Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
51Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
contoh karangan

contoh karangan

Ratings:
(0)
|Views: 11,552|Likes:
Published by ksumen

More info:

Published by: ksumen on Mar 19, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as ODT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/07/2013

pdf

text

original

 
Setiap pelajar pasti ingin kejayaan cemerlang. Apakah langkah-langkah yang perluuntuk memastikan kita berjaya di dalam pelajaran ?
setiap pelajar pasti ingin kejayaan cemerlangberbagai-bagai cara untuk mendapat kecemerlangansetiap murid mempunyai cita-cita menjawat jawatan tinggibergantung kepada individu sendiri dan lain-lain faktori. tumpuan terhadap pelajaran - menelaah pelajaran - membuat rujukanii. menyediakan jadual waktu peribadi yang teratur - patuh kepada jadual waktu tersebutiii. rajin bertanya kepada guru - jika timbul masalah - perbincangan dengan rakan-rakaniv. sediakan buku-buku rujukan secukupnyav. ikuti kelas tambahan - di sekolah / tempat lainvi. banyakkan latihan tambahanvii. tidak ponteng kelas / sekolahviii. tidak tinggal sembahyang dan sentiasa berdoaix. banyak membaca bahan-bahan tambahanx. sikap tidak berputus asa - tekun tanpa mengenal jemumencerminkan diri sendiri - berazam - mencapai kejayaankesedaran perlu untuk mendapat kecemerlangan dalam pelajaran
Masalah disiplin murid-murid sekolah hangat diperkatakan sejak akhir-akhir ini.Bincangkan langkah-langkah untuk mengatasinya.
Pengertian disiplin - peraturan yang ditetapkan dan mesti diikuticontoh pelanggaran disiplin di sekolah - ponteng sekolah, hisap rokok, ugutan, melawan guru,berpakaian tidak seperti yang dikehendaki, buang sampah merata-rata dan lain-lain.Isi-isiLangkah-langkah mengatasi masalah disiplin murid-muridi. memberikan kesedaran kepada murid-murid melalui penerapan nilai-nilai murni danceramah-ceramah kesedaran daripada pihak-pihak tertentuii. ibu bapa haruslah memberikan pelajaran agama yang secukupnya kepada anak-anakmerekaiii. pihak sekolah haruslah tegas dalam menangani masalah ini dengan mengenakan dendayang sepatutnya agar menjadi teladan kepada murid-murid.iv. piak sekolah haruslah sentiasa mengadakan perjumpaan dengan ibu bapa untukmembincangkan masalah murid-muridv. pengawas-pengawas sekolah hendaklah memainkan peranan dengan berkesan - mengawasitingkah laku, menasihati dan melaporkan kepada guru disiplin / pihak sekolah berkenaanmasalah salah laku murid.Penutupmasalah disiplin tidak akan berjaya jika satu pihak saja yang berusaha tanpa kerjasama semuapihak.Semua pihak bertanggungjawab dalam menangani masalah disiplin - Kementerian Pendidikan,pihak sekolah, ibu bapa dan masyarakat.
Ikan air tawar banyak khasiatnya. Tuliskan cara-cara untuk menggalakkan orangramai makan ikan air tawar.
i. Ikan air tawar sedap dan banyak khasiatnyaii. ikan air tawar terdapat di sungai, tasik, sawah dan dipelihara di kolamiii. contoh ikan air tawar - lampan Jawa, keli, sepat, haruan, tilapia, patin dan lain-laincara-cara menggalakkan orang ramai makan ikan air tawar :i. kempen memakan ikan air tawar dijalankan dari masa ke semasaii. cara-cara memasak ikan air tawar hendaklah diberitahu kepada orang ramai supayamereka benar-benar dapat merasai kelazatannyaiii. harga ikan air tawar hendaklah dikawal supaya ianya tidaklah terlalu mahal agar orangramai dapat membelinyaiv. galakkan orang ramai menternak ikan air tawar supaya ikan air tawar mudah diperolehiv. gerai-gerai makan hendaklah menyediakan menu masakan ikan air tawar sebagai salah
 
