Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
114Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
recrutarea si selectia personalului

recrutarea si selectia personalului

Ratings:

1.0

(1)
|Views: 9,785|Likes:
Published by elenaaar

More info:

Published by: elenaaar on Apr 08, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/06/2013

pdf

text

original

 
 Prefaţa
 Recrutarea şi selecţia resurselor umane sunt procese vitale pentru o organizatiacare doreste nu numai supraveţuirea pe piaţă, ci şi întărirea poziţiilor pe aceasta piaţa şi pătrunderea cu succes pe alte pieţe noi. Pentru evitarea problemelor viitoare cu personalul trebuie acordată atenţie sporita proceselor de recrutare şi de selecţionare a resurselor umane. De calitateadesfăşurării acestor procese depinde dezvoltarea ulterioara a întreprinderii moderne. Pentru recrutarea eficientă angajatorul tebuie să ştie unde şi cum să caute personal. La fel patronul trebuie să ştie ce fel de munca va executa angajatul şi cecalităţii personale şi profesionale trebuie posede angajatul pentru realizarea sarcinilor împuse de post. O importanţa mare au metode de evaluare a candidaţilor în procesul selecţiei pentru selecţia celor mai buni specialişti. Managerii trebuie să posedeinformaţii despre aceste metode de evaluare pentru a alege cea mai bună şi potrivită metoda de selecţie impusă de caracteristicele postului. Recrutarea şi selecţia sunt procese continue, deoarece orice firma deseori seconfruntă, în oricare măsură cu fluctuaţia de personal, cu lipsa de personal calificat, cuaparia noilor posturi datorite dinamicii organizaţionale. De aceea pentruîmbunătăţirea metodelor de recrutare şi selecţie aceste procese au nevoie, de asemenea,de evaluarea eficienţei acestora şi de un feed-back eficient. Nu în ultimul rând, procesul de asigurare a întreprinderii cu resurse umanetrebuie sa fie bine planificat. Nu pot fi găsite „într-o noapte” specialişti necesari privind din punct de vedere calitativ şi cantitativ. Şi resurse financiare sunt deseori limitate. În aceasta lucrare am încercat să descriu şi să analizez etapele procesului derecrutare şi selecţe, precum metodele şi tehnici eficiente şi moderne folosite înrecrutarea şi selecţia resurselor umane. În aceasta lucrare sunt abordate următoareteme:
1
 
1.
 Planificarea resurselor umane.
În acest capitol sunt analizate: importanţa planificării resurselor umane, modele de planificare, prognozarea cererii şi ofertei resurselor umane resurselor umane.
2.
 Marketing de personal.
 Aici se descrie eficienţa utilizării principiilor demarketing în managementul resurselor umane.
3.
 Recrutarea resurselor umane.
 În acest capitol sunt analizate mediiinterne şi externe de recrutare, avantajele şi dezavantajele acestor medii. A fost acordaimportanţa majoră surselor de recrutare, avantajelor, particularităţilor acestor surse.
4.
 Selecţia resurselor umane.
Un accent major în acest capitol a fost pus pemetode de selecţie. În elaborarea acestei lucrări a fost folosite surse foarte variate de informaţii:
1.
Cărţi.
Avantajul acestei surse este că aici informaţia este bine organizată şi sistematizată. Dezavantajul principal este lipsa de informaţii de practică,exemple reale şi abordarea superficată problemelor analizate. Informaţiiluate din aceste surse constituie 15 % din lucrare prezentă.
2.
 Ziare şi reviste
. Informaţiile din aceste surse sunt adunate în articole mici si abordarea lor este mai mult practică decât teoretică. Dezavantajul acestei surse este că puţine articole şi reviste acordă atenţia problemeirecrutării şi seleionării resurselor umane. De exemplu, problemarecrutării şi selecării de personal a fost ridicată numai în 9 articole dinCapital în ultimii 2 ani. Articole unde recrutării şi selecţionării sunt acordate 2-3 propoziţii nu au fost luate în considerare. 15 % din Lucrareaconstituie informaţii prelucrate din reviste şi ziare.
3.
 Internet.
 Aproape 60% din lucrare constituie informaţii găsite în Internet. Însă numai 5% din aceste informaţii sunt acumulate din surse româneşti de pe Internet. Partea imensă a informaţiilor a fost luată din Internetul „rusesc”. Foarte multe agenţii de recrutare din Rusia au pagini Web proprii unde publică foarte multe articole teoretice, sfaturi, recomandări, şi experienţe proprii din practică. Numărul de asemenea articole uneori
2
 
ajunge la 100. În plus există site-uri specializate destinate problemelor de management resurselor umane( www.hrm.ru,www.hro.ru  etc.). Aici se găsesc biblioteci întegi on-line cu peste 100 de cărţi on-line şi1000 diferite articole specializate în problemele resurselor umane şi mare parte din ele sunt legate de practică cea ce lipseşte în manuale. Deexemplu, pe unul din aceste site-uri specializate au fost găsite peste 50 dearticole în recrutarea şi selecţionarea. În internetul românesc nu a fost  găsit numic asemănător. Şi, eu cred că, şi biblioteca ASE nu are atâteainformaţii în domeniul resurselor umane ( au fost găsite numai 4 cărţi caremi se părut bune din punct de vedere calităţii şi cantităţii informaţiilor).
4.
10% din lucrare sunt 
idei proprii 
acumulate de alungul anilor de studii şide experienţă în muncă în diferite intreprinderi din România, RepublucaMoldova şi Rusia.Mulţumesc tuturor care au ajutat în crearea acestei lucrări.
3

Activity (114)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
doina_gaby9380 liked this
Ioana Simionas liked this
Pintilie Ana liked this
Claudia Clau liked this
woxiir liked this
Mike Turturean liked this
Biluna liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->