Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
81Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Tipic Bisericesc

Tipic Bisericesc

Ratings: (0)|Views: 5,207|Likes:
Published by duhul06
randuiala tipiconala
randuiala tipiconala

More info:

Published by: duhul06 on Mar 17, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/14/2013

pdf

text

original

 
1
TIPIC BISERICESC
Pentru preot şi pentru strană
Alcătuit de Pr. arhim. Ermoghen Adam
 
2
Cărţile de slujbă de la strană
 
La strană se folosesc următoarele cărţi de slujbă: Octoihul, Mineul, Ceaslovul,Psaltirea, Triodul, Penticostarul, cărţi cu note.
1. Octoihul 
(numirea tradusă din greceşte înseamnă „opt glasuri”).Conţine slujbele bisericeşti pentru fiecare zi aşezate pe opt glasuri – câte un glas pesăptămână. Glasul ce începe sâmbătă seara şi se încheie în sâmbăta următoaredimineaţa. După terminarea glasului al 8-lea, iar se începe cu glasul 1-îi.
 Pentru Duminici
în Octoih găsim: stihirile la
 Doamne strigat-am
…, la stihoavnă şi lalaude, troparul glasului cu bogorodicina, sedelnele după catisme, antifoaneleînvierii, canoanele, condacul învierii.
 Pentru zi de rând:
stihirile la Doamne strigat-am, la stihoavnă, la vecernie şi lautrenie, sedelnele după catisme, canoanele.
 La sfârşitul Octoihului
sunt adăugate 5capitole cu:
 
Troparele învierii de la polileul duminicii;
 
Svetilnele învierii şi stihirile Evangheliilor învierii;
 
Svetilnele zilelor săptămânii;
 
Bogorodicinele troparelor aşezate pe glasuri şi zilele săptămânii;
 
Rânduiala parastasului -- pomenirea morţilor la mănăstiri.
Octoihul 
se foloseşte împreună cu Mineul. În zi de rând tipicul este arătat în Mineu.Dacă în zi de rând în Mineu este arătată sărbătoarea mare (polieleu), Octoihul nu sefoloseşte,în Postul Mare Octoihul se întrebuinţează numai duminica împreună cuTriodul.
2. Mineiul 
(numirea provine de la cuvântul grecesc min -- lumină). Sunt Mineielunare, praznicale şi de obşte.
 Mineiul lunar. 
Pentru fiecare lună a anului este câte o carte aparte -- Mineu lunar, încare se cuprind slujbele sărbătorilor şi ale sfinţilor la fiecare zi din acea lună. Lasfârşitul Mineului lunar, în fiecare carte, sunt câte două capitole adăugătoare: în primulsunt troparele de obşte ale sfinţilor, în al doilea -- bogorodicinele troparelor aşezate peglasuri şi zilele săptămânii.Mineiul lunar se foloseşte împreună cu Octoihul.În PostulMare Mineiul se foloseşte numai în zi de rând împreună cu Triodul, iar duminica --numai când cade vreo sărbătoare din Mineu. De la Paşti şi până la Duminica Tuturor Sfinţilor se foloseşte împreună cu Penticostarul.
 Mineiul praznical  
cuprinde numai slujbele sfinţilor şi sărbătorilor mari, care seoficiază şi la bisericile de la sate. Pe la noi se întâlnesc numai tipărite cu litereslavone.
 Mineiul de obşte ,
în Mineul de obşte nu se găsesc slujbe la anumiţi sfinţi sausărbători, dar numai slujbe “de obşte” la un apostol, la un ierarh, la un mucenic, la uncuvios ş.a.m.d., fără să fie arătat la care sfânt anume. Unde se cuvine de zis numelesfântului este lăsat loc gol, ca citeţul să-l pună. Mai este în Mineul de obşte şi slujbadin ziua de Paşti, slujba învierii (din Octoih) al glasului al 6-lea, slujba de obşte aMântuitorului, a Maicii Domnului, a Crucii, a Sfântului Ioan Botezătorul, paremiile,Apostolii şi Evangheliile de obşte, troparele Triodului şi ale Penticostarului, slujbaAcoperământului Maicii Domnului.Dacă biserica n-are Minee lunare, duminica slujba sfântului se face pe Mineul de
 
