Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Discurs investitura Tariceanu

Discurs investitura Tariceanu

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 72 |Likes:
Published by Anatol_toma

More info:

Published by: Anatol_toma on May 15, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/12/2014

pdf

text

original

 
Discursul de investitură
Călin Popescu-Tăriceanu28 12 2007Domnule Preşedinte al Senatului,Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor,Doamnelor şi domnilor parlamentari,
Este o onoare pentru mine să vin în faţa dumneavoastră în calitate de prim-ministru desemnat şi să solicitParlamentului votul de învestitură pentru Guvernul României.Echipa care se află în faţa dvs a rezultat din alegerile din noiembrie 2004. Acest scrutin nu este doar sursanoastră de legitimitate dar si o sursă de responsabilitate fata de tara.Cu alegerile din 2004, tranziţia s-a încheiat. Începe modernizarea ţării prin integrarea în Uniunea Eeuropeanăşi reconstrucţia bunăstării.
Ce am aflat la alegerile din 2004
Echipa guvernamentală cu care vin astăzi în faţa Parlamentului României nu este menită doar să înlocuiascăun guvern anterior. Si nici alte formule anterioare. Sa recunoastem aici ca fiecare a contribuit la transformariledin Romania postcomunista. Adesea au si esuat, irosind ocazii istorice si inselind asteptarile cetatenilor. Acuminsa ne aflam la granita dintre o tranzitie controversata si relansarea modernizarii societatii romanesti. Este unprivilegiu si un moment de responsabilitate istorica asumata de guvernul pe care il voi conduce. Prin noi,Romania alege pe deplin valorile care au făcut Europa modernă şi prosperă - valorile liberale.Iată de ce vă propun să lăsăm la o parte calculele politice şi să ne aplecăm asupra a ceea ce ne-au spusalegerile din noiembrie 2004.
1.
Acest scrutin a demonstrat ca nu exista doua Românii, ci una singura. Românii sunt oameni activi, cuiniţiativa, pricepuţi, gata sa-şi asume destinul lor şi al ţarii. Oamenii acestei ţari nu vor sa traiasca îndezbinare. Sunt români cu putere de munca, cu încredere în forţele lor, dar care au fost nevoiţi sa-şi caute maibinele în strainatate. Vom face ca ei sa traiasca mai bine în ţara lor, alaturi de familiile lor. Sunt oamenidependenţi de stat, pensionari, şomeri, categorii dezavantajate, care au nevoie de asistenţa autorităţilor şi de înţelegerea celorlalţi români. Un element comun ii leagă pe toţi aceşti oameni: sunt români, sunt cetăţeni aiRomâniei. Guvernul pe care îl voi conduce eu va fi Guvernul lor! Al cetăţenilor României!Nu toţi cei care au votat au ales Alianţa D.A.! Mulţi au votat cu PSD şi cu PRM. Pentru Guvernul pe care îl voiconduce, opţiunea politică a cetăţenilor români nu este un criteriu de diferenţiere. Votul pe care l-au datromânii pe 28 noiembrie şi pe 12 decembrie nu îi ridică pe unii în rang, în defavoarea celorlalţi. Toţi cetăţeniiRomâniei vor fi reprezentaţi de Guvernul pe care îl voi conduce eu. Vreau ca echipa mea de guvernare să fierecunoscută public ca fiind Guvernul României!
2.
Al doilea element semnificativ al acestor alegeri este faptul că ele au încheiat tranziţia! Guvernul pe care îlvoi conduce eu va fi primul Guvern al României de după tranziţie!Suntem de-acum o ţară recunoscută pe plan internaţional. Suntem un membru activ şi respectat al NATO.Suntem o sursă de stabilitate în regiunea Balcanilor şi în Sud-Estul Europei. Şi mai ales suntem o ţară care arecertitudinea că este inclusă în calendarul extinderii Uniunii Europene.
 
