Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
39Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Lab Bata Dea

Lab Bata Dea

Ratings:
(0)
|Views: 3,160|Likes:
Published by centerbury_1103

More info:

Published by: centerbury_1103 on Mar 24, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/30/2013

pdf

text

original

 
Pengenalan
Bata merupakan satu bahan binaan yang tahan lama dan kegunannyameluas. Ia telah wujud beratus tahun lamanya dan penting untuk membina stuktur bangunan dalam bidang kejuruteraan awam. Definisi bata ialah bata merupakansalah satu bongkah yang dibuat daripada tanah liat dan berukuran 215mm x102.5mm x 65mm yang mana jika dicampurkan dengan lapisan mortar ukurannyabertambah 10mm. Ukuran dan saiz bata tidak pernah bertukar semenjak dahulu lagi.Bata-bata yang dibentuk melalui tekanan biasanya mempunyai lekuk muka padapermukaan atas bata. Batu-bata yang diperbuat dengan mesin terdiri daripada tanahliat yang ditekan dengan alat penekan hidraulik. Batu-bata yang telah dibentuk akandikeringkan dan kemudiannya dibakar. Bata juga terdapat dalam pelbagai jenis.Bata yang digunakan dalam pembinaan diperbuat daripada beberapa jenisbahan mentah yang utama seperti tanah liat, pasir dan simen. Antara jenis-jenis batayang dihasilkan dan digunakan dalam pembinaan tempatan ialah bata tanah liat,bata simen dan blok simen.
 
Kegunaan Batu Bata
Batu-bata digunakan untuk membina dinding bangunan sama ada tanggungbeban atau mengisi dinding antara kerangka tidak menanggung beban. Ia jugadigunakan untuk: membuat tembok penahan , dinding tandas serta membuat pagar konkrit. Kegunaan batu bata sangat penting dalam aspek – aspek pembinaan dankegunaannya merangkumi keseluruhan bangunan yang akan didirikan dan tanpapenggunaan batu bata, mungkin pembinaan tidak akan berjalan dengan lancar sertakualiti yang dihasilkan tidak memuaskan hati pelanggan.Bangunan yang dihasilkan tanpa menggunakan batu bata akan rosak dan tidakkukuh disebabkan tiada penyokong atau penahan manakala strukturnya juga akanterjejas akibat daripada kurangnya batu bata.Oleh itu, penggunaan batu bata dalampembinaan bangunan sangat penting.Selain itu, bagi bata yang telah pecah pecah disebabkan oleh kecuaiansemasa mengendalikannya, ia tidak perlu dibuang begitu sahaja. Ia masih bolehdijadikan sebagai hadkor iaitu bahan yang digunakan sebagai alas dalampembinaan lantai. Ini sekaligus mengelakkan bahan binaan daripada pembaziran.
Jenis – jenis batu bata :Bata tanah liat
Antara jenis bata yang tersebut di atas, bata tanah liat adalah paling meluasdigunakan. Bata ini boleh didapati dalam dua kumpulan iaitu bata biasa dan batamuka elok. Kebanyakkan kilang bata hanya berdaya menghasilkan bata biasa. Batamuka elok cuma dihasilkan beberapa kilang bata yang besar yang mempunyaikemudahan teknologi canggih. Bata muka elok mempunyai ciri-ciri bata yangbermutu tinggi dan harganya pula tiga kali ganda bata biasa. Bata biasa digunakandalam pembinaan biasa yang hendak dilepa manakala bata muka elok digunakandalam pembinaan yang tidak dilepa (rujuk rajah 1). Bata tanah liat juga dihasilkandalam berbagai-bagai bongkah dan jubin (paver) untuk kegunaan yang tertentu(rujuk rajah 2).
 
 Rajah 2Rajah 1
Bata simen
Bata ini diperbuat daripada simen dan pasir. Nisbah bancuhannya berubahmengikut kekuatan yang dikehendaki. Nisbah 1:8 merupakan bancuhan yang lazimdigunakan untuk membuat bata simen tempatan. Kandungan air dalam bancuhanhendaklah dikawal supaya tidak terlampau basah. Bata simen dihasilkan denganmenggunakan acuan. Bata yang baru dicetak hendaklah dibiarkan kering sendiri dandiawet selama dua minggu sebelum ianya sesuai digunakan. Pengawetan dilakukandengan menyiram air sebaik sahaja bata mengeras, terutama semasa cuaca panas.Saiz bata simen adalah sama dengan saiz bata tanah liat iaitu 216mm x 103mm x65mm.
Blok Simen
Kegunaan blok simen kian meningkat kerana ianya lebih murah dari segiharganya dan boleh dikat dengan cepat dalam pembinaannya menyebabkanproduktiviti bertambah. Contohnya mengikat sebuah blok 450mm x 225 mm x1000mm adalah sama dengan mengikat 6 bata biasa. Blok dapat dihasilkan

Activity (39)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Shahidatul Ahmad liked this
Nurul Ain Puniran liked this
nibrahim_914279 liked this
nibrahim_914279 liked this
Wan Nurul Hashimah liked this
Aliff Alzam liked this
Aliff Alzam liked this
Nor Aisyah liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->