Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
15Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
KHASIAT MADU LEBAH

KHASIAT MADU LEBAH

Ratings:
(0)
|Views: 3,211|Likes:
Published by ridzaludin

More info:

Published by: ridzaludin on Apr 07, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/21/2012

pdf

text

original

 
KHASIAT MADU LEBAH
 AL-Quran, Surah An-Nahl, Ayat 68-69 yang bermaksud:
 Dan Tuhanmu mewahyukan kepada lebah "Buatlah sarang-sarang di bukit-bukit, di pokok-pokok kayu dan juga bangunan-bangunan yang didirikan oleh manusia. Kemudian makanlah daripada segala jenis bunga-bungaan dan buah-buahan yang engkau suka, serta turutlah jalan-jalan peraturan Tuhanmu. Dengan ituakan keluarlah minuman (madu) yang berlainan warna dari dalam badannya yang mengandungi penawar bagi manusia daripada berbagai-bagai penyakit. Sesungguhnya pada (yang demikian itu ada tandakemurahan) bagi orang-orang yang mahu berfikir." 
Hadis ini adalah berkaitan dengan khasiat madu lebah. Terdapat banyak hadis yangmenceritakan tentang kelebihan madu lebah, di antaranya ialah hadis yang diriwayatkanoleh Ibn Mājjah.ءِل َب َ ْا ن ْم ِ  ٌيظ ِعَ ه ُب ْص ِ ُ  ْ َ ر ٍ ْش َ  ّك ُ ت ٍاو َد َغَ ث َل َ َ  َس َ َ ْا ق َ ِ َ ن ْم َ Maksudnya:
Sesiapa yang meminum madu lebah pada waktu pagi, tiga kali setiap bulan, dia tidak akan menghidapi penyakit berbahaya.
Jenis Madu dan Keistimewaan LebahMadu lebah mempunyai berbagai-bagai khasiat. Madu dianggap ibu segala makanan,minuman dan ubatan. Madu yang paling berkualiti ialah madu yang dikeluarkan dalammusim bunga (spring), seterusnya dalam musim panas (summer) dan yang kurang berkualiti adalah madu yang dihasilkan dalam musim sejuk (winter).Lebah atau nama saintifiknya Apis Mellifera di antara makhluk ciptaan Allah s.w.t. yangdikenali lantaran madu yang dihasilkannya. Tanpa madu, lebah hanya dianggap sebagai binatang biasa, walaupun ia merupakan agen pendebungaan yang penting. Masyarakatlebah amat dikenali sebagai satu kelompok masyarakat yang berdisiplin, komited danrajin bekerja. Hasil dari kerajinan dan ketekunan makhluk Allah ini maka terhasillahmadu yang mempunyai 1001 khasiat yang secara tidak langsung memberi sumbanganyang besar bagi kesejahteraan kehidupan manusia.Keistimewaan lebah ini telah diabadikan oleh Allah di dalam kitab-Nya al-Qur 
an.Pengabadian ini dilakukan dengan menamakan satu surah dengan nama lebah, (Al-Nahl).Allah s.w.t. telah berfirman dalam surah ini mengenai lebah dan khasiat yang terdapatdalam madu lebah.Maksudnya:
Dan Tuhanmu memberi ilham kepada lebah: "Hendaklah engkau membuat sarangmu pada gunung-ganang, dan pada pokok-pokok kayu, dan pada bangunan-bangunan yangdidirikan oleh manusia.
Kemudian makanlah dari segala jenis bunga-bungaan dan buah-buahan (yang engkau sukai) serta turutlah jalan-jalan peraturan Tuhanmu yang
 