Pe plan intern, ieşirea din tranziţie înseamnă că guvernarea noastră nu se va face prin compromisuri de genulcelor care s-au produs în timpul guvernărilor anterioare. Nu vom recurge la mineriade ca să aranjăm jocurilepolitice. Nu vom întreţine o economie de pradă, parazitară. Cercurile clientelare nu vor mai domina politicilepublice. Opoziţia nu va mai fi subminată şi tratată cu dispreţ. Presa nu va mai fi controlată financiar şi politic.Societatea civilă nu va mai fi defăimată şi slăbită.De aceea, spun cu toată răspunderea ca sunt onoarat de şansa ca primul guvern post-tranziţie al României săfie condus de un prim-ministru liberal. Un liberal nu tolerează ambiguităţile de genul celor enumerate mai sus.Un liberal nu alege ca ţara să meargă împiedicat, aşa cum a făcut România în tranziţie. Un liberal alege calucrurile să fie simple, clare şi să asigure dezvoltarea şi progresul pentru toţi cetăţenii României. Avem derecuperat decalaje istorice faţă de Europa, care pot fi depăşite numai printr-o asumare hotărâtă a valorilorliberale. Iar eu îmi asum condiţia de liberal în acţiune!
Cele trei adevăruri
Vă cer onoarea de a fi părtaşii celor trei adevăruri pe baza cărora am acţionat de când am fost desemnat caprim-ministru. Aceste adevăruri sunt fundamentul acţiunilor politice pe care le voi întreprinde şi de azi înainte.
1.
Primul adevăr este că ţara trebuie guvernată: Ar fi o iresponsabilitate ca din calcule politice meschine să împiedicăm sau să întârziem guvernarea ţării. Încheierea tranziţiei nu înseamnă că ţara nu mai are probleme.Dimpotriva, pe agenda românilor stau la loc de frunte câteva urgenţe vitale: integrarea europeană,reconstrucţia bunăstării, modernizarea ţării. Cu aceste comandamente în minte, orice om politic responsabilnu va specula rezultatele alegerilor în defavoarea României.
2.
A doilea adevăr este că Guvernul pe care îl voi conduce preia o agendă critică, ale cărei principale provocarisunt corupţia, fiscalitatea împovărătoare şi sărăcia. Corupţia endemică şi fiscalitatea împovărătoare împiedicărelansarea economiei şi reduc şansele românilor de a avea o viaţă prosperă. Ele sunt sursele principale alesărăciei care îi macină şi îi dezbină pe români.
3.
Al treilea adevăr este că România se angajează în 2005 pentru integrarea deplina în Uniunea Europeană.De-acum nu mai e vorba de negocieri şi de discuţii. Este vremea modernizării structurale, de profunzime aţării. Următorii zece ani vor face ca România să renască sub forma unei ţări europene moderne. Tranziţia s-a încheiat! Urmează modernizarea, care este legată intrinsec de Uniunea Europeană.
Legitimitatea Guvernării
Echipa cu care vin în faţa dvs s-a format în jurul a două ţinte strategice - stabilitate şi deschidere - carecorespund adevărurilor enunţate mai sus.Nucleul guvernului pe care îl voi conduce este dat de Alianţa D.A. PNL-PD. Dintre formaţiunile politice care auintrat în Parlament, Alianţă a obtinut numarul cel mai mare de parlamentari.Alianţa D.A. a avut şansa de a avea o echipă de conducere unită şi de elită. Liderii alianţei au colaborat şi s-aucompletat reciproc în toate momentele-cheie ale anului electoral 2004. Theodor Stolojan şi Traian Băsescu aupus bazele şi au lansat acest proiect politic pentru România. Traian Băsescu si cu mine am realizat unparteneriat redutabil în perioada campaniei. Acum, impreuna cu Emil Boc, preşedintele PD, continuăm sălucrăm în acelaşi stil politic responsabil si performant.Rezultatele alegerilor au impus un echilibru fragil pe scena politică. Să ne lansăm în critici şi comentarii ar însemna să irosim timpul României. De aceea, Alianţa D.A. s-a deschis către alte formaţiuni parlamentare. Amcooptat UDMR la guvernare pentru că de ani de zile această formaţiune s-a dovedit o sursă de stabilitate şi unfactor de sprijin al integrării europene. Am cooptat PUR, pentru că acest partid militează pentru IMM-uri şipentru dezvoltare economica performanta. Am apelat la sprijinul minorităţilor naţionale din România ca oexpresie a deschiderii noastre către diversitate. Indiferent de naţionalitate, cetăţenii români sunt chemaţi săsprijine un Guvern pentru modernizarea ţării.
 
