siapa yang tidak mempunyai ilmukeris maka mereka tidak dapat memiliki atau menjaga keris itu. Keris juga dikatakan boleh hidup danakan terbang serta merayau-rayau kalau tidak dijaga dengan betul. Hanya orang yang berilmu sahajayang boleh berbuat demikian, bak kata perpatah Melayu ³ Hanya Jauhari Mengenal Manikam´.
 
 
Seterusnya Keris adalah sebagai Alat Kebesaran. Kalau direnung kembali Orang Melayu tidak dapatlari dengan kisah-kisah keris. Sejak zaman dulu lagi,orang Melayu apabila berjalan akanternampaklah keris terhunus dipinggang,dengan megahnya menunjukkan Kekuatan Melayu. Kerisdijadikan alat kebesaran Raja-Raja Melayu lama sehinggalah sekarang dijadikan amalan dalam adatistiadat Melayu termasuklah pengantin lelakinya akan menyisip keris semasa adat persandingandiantara dua mempelai .
 
Merujuk kepada Keris Bersilang BPR, hasil daripada soalselidik dengan ahli bijak pandai keris, merekamenyatakan Keris Bersilang pada logo BPR adalah keris dari jenis 4 lok. Keris 4 lok menurut ahli bijakpandai keris, adalah bukan mudah untuk diperolehi kerana ianya amat merbahaya dan hanya orangtertentu sahaja dapat memiliki keris dari jenis 4 lok ini. Keris 4 lok adalah membawa maksud 4perkara yang dibawa oleh keris itu iaitu lok pertama membawa makna Siddiq (benar), Lok yang keduaialah Tabligh (telus), ketiga ialah Amanah dan lok yang terakhir atau yang keempat yang membawamaksud Fatonah (bjikasana).
 
Keempat-empat perkara inilah yang digunapakai oleh Baginda Rasulullah S.A.W. dan menjadi tandaaras kepada setiap pegawai BPR Malaysia. Dengan itu, sebagai pegawai BPR maka kita mestilahbersifat benar dan tegas dalam percakapan dan juga perbuatan.Manakala sifat telus yang mestidiamalkan dalam menjalankan tugasan, Bagi sifat amanah sebagai pegawai BPR yangbertanggungjawab akauntabliti dan boleh dipercayai serta mengamalkan ciri-ciri kejujuran, keikhlasandan ketaqwaan dalam semua urusan. Sifat yang terakhir ialah sifat bijaksana dan cekap terhadapsemua perkara yang dipertanggungjawabkan dan membuat keputusan dalam melaksanakan tugas.
 
Persoalannya sekarang, adakah logo KERIS BERSILANG masih relevan dengan Suruhanjaya Bebas iniatau dikenali sebagai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) ? Seandainya BPR akanmenjadi sebuah Suruhanjaya Bebas yang dikenali sebagai SPRM menjelang 1.1.2009 nanti. Jawapanitu hanya akan terjawab, sekiranya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dilaksanakan pada2009 dengan logo baru tetapi masih mengekalkan lambang lama dengan lambang Keris Bersilang.Tanpa Keris bermakna tanpa semangat Kemelayuan dan Kedaulatan kepada Kesultanan KerajaanMelayu, sama-samalah kita nantikan jawapannya pada tahun hadapan 2009.
 
 
PENJELASAN LOGO
 
y
 
Bintang
(14
Bucu)
 
y
 
Bulan
S
abit
 
y
 
Ker 
is
 
B
er 
silang
 
y
 
P
er 
isai
 
y
 
Bunga
 
P
adi
 
y
 
H
a
imau
 
y
 
P
e
ng
er 
tian
w
a
na
(E
mas,
 
uning,
 
Bi
u,
 
H
itam,
 
P
utih
 
)
 
MOTO SPRM
 
y
 
A
manah
 
y
 
T
e
gas
 
y
 
A
dil
 
Latar Belakang SPRM
Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mula beroperasi secara rasmi pada 1 Januari2009 bagi menggantikan Badan Pencegah Rasuah (BPR) Malaysia. Ia ditubuhkan melaluipenggubalan Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 (Akta 694). Sejarah usahapencegahan rasuah secara formal telah dimulakan oleh sebuah unit kecil yang diletakkan di bawahJabatan Perdana Menteri (JPM) untuk menjalankan aktiviti-aktiviti pencegahan rasuah. Pada masayang sama, siasatan kes-kes rasuah dijalankan oleh Criminal Investigation Department (Special Crime)yang diletakkan di bawah Pasukan Polis Diraja Malaysia. Manakala itu, pendakwaan kes-kes rasuahdikendalikan oleh Bahagian Pendakwaan, Jabatan Peguam Negara. Memandangkan usaha-usahapembanterasan rasuah tersebut dilaksanakan secara terasing oleh agensi yang berlainan, Kerajaantelah bersetuju menggabungkannya di bawah satu bumbung dikenali sebagai Badan Pencegah Rasuahpada 1 Oktober 1967.
 
Pada 29 Ogos 1973, Akta Biro Siasatan Negara (BSN) telah diperkenankan oleh Yang di-Pertuan Agong dan dengan itu BPR ditukar namanya kepada BSN. Penukaran nama ini bertujuan untukmemberi lebih kuasa kepada BSN yang bukan sahaja terlibat menyiasat kes-kes rasuah bahkan kes-kes yang berkaitan dengan kepentingan negara. Inilah kali pertama jabatan ini ditubuhkan melaluisebuah Akta.
 
Nama Jabatan ini kemudiannya ditukar kembali kepada nama asal iaitu BPR pada 13 Mei1982 apabila Akta Badan Pencegah Rasuah 1982 diluluskan oleh Parlimen dan dikuatkuasakan. Objektif pentingpenukaran ini ialah untuk mencerminkan dengan lebih tepat lagi peranan Badan itu sebagai sebuahinstitusi yang dipertanggungjawabkan khusus untuk mencegah jenayah rasuah.
 

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
azlan77 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->