diilhamkan dan dimudahkan kepadamu
(dengan itu) akan keluarlah dari dalam badannya minuman (madu) yang berlainan warnanya, yang mengandungi penawar bagimanusia (dari berbagai-bagai penyakit) sesungguhnya pada yang demikian itu ada tanda(yang membuktikan kemurahan Allah) bagi orang-orang yang berfikir.
Al-Nahl (16): 68-69Fakta Saintifik: Khasiat Madu LebahMadu lebah mengandungi gula asli glukosa dan fraktosa yang mudah dihadam. Apabilaia dicampur dengan sedikit air, ia menyerap masuk ke dalam darah dalam masa tujuhminit dan dapat dimanfaatkan sepenuhnya oleh otak. Madu lebah juga mengandungivitamin B1, B2, B3, B5, B6 dan C di samping pelbagai zat logam seperti magnesium, potassium, kalsium, sodium, klorin, belerang dan zat besi.Ahli-ahli sains daripada pelbagai negara termasuk Amerika mengesahkan berkenaankhasiat madu lebah di World Apiculture Conference yang diadakan pada 20 hingga 26September 1993 di China. Seorang doktor dari Romania membentangkan pengalamannyamenggunakan madu lebah bagi merawat 2094 pesakit-pesakit katarak mata atau cataractdan mendapati 2002 daripada mereka sembuh sepenuhnya. Mengikut Dr. Peter Molan,seorang pakar biokimia dari unit Kajian Madu Lebah di Universiti Waikato, NewZealand, di antara kelebihan madu lebah adalah pHnya berada pada tahap yangmenghalang pembiakan bakteria. Apabila ia dicairkan, salah satu enzim yang terdapat didalamnya merangsang pengeluaran bahan antibakteria yang dikenali sebagai hydrogen peroxide. Kuasa antibakteria yang terdapat dalam madu lebah membolehkannyamembunuh sejenis kuman yang berbahaya, iaitu, staphylococcus aureus.Banyak lagi khasiat yang terdapat dalam madu lebah yang telah terbukti dengan kajian para doktor dan pakar seluruh dunia sehingga ia digelar sebagai minuman dari segalaminuman dan ubat dari segala ubat. Di antara khasiat lain bagi madu lebah ialah:i) digunakan sebagai ubat sakit perutii) menghilangkan ketagihan dadahiii) menghilangkan kahak iv) memutih dan menguatkan gigiv) menghilangkan kesan terbakar pada kulitvi) menguatkan badan, bagi yang berumur Perihal madu lebah bukan sahaja terdapat dalam Quran dan Hadis, tetapi juga terdapat didalam Bible.
IbnuNafis
:Ada satu ibarat : jadilah seperti lebah, hinggap di pohon tidak merosakkan rantingnya
 
malah meninggalkan madu menjadi ubat yang manis rasanya. Si comel ini hidup berpindah randah dalam satu koloni dan mempunyai semangat kerjasama antara satudengan yang lain.Sememangnya ALlah sudah memerintahkan lebah untuk hidup di kawasan habitatnyayang tersendiri sebagaimana yang disebutkan dalam Surah an Nahl (Lebah) yang bererti :"Dan Tuhanmu memberi ilham kepada lebah :"Hendaklah engkau membuat sarangmudi gunung-gunung dan pokok-pokok kayu, dan juga di bangunan-bangunan yangdidirikan oleh manusia. Kemudian makanlah dari segala jenis bunga-bungaan dan buah- buahan (yang engkau sukai) serta turutlah jalan-jalan peraturan Tuhan mu yangdiilhamkan dan dimudahkanNya kepadamu. (Dengan itu) akan keluarlah dari dalam badannya minuman (madu) yang berlainan warnanya, yang mengandungi penawar bagimanusia (dari berbagai-bagai penyakit). Sesungguhnya pada yang demikian itu, ada tanda(yang membuktikan kemurahan ALLah) bagi orang-orang yang mahu berfikir"(Surah an Nahl : Ayat 68-69)Jasa lebah kepada manusiaPeranan besarnya antaranya adalah sebagai penghisap madu bunga yang memberikan penawar kepada pelbagai penyakit dan yang lebih penting dari itu adalah sebagai agen pendebungaan tanaman.Tahukah anda ?, kehilangan lebah akan menyebabkan kita kehilangan sumber madu dan juga boleh menyebabkan manusia menghadapi krisis makanan. Kerana jika tiada proses pendebungaan maka tumbuh-tumbuhan tidak dapat mengeluarkan buah dan jugahasilnya. Terdapat 40,000 spesis lebah yang dikenal pasti sebagai agen pendebungaanyang berjaya dan hampir 60 peratus tanaman buah-buahan dan sayuran bergantungkepada agen pendebungaan ini.Hebatnya Kuasa ALLahALlah menjadikan lebah untuk menghasilkan madu 454 gram yang memerlukan sanglebah ini terbang sejauh 880,000 kilometer dan menghisap madu hampir 2 juta pelbagai bunga.http://www.youtube.com/watch?v=u70V5eSOIbU&eurlKematian lebah yang menjadi misteri kepada para saintis boleh menimbulkan kesan besar kepada krisis makanan dan harga makanan. Inilah antara hikmah yang besar kepadamanusia dari penciptaan lebah. Semoga kita selalu bersyukur dan jauh dari kekufuran.Kehebatan Sang LebahLebah madu membuat tempat penyimpanan madu dengan bentuk heksagonal. Sebuah bentuk penyimpanan yang paling efektif dibandingkan dengan

Activity (15)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Emah Noni liked this
Naga Telor liked this
mrosli33 liked this
SZhi Fiea liked this
Jlas1978 liked this
abdulraniidris liked this
Pai Jay Garage liked this
Pai Jay Garage liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->