satu daripada lauk pilihanvi. pihak kesihatan / perikanan hendaklah selalu memberi penerangan tentang khasiatmemakan ikan air tawar kepada orang ramai.Semua pihak harus mengambil bahagian bagi menggalakkan orang ramai memakan ikan airtawar.
soalan 0Pendidikan tadika yang ada pada masa ini amat memberi faedah kepada anak-anakkita apabila menjejakkan kaki ke alam persekolahan. Bincangkan.
1. PENDAHULUAN :Pendahuluan : Apakah ia pendidikan tadika- memberi manfaat kepada kanak-kanakIsi- isi penting : a] berumur antara 4 hingga 6 tahunb] mendedahkan kanak-kanak ke alam persekolahanc] dapat bergaul dengan kanak-kanak yang sebaya dengan mereka- mengelakkan kanak-kanak daripada bosan duduk di rumahd] kanak-kanak sudah biasa dengan alam persekolahan dantidak kekokPenutup : Lebih banyak penubuhan kelas tadika lebih baik
soalan 1Buah-buahan tempatan memang berkhasiat dan lazat untuk dimakan. Nyatakanlangkah-langkah untuk menggalakkan orang ramai memakan buah-buahantempatan.
Pendahuluan : Jenis buah-buahan tempatan ada dua jenis - jenis bermusim- tidak bermusim - contoh buah bermusim - contoh buah tidak bermusimisikempen memakan buah-buahan oleh kerajaanadakan promosi jualan murahperanan media massa - sebarkan tentang kelebihan memakan buah tempatankurangkan import buah-buahan dari luartegaskan peranan dan kelebihan buah-buahan tempatan - kepada kesihatan
soalan 2Nyatakan langkah-langkah untuk menggalakkan lebih ramai pelancong datang kenegara kita.
Pendahuluan : banyak tempat menarik di Malaysia - contoh tempatisipenerangan meluas mengenai tempat - pemandu pelancong yang cekapkemudahan pengangkutan - contohperanan kerajaan di luar negara - membuat promosi mengenai Malaysia.membina kemudahan seperti hotel dan sebagainya.memulihara kawasan yang menjadi tumpuan dan mencari serta memperkenalkan kawasanberpotensi.pelancongan membawa keuntungan kepada negara. Langkah-langkah yang perlu mesti diambilbagi menggalakkan lebih rami pelancong datang ke Malaysia.
soalan 3Membaca merupakan satu amalan yang mulia. Nyatakan cara-cara untuk memupukminat membaca di kalangan murid-murid sekolah.
Pendahuluan : Membaca secara berterusan - memperolehi ilmu pengetahuan.isikempen membaca - peringkat sekolah , negeri dan kebangsaan - adakan pertandinganbahan yang bermutu tinggi disediakan serta menarik.galakan daripada ibu bapa - kemudahan tempat membaca dan bahan.
 
membaca jambatan ilmu.
soalan 4Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk " Pentingnya Air Kepada Kita "
Pendahuluan : Sumber-sumber air - contohsumber terpenting - keperluan untuk hidup - minumanuntuk penjanaan kuasa elektrikmembersih pakaian - diri - elak penyakituntuk pertanian - tiada air tanaman dan haiwan ternakan akan mati.Jimat pengunaan air - jangan membazir
soalan 5Kemalangan jalan raya sering berlaku di negara kita. Ianya disebabkan olehbeberapa faktor. Namun begitu kemalangan jalan raya boleh dielakkan. Nyatakancadangan-cadangan anda , langkah-langkah untuk menggelakkan berlakunyakemalangan jalan raya.
Pendahuluan : Kemalangan jalan raya selalu saja berlaku. Dalam setiap kemalangan ada sajatercedera dan ada juga melibatkan kematian. Kemalangan sebenarnya boleh dielakkan denganberbagai cara.a. Pemandu hendaklah mematuhi peraturan dan undang-undang semasa memandu -memandu tidak melebihi had laju yang ditetapkan.b. Pemandu hendaklah memastikan kenderaan mereka selamat untuk dipandu - lampu , brekberfungsi dengan baik.c. Kenakan hukuman berat kepada pemandu yang memandu dalam keadaan merbahaya -melanggar undang-undang - denda dan penjara.d. adakan kempen keselamatan jalan raya yang berterusanKemalangan berlaku akibat sikap cuai pengguna jalan raya.s
oalan 6Kerajaan menggalakkan rakyat negara kita memakan buah-buah tempatan. Apakahfaedah yang akan kita perolehi apabila memakan buah-buahan tempatan.
Pendahuluan :Buah-buahan tempatan ada dua jenis - bermusim - contoh - buah-buahan tidak bermusim -contohisia. rasanya amat lazat - tambahan pula - berkhasiatb. lebih segar mutu lebih baik untuk kesihatanc. tidak diletakkan bahan pengawet - baik untuk kesihatanmesti digalakkan memakan buah-buahan tempatan
soalan 7Pentingnya semangat kejiranan di kalangan kita. Tulis sebuah karangan mengapapentingnya semangat kejiranan.
Pendahuluan : Jiran adalah orang yang tinggal berhampiran dengan rumahkita sama ada yang tinggal di sebelah - menyebelah di hadapan atau di belakang.a. sekiranya ditimpa kesusahan - jiran akan menolong .ini bukti jiran adalah penting kepada kita - mesti saling bantu membantu - berat sama dipikulringan sama dijinjing.b. diamal tanpa mengira kaum, agama dan bangsa-masyarakat akan hidup dengan aman.perpaduan akan menjadi kukuh.c. mengeratkan perhubungan antara satu sama lain.kunjung mengunjungi semasa perayaan - memupuk semangat muhibah di antara pelbagaikaum.kita perlu memupuk semangat kejiranan antara kita - perselisihan kaum akan dapat dielakkan.

Activity (51)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Eddie Wong liked this
Mohamad Elias Ibrahim liked this
Sharifah Meow liked this
Mohd Irham liked this
dselvarajoo liked this
Gue Dang liked this
Azmi B Mohd Daud liked this
Azwaniey Wanie Nieyzs liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->