Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword or section
Like this
103Activity

Table Of Contents

0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
hoki

hoki

Ratings:

2.0

(1)
|Views: 1,681|Likes:
Published by terompahcomel

More info:

Published by: terompahcomel on Mar 21, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/21/2013

pdf

text

original

 
 
PENGENALAN
Sejarah dan Perkembangan
A
dalah tidak diketahui dengan tepat bagaimana dan dari mana perkataan hokiatau hockey berasal. Hanya terdapat catatan rekod yang menyatakan permainanmenggunakan kayu dan bola yang kemudiannya didakwa sebagai permulaanpermainan hoki sekarang, pada zaman kuno lagi. Menurut catatan itu, ia dimainkanoleh orang-orang Greek, Parsi dan Rom sejak tahun 2000 S.M. lagi. Akan tetapipermainan ini kemudiannya terus lenyap, sehinggalah pada tahun 1365 apabila iapertama kali diperkenalkan di England.Kedatangan permainan ini ke England telah menaikkan semangat dan menarik minatmasyarakat di negara tersebut ketika itu. Ramai yang mula bermainnya. Oleh keranatiada suatu peraturan atau undang-undang khusus untuknya, pelbagai cara dan teknik permainan digunakan. Ini sering berlaku kekecohan sehingga selalu pula berlakupergaduhan dan pertumpahan darah. Dengan kata lain, cara permainan yang tidak teratur ini mendatangkan risiko kepada para pemainnya. Akhirnya pihak atasanBritain terus mengharamkannya.Dalam pada itu, sebagai permainan, hoki sudah mula diterima oleh lebih banyak negara dunia. Undang-undang tentangnya mula direka.Walaupun usaha ini memakanmasa yang lama, namun ia mendatangkan manafaat kepada permainan inikemudiannya. Dengan adanya undang-undang dan peraturan ini, maka dapatlahpermainan ini dimainkan dengan lebih teratur dan mudahlah lagi bagi mereka yangmahu mempelajarinya.
 
 
Dahulunya, permainan hoki dikenali dengan berbagai-bagai nama atau panggilan.Contohnya di Wales ia dikenali dengan banty atau bandy.Perkataan hockey puladiambil dari perkataan Perancis, iaitu hoquet. Adalah difahamkan, iaitu nama ini telahdiinggeriskan menjadi hockey ( hoki ).Apabila hoki diterima semula oleh pemerintah Britain, maka bermulalah era barukepada permainan ini. Bukan sahaja kaum lelaki yang bermain, malah kaumperempuan pun turut bermain. Pasukan hokipertama ditubuhkan di negara tersebutpada tahun 1840, dan Kelab Blackheath di selatan London dianggap sebagai kelabhoki pertama dan tertua di dunia. Kelab ini menubuhkan pasukan hokinya pada tahun1861. Kelab ini juga memperkenalkan undang-undang hoki, yang antara lain ialahcara bermain, penggunaan pengadil, kawasan permainan yang terhad, dan mengenkanhukuman kepada pemain yang melakukan kesalahan.Berikutan dengan itu, undang-undang hoki telah digubal serta diperkemaskan dalamsatu mesyuarat di London pada tahun 1875. Lapan tahun kemudian, WimbledonHockey Club telah merumuskan undang-undang yang lebih baik dan kemas untuk permainanini. Pada tahun 1886 bermulalah permainan hoki sebagai sukan yang kinimerupakan salah satu sukan yang paling diminati di dunia. Dari England permainanini tersebar ke negara-negara seperti India, Amerika Syarikat dan beberapa negaraEropah.
 
 
Permainan Antarabangsa
Perkembangan permainan hoki terus tersebar ke negara-negara lain. Akantetapi detik bermulanya sebagai permainan antarabangsa bermula apabila ia diterimasebagai salah satu acara dalam Sukan Olimpik pada tahun 1896.Walaupun iadiketepikan pada Sukan Olimpik tahun 1924, ia diterima kembali dalam SukanOlimpik berikutnya. Kini hoki merupakan acara tetap perjumpaan sukan terbesar ini.Seperti permainan-permainan lain, hoki juga memerlukan sebuah badan khusus diperingkat dunia bagi menyelaras serta menganjurkan pertandingan pada peringkatdunia bagi menyelaras serta menganjurkan pertandingan pada peringkat ini. Makapada tahun 1924, tertubuhlah Persekutuan Hoki Antarabangsa (FIH) atas usahanegara-negara Eropah, iaitu Austria, Belgium, Czechoslovakia, Hungary, Perancis,Sepanyol dan Switzerland. Dengan itu, permainan hoki kini mempunyai badan yangmenjadi pengelola rasmi bagi permainan ini pada peringkat dunia.Antara usaha terpenting badan ini ialah memperkemaskan undang-undang sertaperaturan permainan agar semua negara dunia dapat bermain dengan lebih teratur danmenarik. Badan ini juga bertanggungjawab menganjurkan kejohanan dunia sepertiPiala Dunia, Sukan Olimpik, Sukan Asia, Kejohanan Antara Benua, KejohananAntara Juara-juara, kejohanan Eropah dan sebagainya.Di peringkat dunia, antara pasukan yang sering menjadi pencabar terkuat termasuklahIndia, Pakistan dan negara kita dari Asia, Belanda, Jerman Barat, Sepanyol, danEngland dari Eropah, serta Australia dan New Zealand.

Activity (103)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Rian Hussin liked this
jackyable liked this
Sabira Abdul Razak liked this
Rozi Aza liked this
Roobendhiran Sethuraman liked this
mainlompat liked this
oshin89 liked this
El Assasino liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->