3
obşte, în caz de mare nevoie Mineul de obşte poate fi folosit în locul Mineului praznical, al Octoihului (săvârşind în fiecare duminică slujba glasului al 6-lea cuadăugirea troparului, bogorodicinei şi condacului glasului de rând), şi chiar aTriodului (săvârşind slujba de obşte a Mântuitorului cu adăugirea troparului şicondacului duminicii corespunzătoare din Post (şi a Penticostarului) săvârşind laPaşti slujba Paştelor, iar pe urmă Slujba Învierii glasului al 6-lea cu elementele cuvenite pascale şi cu adăugirea troparului şi condacului duminicii corespunzătoare de dupăPaşti).
3. Ceaslovul 
conţine slujbele ceasurilor 1, 3, 6, 9 (de aici şi numirea cărţii), înCeaslov sunt puse şi acele cântări, nu prea mari, care se folosesc în fiecare zi la slujbă,ca: miezonopţiile, Psalmii de la Utrenie şi Vecernie,
Măreşte suflete al Meu pe Domnul…
, stihurile stihurilor, slavosloviile, Bine este a se mărturisi Domnului,Obedniţa, prochimenele de seară, Lumină lină, Acum slobozeşte, pavecerniţa mare şicea mică.
 Adăugător  
în unele Ceasloave mai sunt: Rugăciunile dimineţii şi de seară,Troparele învierii de la polieleul duminicii, Troparele Morţilor, Troparele şicondacele zilelor săptămânii, Troparele şi condacele sărbătorilor mai mari, uneleacatiste şi altele.
4. Psaltirea 
(cartea Psalmilor) conţine cei 150 de Psalmi ai lui David împărţiţiîn 20 de catisme. La începutul cărţii este tipic, unde se arată ce catisme în care zi decitit.
 Adăugător  
Psaltirea mai cuprinde: mărimurile (velicianiile) la sfinţi şi sărbătorimari, Cântările lui Moisei, care se citesc în Postul Mare în zi de rând, şi Canonul dupăieşirea sufletului. Catisme din Psaltire se citesc zilnic, afară de joi, vineri şi sâmbătădin săptămâna Patimilor şi toată săptămâna Paştelor.
5.
Triodul
(numirea din greceşte înseamnă “Trei cântări”). Conţine stihiri,canoane şi tropare. Se foloseşte numai în Postul Mare începând cu DuminicaVameşului şi a Fariseului şi terminând cu sâmbăta mare din ajunul Pastelor.Duminica se foloseşte împreună cu Octoihul, în zi de rând - cu Mineul. Cât ţineTriodul în Triod este arătat tipicul, adică ce şi din care carte de cântat la slujbă(afară de sărbătorile mari din Mineu, când tipicul îl arată Mineul).
 Penticostarul 
(în greceşte înseamnă “Cincizecimea”, căci aşa se numeşte perioada de vreme de la Paşti până la Duminica Mare). Conţine slujbele învierii şialtele, care-s legate de perioada Pastelor. Se începe în ziua de Paşti şi se termină înDuminica Tuturor Sfinţilor. Se foloseşte împreună cu Mineul. Acele cântări, care secuvine de luat din Octoih, sunt date în Penticostar. De aceea cartea Octoihului nu sefoloseşte în vremea Penticostarului. Tipicul slujbelor, afară de sărbătorile mari dinMineu, se arată în Penticostar.
6.
Cărţi cu note. 
Dacă la strana bisericii nu sunt cărţi cu note tipărite(ale lui Berezovschi şi altele) sau transcrise de alţi dascăli premergători,trebuincioase la slujbă în cursul anului, dascălul singur este dator să-şitranscrie de la alte biserici note: heruvici, mila păcii, mărimurile de lautrenie şi de la liturghie pentru sărbători şi sfinţi mari, catavasii, prochimeneşi multe altele.

Activity (81)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
costina_dobre liked this
Tataru Ioana liked this
cosmindanu liked this
Ioan Andoni liked this
antonioeldor3315 liked this
Andrei Oistric liked this
Marian Mitrea liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->