Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
11Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Teks Bercerita Nabi Salih

Teks Bercerita Nabi Salih

Ratings:
(0)
|Views: 2,464|Likes:
Published by ainulnazlin

More info:

Published by: ainulnazlin on Mar 22, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/10/2013

pdf

text

original

 
Bismillahir Rahmanir RahimAssalamu `alaikum W.B.T dan Salam Satu Malaysia.Terima kasih kepada Pengerusi Majlis.Yang dihormati barisan panel hakim yang arif lagi bijaksana, penjaga masa yangsentiasa peka, guru-guru, rakan-rakan, hadirin dan hadirat, muslimin danmuslimat yang diRahmati Allah S.W.T. sekalian.Pada hari ini, saya ingin menyampaikan sebuah kisah yang bertajuk Nabi SalihAlaihissalam bersama kaumnya ’Thamud’Begini kisahnya kawan-kawan...Nabi Salih Alaihissalam dilahirkan antara negeri Hijjaz dan Sham. Beliau dariketurunan yang baik dan seorang yang bijak.Nabi Salih telah diutuskan oleh Allah kepada kaum Thamud.Kaum Thamud ini seperti dalam firman Allah, surah Al-Hijr ayat 82Yang bermaksud :’Dan adalah mereka memahat gunung untuk membuat rumah-rumah mereka berkeadaan aman di dalamnya.Mereka juga hidup dengan berkebun dan membuat berhala. Mereka hidupdengan menyembah berhala. Ada yang kaya-raya dan ada yang hidup miskinsebagai hamba.Lazimnya, yang miskin hina itu hidupnya selalu ditindas. Kawan-kawan, kita janganlah bersikap sedemikian. Kerana rezeki yang kita ada pada hari ini adalahdatang daripada Allah SWT. Janganlah kita menjadi orang yang tamak dankedekut.Dalam semak ada duri,Ayam kuning buat sarang;Orang tamak selalu rugi,Bagai anjing dengan bayang-bayang.Warga dewan yang dikasihi sekalian,Kaum Tsamud ini tidak mengenal Tuhan Yang Maha Esa. Tuhan Mereka adalahberhala-berhala yang mereka sembah dan puja.Allah Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang tidak akan membiarkanhamba-hamba-Nya berada dalam kegelapan terus-menerus tanpa diutuskannabi pesuruh untuk memberi penerangan dan memimpin mereka keluar dari jalan yang sesat ke jalan yang benar.Nabi Salih alaihisalam menyeru seperti dalam surah Hud ayat 37 :”Wahai kaumku! Sembahlah Allah, sama sekali tiada tuhan bagimu selain Dia”
 
Nabi Salih meminta mereka bertakwa kepada Allah, menasihati mereka supayatidak menyembah patung berhala kerana ia perbuatan terkutuk danmenyekutukan Allah.Mereka berdegil dan membelakangkan Nabi Salih. Mereka terus denganperbuatan menyesatkan itu. Sedangkan kesenangan mereka nikmati denganlimpahan harta, kebun dan tanah yang subur, semuanya datang daripadakurniaan Allah. Disebabkan dikelilingi keselesaan dan kesenangan, merekamenjadi alpa. Mereka lupa semua kurniaan Allah, lupa untuk bersyukur dan lupauntuk beribadat kepada Tuhan yang satu. Jenuh Nabi Saleh menasihati mereka,tetapi tidak dipedulikan.Ingat itu rakan-rakan, kita hidup di dunia cuma sementara. Bersyukurlah dengannikmat yang diberikan oleh Allah. Kita jangan sekali-kali lalai dalam mengerjakansolat 5 waktu. Solat itu adalah tiang agama. Dengan bersolat kita akan mendapatkeredhaan Allah SWT dan solat merupakan jalan turunnya rahmat daripada yangMaha Pemurah, Allah SWT.Kemudian kaum Thamud ini meminta Nabi Saleh mengemukakan satu mukjizatbagi membuktikan kebenaran dakwah yang dibawa baginda.Demi dakwah, Nabi Salih bermunajat kepada Allah. Dengan mukjizatnya, tiba-tiba, keluarlah dari celah-celah batuan bukit seekor unta yang besar lagi cantik.Kecantikkan sang unta itu menggambarkan kesempurnaan ciptaan Allah.Siapa yang tidak terkejut dengan kejadian itu kawan-kawan.Tetapi segelintir sahaja dikalangan mereka yang mempercayai Nabi Salihalaihisalam. Yang lain tetap dengan kekufuran mereka.Nabi Salih memberitahu mereka supaya menjaga unta itu dengan baik. Untabetina Allah itu tidak pernah kering susunya sekalipun ramai yang memerah danmeminumnya. Orang yang beriman amat menyayanginya.Nabi Salih mengingatkan kaum Thamud agar jangan mengganggu unta betinaitu dan membiarkan ia mencari makanannya sendiri di atas bumi Allah.Hadirin dewan yang saya hormati,Unta Allah ini mempunyai giliran untuk mendapatkan air minum dan kaumThamud juga ternakan mereka mempunyai giliran untuk mendapatkan minum.Nabi Salih mengingatkan mereka jika janji tidak di kotakan bahawa Allah akanmenurunkan azab-Nya.Nasihat Nabi Saleh tidak dipatuhi. Mata hati mereka buta, tidak mengenal antaranasihat, kebaikan dan ancaman bahaya. Mereka menyangka diri mereka lebihhebat dari segalanya.Justeru, mereka mengambil sikap lebih melampau, menyembelih unta betina itudengan cara yang sungguh angkuh terhadap perintah Allah.

Activity (11)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Norhaida Nd liked this
Kamarol Zaman Mohd Salleh liked this
haida35 liked this
Faaiz Solehin liked this
Saleh Orochimaru liked this
Norzawani Rosali liked this
Rajalaut Borneo liked this
Suri Ati liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->