Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
0Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
PERKEMBANGAN SISTEM KOMUNIKASI

PERKEMBANGAN SISTEM KOMUNIKASI

Ratings: (0)|Views: 2,778|Likes:
Published by aeringabor

More info:

Published by: aeringabor on Mar 26, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/14/2013

pdf

text

original

 
PERKEMBANGAN SISTEMKOMUNIKASI DI MALAYSIA
Pada mulanya, gajah digunakan sebagai sistem komunikasi. Budaya penggunaan gajahini telah tersebar di seluruh Asia. Gajah di gunakan untuk berperang, mengangkutmanusia dan membawa barangan.
TAHUN AKTIVITI
1870Telekomunikasi di Malaysia bermula dengan hubungan telegradasar laut yang pertama antara Malaysia dan Indonesia. Rangkaianini telah diperluaskan ke London pada 1879.1885Landasan kereta api yang pertama telah dibina dari Taiping ke KualaSepetang terutamanya untuk mengangkut bijih timah.1891Ibu sawat telefon yang pertama telah dibina di Kuala Lumpur.1926Banjir besar telah memberikan tekanan ke atas perkhidmatankecemasan untuk memberikan bantuan kepada mangsa.Perhubungan radio didapati amat berkesan untuk menyampaikanmaklumat dan mengendalikan usaha menyelamat mangsa.1929Radio Polis Diraja Malaysia yang pertama menghubungkan PulauKetam dan Pelabuhan Klang.1931Siaran radio komersial yang pertama dibuat dari Stesen Radio BukitPetaling.1936Perhubungan seberang laut dari Kuala Lumpur ke negara lain melauiradio, pertama kali diadakan.1937Buku panduan telefon yang pertama diterbitkan.
 
TAHUN AKTIVITI
1941-1945Pendudukan Jepun di Tanah Melayu telah menyebabkankesengsaraan kepada rakyat dan kerosakkan yang teruk ke atasinfrastruktur komunikasi negara. Semasa pengunduran , kedua-dua belah pihak telah memusnahkan peralatan supaya pihak musuh tidak dapat menggunakannya.1946Telex yang pertama diperkenalkan. Bermulanya penghantaranmaklumat bercetak melalui kawat.1948Pusat Latihan Gracelyn (kini MMC) ditubuhkan. Pengalaman pelatih di sini telah menjalin suatu ikatan di antara pekerja TelekomMalaysia kini TM.1959Rangkaian gelombang mikro di Malaysia memainkan peranan yang penting untuk transmisi telefon. Stesen yang pertama telah didirikandi Bukit Nanas, Kuala Lumpur.1962Dail terus ke Singapura!
 
Perkhidmatan STD pertama kalidiperkenalkan.1963Penyiaran televisyen pertama kali diadakan. Pada tahun ini,televisyen gambar hitam putih yang pertama diperkenalkan.1965SEACOM ( South East Asia Commonwelth) menghubungkannegara-negara Komanwel. Satu kabel dasar laut yangmenghubungkan Singapura, Kota Kinabalu dan Hong Kong telahdipasang.1970Stesen setelit bumi antarabangsa yang pertama dibina di Kuantandan membolehkan siaran langsung televisyen luar negeri.1975Teleks automatik pertama kali diperkenalkan.
 
TAHUN AKTIVITI
1979Menelefon secara terus ke seluruh dunia. Perkhidmatanantarabangsa terus dial diperkenalkan di Malaysia.1980Ibu sawat elektronik sepenuhnya yang pertama diperkenalkan diTaman Pelangi, Johor Bharu.1983Pelancaran stesen Pantai Kuala Muda untuk perkhidmatan maritimantarabangsa.1984MAYPAC (Rangkaian Data Awam Suis Paket Malaysia) rangkaiandata suis yang pertama diperkenalkan.1985Teknologi ATUR 450 (Telefon Automatik Melalui Radio) mewakilitelefon bergerak tanpa tali canggih.1986Pelanggan telefon yang kesejuta didaftarkan di Kuching.1987Operasi Jabatan Telekom diswastakan. Logo baru, misi korporat dan peningkatan taraf perkhidmatan yang terjamin.1988TELITA (Perkhidmatan Videoteks STM) dan telemail dilancarkan.Perkhidmatan ini membolehkan pelanggan mendapatkan maklumat‘on-line’ terkini di premis sendiri.1990Telekom Malaysia telah menyenaraikan sahamnya di BSKL untumempertingkatkan modalnya. Telekom Malaysia juga memberikan beribu-ribu rakyat Malaysia peluang perkongsian bersama masadepan syarikat.1991Pelancaran perkhidmatan Malaysia Direct.1992Smartfon diperkenalkan. Panggilan boleh dibuat pada bila-bila masadi dalam zon Smartfon.

Activity (0)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Taufik Hidayat liked this
Xiu Fong liked this
syhdr liked this
rogemahr liked this
Marliana Hisham liked this
Nur Nazihah liked this
Nur Nazihah liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->