Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
121Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Gerakan Lokomotor & Bukan Lokomotor

Gerakan Lokomotor & Bukan Lokomotor

Ratings:
(0)
|Views: 3,234|Likes:
Published by Akhi Muhammad Aiyas
Gerakan lokomotor & bukan lokomotor Pendidikan Jasmani Semester 2/2010
Gerakan lokomotor & bukan lokomotor Pendidikan Jasmani Semester 2/2010

More info:

Published by: Akhi Muhammad Aiyas on Mar 28, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/30/2013

pdf

text

original

 
1.0 PERGERAKAN LOKOMOTOR & BUKAN LOKOMOTOR1.1 DEFINISI LOKOMOTOR & BUKAN LOKOMOTOR
Pergerakan lokomotor ialah pergerakan yang menyebabkan keseluruhan tubuhbadan berubah kedudukan seperti berjalan dan berlari disebut bergerak dan beredar.Pergerakan lokomotor adalah dasar yang menyokong pelaku berubah kedudukanmengikut pergerakan. Contoh pergerakan lokomotor ialah berjalan, berlari, melompat,melompat, lari sisi, skip, merangkak, guling hadapan, guling balak, guling sisi dangalop.
[1]
 Pergerakan bukan lokomotor ialah pergerakan yang tidak mengubah kedudukandisebut bergerak tanpa beredar dan ia lebih tertumpu kepada pergerakan bahagiantubuh badan pada sendi buka-tutup dan pusing putar. Oleh yang demikian pergerakanbukan lokomotor merupakan pergerakan yang tidak mengubah dasar menyokongpelaku pergerakan. Antara contoh pergerakan bukan lokomotor ialah berdiri, duduk,gusti tangan, enjet-enjet semut, tarik naik pasangan, tepuk amai-amai, menaiksetempat, mengilas sambil tepuk tangan, tarik dan tahan rakan serta tekan tubi.Perbezaan antara lokomotor dan bukan lokomotor ialah lokomotor merupakankebolehan menggunakan otot-otot kasar seperti melompat, berjalan dan sebagainya.Manakala bukan lokomotor pula merupakan kebolehan bergerak menggunakan otot-otot kecil.
1.2 NILAI POSITIF GERAKAN LOKOMOTOR & BUKAN LOKOMOTOR
Pelbagai aktiviti boleh dilaksanakan dalam pengajaran dan pembelajaranpergerakan asas iaitu pergerakan lokomotor dan bukan lokomotor. Aktiviti berkumpulan,kelas mahupun individu boleh digunakan dalam melaksanakan aktiviti tersebut.
[1]
Galop
merupakan pergerakan melompat yang meniru gaya kuda melompat.
 
 
Pendidikan pergerakan asas lokomotor dan bukan lokomotor bukan sahajamemberi manfaat kepada kesihatan malah ia juga dapat menerapkan nilai-nilai positif dalam diri kanak-kanak. Antara nilai-nilai positif yang boleh diperoleh dari aktivitilokomotor dan bukan lokomotor ialah kerjasama, disiplin, berani, semangat berpasukan,bantu-membantu, gembira dan banyak lagi.
1.2.1 Kerjasama
Kerjasama bermaksud kerja yang dibuat bersama-sama dan dengan tolong-menolong atau gotong-royong, selain itu ia juga boleh didefinisikan sebagai kerja(usaha dan sebagainya) bersama-sama atau saling membantu (antara dua ataubeberapa pihak), atau sumbangan pelbagai rupa (bersifat bantuan tenaga, sokongan,persefahaman, dan lain-lain) dari satu pihak kepada pihak yang lain untuk faedahbersama.Pergerakan asas lokomotor dan bukan lokomotor merupakan satu cara yangboleh digunakan untuk menerapkan nilai kerjasama dikalangan murid-murid. Ini keranapendidikan pergerakan asas boleh dijalankan secara berkumpulan serta berpasangan.Maka dari situ secara tidak lansung kerjasama antara murid dapat ditingkatkan dansekali gus mengeratkan hubungan antara mereka.
1.2.2 Keberanian
Merujuk kepada Kamus Dewan edisi keempat, keberanian bermaksudkegagahan, keperkasaan, ketabahan, kepahlawanan, keteguhan, keperwiraan, kelaki-lakian, kejantanan. Manakala menurut Kamus Pelajar pula keberanian bermaknamempunyai sifat-sifat berani.Nilai keberanian sememangnya dapat diterapkan dalam aktiviti pergerakan asasdi mana murid-murid diberi peluang untuk mencuba melakukan pelbagai aktiviti danseterusnya dapat mencungkil kebolehan yang ada pada diri masing-masing.
 
1.2.3 Semangat berpasukan
Semangat berpasukan boleh ditakrifkan sebagai kemahuan untuk melakukansesuatu secara berkumpulan.
[2]
Dalam pendidikan pergerakan asas, semangatberpasukan juga dapat dipupuk dikalangan murid-murid. Semangat bantu-menbantudan tolong menolong dapat disemai dalam kerja yang dihasilkan.
1.2.4 Berdisiplin
Merujuk kepada Kamus Pelajar, berdisiplin bermaksud menurut atau mengikuttatatertib (peraturan, undang-undang dan lain-lain) atau menurut Kamus Dewan patuh(taat) pada (peraturan dan lain-lain). Dalam melaksanakan aktiviti pergerakan asasmurid-murid melakukan setiap pergerakan yang dipelajari mengikut cara yang betul danini sekali gus mengajar mereka untuk berdisiplin.
1.2.5 Gembira
Pelbagai cara boleh dibuat dalam mempelajari sesuatu kemahiran, bukan itusahaja malah guru juga boleh menggunakan pelbagai alatan yang sesuai dan ini sudahsemestinya akan menadikan sesuatu aktiviti yang dijalankan itu menjadi lebih menarik.Oleh yang demikian murid-murid dapat meneroka setiap kemahiran yang dilakukandengan rasa seronok.
[2]
Hajah Noresah Bt. Baharom. (2007). Kamus Dewan Edisi Keempat. Dewan Bahasadan Pustaka: Kuala Lumpur.

Activity (121)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
rubahdevi liked this
Saratha Devi liked this
Asyraf Safwan liked this
Kee Guek Fen liked this
Kee Guek Fen liked this
Fatin Fadwana Mhd Safingi liked this
Bohari Abo liked this
Syuhadah Adnan Syuhadah liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->