Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
4Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Feţe de Mase

Feţe de Mase

Ratings: (0)|Views: 41|Likes:
Suntem definiţi, ca societate, de figurile publice pe care le promovăm. Mecanismul este similar celui care ne permite să ne cunoaştem ca societate prin intermediul datelor statistice. Falsificaţi de medie, totuşi, mereu în limitele ei. Asemenea ficţiunii statistice, faţa-de-mase este o medie a percepţiilor individuale, de nimeni complet controlată, fără proprietar şi fără responsabil unic.
Suntem definiţi, ca societate, de figurile publice pe care le promovăm. Mecanismul este similar celui care ne permite să ne cunoaştem ca societate prin intermediul datelor statistice. Falsificaţi de medie, totuşi, mereu în limitele ei. Asemenea ficţiunii statistice, faţa-de-mase este o medie a percepţiilor individuale, de nimeni complet controlată, fără proprietar şi fără responsabil unic.

More info:

Published by: Gabriel Avăcăriţei on Apr 10, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/23/2012

pdf

text

original

 
martie 20101
FEŢE DE MASE
Feţe de mase
Suntem definiţi, ca societate, de figurile publice pe care lepromovăm. Mecanismul este similar celui care ne permite să necunoaştem ca societate prin intermediul datelor statistice.
Falsificaţi de medie, totuşi, mereu în limitele ei.
Asemeneaficţiunii statistice, faţa-de-mase este o medie a percepţiilor individuale, de nimeni complet controlată, fără proprietar şi fărăresponsabil unic.Gabriel Avăcăriţei
 
martie 20102
FEŢE DE MASE
 În anii din urmă şi din ce în ce mai mult a crescut vizibilitatea liderilor din fiecare domeniu de activitate.Meritat sau nu, notorietatea este marca succesului. Dar chiar înainte de a putea vorbi despre succes, întermeni de strictă supravieţuire, să faci faţă înseamnă să ai o faţă -
să pui un chip lângă un nume
. Este olecţie pe care o înveţi vrând-nevrând atunci când îţi cauţi un loc de muncă. La fel, atunci când vânezifinanţare pentru o afacere, fie că încerci să te menţii în piaţă, fie că vrei să devii liderul pieţei.
Succesul aduce vizibilitate şi vizibilitatea succes. Suntdouă manifestări ale aceleiaşi realităţi.
La cota de maximă vizibilitate, echivalentă în general cu succesul maxim, individul şi-a construit deja o
faţă-de-mase
. Este cunoscut de milioane de oameni, este respectat de mulţi dintre aceştia. Este reper, pedurate lungi de timp, pentru alte figuri publice din societate. La nume şi chip s-au adăugat, în percepţiacolectivă, trăsături caracteristice, definitorii cu privire la ceea ce persoana respectivă este, ştie, face.Succesul aduce vizibilitate şi vizibilitatea succes. Sunt două manifestări ale aceleiaşi realităţi. În jocul decuvinte pe care vi-l propun introducând acest termen, faţa-de-mase acoperă masele, mascându-le,şi înacelaşi timp le descoperă, punându-le în valoare. Faţa-de-mase mistifică, atunci când înfrumuseţează sauurâţeşte masele însele, dar le scoate în evidenţă, automat, printr-un efect de sinecdocă -
 pars pro toto
.Figura publică este acceptată pentru că răspunde unor nevoi ale audienţei: imaginea publică este creată demase şi le descrie. În acelaşi timp, imaginea publică este simplificată, prea puţin susţinută de fapte şiperpetuu incorectă faţă de omul care o duce în spate. Cum putem ordona acest univers dinamic depercepţii pentru a face justiţie şi feţelor şi maselor?
 
martie 20103
FEŢE DE MASE
Vorbim despre CINE conduce, UNDE, CUM, alături de CINE. Oameni de succes, puşi în context social.Dar numeroase sunt personalităţile publice şi diferite între ele! Domeniul de activitate în care se consacră ofigură publică determină în parte caracteristicile acesteia.
Imaginea personală este un produs compozit unic
Valoarea individuală are loc mai mult de manifestare în sport sau arte, de exemplu, unde verificareasuccesului este imediată, direct perceptibilă, realizată de audienţe numeroase. Aici contează mai multdatele fizice şi exerciţiile care pun în valoare aceste date. Lucrurile stau altfel în politică, unde drumul de laidee la faptă e sinuos şi lung. În plus, ierahizarea axiologică a ideilor e cel puţin la fel de complicată ca şiconvertirea lor în acţiune, presupunând antrenarea unui număr mare de oameni şi, de multe ori,schimbarea instituţiilor. Meritul individual este mereu în pericol să se disipeze în conjunctură.CE-ul specific unei figuri publice este uneori pus în umbră de CUM. Reputaţia poate atenua până la inutilnotorietatea, iar calitatea profesională sau cea tehnică pot dispărea complet în tocătorul social. O maşinăriecomunitară deloc inocentă în formulele ei de organizare.Aparent, trăim într-o societate liberă, în care iniţiativa şi valoarea individuală permit afirmarea. O societate în care liderii de ieri decad şi lasă loc unor nou-veniţi. Ce avem de fapt este o societate de caste, în careprimenirea este excepţia, iar relaţiile informale ("famiglia", termen mai larg decât "familia") garanteazăsupravieţuirea, succesul, excelenţa. Reuşita este în grade diferite condiţionată de integrarea individului înreţele de relaţii informale (prietenie sau rudenie, de sânge sau prin alianţă). Fenomenul este atât degeneralizat încât fiecare domeniu de activitate pe care l-am analizat ne prezintă acelaşi model: unpăienjeniş de contacte (ajutor şi protecţie) aproape impenetrabil din afară.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->