În acelaşi timp, consider că sprijinul parlamentar nu este o casă cu uşile închise. Guvernul pe care îl voiconduce are ca misiune principală integrarea în Uniunea Europeană. Şi celelalte două formaţiuni parlamentare- PSD şi PRM - au afirmat în campania electorală sprijinul pentru acest obiectiv strategic al României. Aşa cănu voi fi deloc surprins dacă vom obţine şi susţinerea parlamentarilor acestor partide pe pachetele de proiectecare să permită intrarea în UE ca o ţară modernă şi puternică.Astăzi solicităm Parlamentului votul de învestitură în numele unui proiect care depăşeşte ambiţiile de partid.Solicităm sprijinul colegilor de coaliţie şi vom fi onoraţi de sprijinul tuturor parlamentarilor.De altfel, guvernul pe care îl voi conduce va avea o relaţie constructivă cu opoziţia. Vom comunica cu PSD şicu PRM şi le vom informa permanent în legătură cu măsurile noastre, tocmai pentru că vom guverna şi îninteresul celor care au votat cu aceste partide.
Relansarea dialogului social
Un element necesar pe care îl va aduce noul guvern va fi recunoaşterea rolului mediului de afaceri, acontribuţiei sectorului privat din România la realizarea unei economii de piaţă funcţionale şi competitive-condiţii strategice pentru integrarea în UE.Mediul de afaceri, sectorul privat, libera iniţiativă, profesiunile liberale nu vor mai fi simple anexe aleguvernului. Ca liberal, voi respinge în egală măsură atât influenţa unor cercuri clientelare care pretind poziţiiprivilegiate, discriminatorii pe o piaţă încă în curs de consolidare, cât şi expunerea iniţiativei private, IMM-urilor sau investitorilor străini la costurile unei proaste guvernări.Ca liberal, voi lupta împotriva economiei de pradă, învăţată să consume şi să risipească banii publici! Guvernulpe care îl voi conduce va susţine o autentică iniţiativă liberală, care să stimuleze IMM-urile, să atragă capitalstrăin, să modernizeze piaţa muncii, să coopereze cu sistemul bancar.Iată de ce organizaţiile patronale vor fi pentru noi un adevărat partener în elaborarea politicilor economice, înasigurarea stabilităţii legislative, în susţinerea capitalului românesc în ţară şi în străinătate. Economiaromânească poate să devină un jucător activ în plan regional, de aceea Guvernul României va susţine aceleiniţiative viabile menite să afirme capitalul românesc în regiune, pe piaţa europeană sau în lume.Dialogul social presupune, totodată, o relansare a rolului sindicatelor, organizaţiilor profesionale din România.Deschiderea economiei româneşti către piaţa europeană, apariţia circulaţiei masive a forţei de muncă,creşterea semnificativă a ponderii sectorului privat în ocuparea forţei de muncă - toate acestea sunt premisecare creează un nou context pentru mişcarea sindicală. Noua abordare a guvernului faţă de mediul de afacerise leagă intrinsec de o nouă abordare faţă de mişcarea sindicală. Modernitatea liberalismului stă în faptul căşi-a asumat responsabilităţi sociale.Un criteriu de eficienţă al guvernului pe care îl voi conduce se referă la principiul care arată că performanţasectorului privat constă nu numai în profitabilitate, ci şi în capacitatea de a produce locuri de muncă bineplătite. Iată de ce dialogul social stă la baza reconstrucţiei bunăstării în România.Noul guvern va fi preocupat, deopotrivă, de investitorii străini. Ei nu sunt străini de economia românească, cisunt jucători onoranţi, eficienţi pentru mecanismul economic al ţării, pentru conectarea economiei româneşti laeconomia mondială. Mai mult decât aportul de capital, ei asigură şi un transfer de management de calitate, ocultură modernă a afacerilor, o responsabilitate socială corporativă, competitivitate şi coeziune în stabilitateastrategică.Viitorul guvern va fi partener al investitorilor străini în România atât pentru realizarea deschiderilor în planulpoliticilor economice, cât şi pentru asigurarea stabilităţii legislative.În mod egal vom fi preocupaţi şi de romanii de pretutindeni. Cunoaştem multiplele ei nevoi şi aşteptări şidorim ca, împreună, să construim cele mai bune soluţii pentru cei care sunt tot români, dar uneori nu le este

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
iolandaana liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->