Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword or section
Like this
249Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Cresterea zmeurei

Cresterea zmeurei

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 42,693|Likes:
Published by morsaceamare

More info:

Published by: morsaceamare on Apr 13, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/11/2015

pdf

text

original

 
www.afaceri-ok.com
CRESTEREA ZMEUREI
Fructele zemoase si aromate ale zmeurii sunt o completare bine venita gradinii de acasa sauplantatiilor comerciale din Romania. Soiurile de zmeura rosie si galbena pot fi cultivate pe totteritoriul statului. Zmeura purpurie trebuie cultivata In doua treimi din suprafata sudica a statului.Zmeura neagra trebuie plantata numai In partea sudica a tarii, si chiar si acolo, numai In zoneprielnice. Plantatiile bine amplasate, viguroase si fara boli si insecte sunt foarte productive. Productii de 1 la 2quart (un sfert de gallon) pe planta (2500 la 300 de pound pe acru de fruct ) sunt obisnuite si produc osursa imediat disponibila pentru necesitatea casei sau de venituri suplimentare din vanzari de la fermasau din culegerea de cumparaturi. Productia comerciala de zmeura trebuie limitata la culturi dezmeura rosie si purpurie si trebuie dezvoltata In zone favorabile In apropierea pietelor de autoserviresau de pre servire.
Anatomia plantei zmeura
 
PLANTA ZMEURA
file:///D|/GATA/Zmeura/index.html (1 of 40)12/20/2005 7:06:15 PM
 
www.afaceri-ok.com
 Planta zmeura poate fi Incadrata ca facand parte dintr-una dintre cele doua tipuri de plantefructifere: care cresc vara sau care cresc toamna. Tipul care creste vara produce o recolta bogataIntre Inceputul lui iulie si Inceputul lui august. Multe dintre culturile obisnuite de zmeura rosie simarea majoritate a culturilor de zmeura neagra si purpurie se produc vara. Zmeura care rodestetoamna, cateodata denumita incorect vesnic productiva, produce o recolta mare toamna si o micarecolta vara viitoare. Tipic, oricum, zmeura care produce toamna este tunsa anual, astfel ea arefructe numai toamna. Diferenta Intre aceste doua tipuri este datorata ciclului plantei de coacere a fructelor. Plantele dezmeura au radacini perene (traieste mult) si coroane, dar deasupra pamantului au numai nuiele caretraiesc doar doua veri. In prima vara de dezvoltare noua nuia se numeste nuia primo. La plantele dezmeura care rodesc vara, nuiaua primo produce numai o dezvoltare vegetativa (fara a face fructe).Plantele de zmeura care rodesctoamna poarta fructe pe varfurile nuielelor primo, cateodata dupa 1august.Al doilea an, nuiaua primo care a crescut cu un an Inainte este numita acum nuiaua flori. La plantelede zmeura care rodesc vara, aceasta nuia flori va produce o recolta bogata la sfarsitul verii si apoi vamurii. Plantele de zmeura care rodesc toamna, nuiaua care a crescut cu o toamna mai Inainte si care aprodus fructe, va face fructe si le va duce la maturitate de sus In josul nuielii si apoi va murii.Productia de fructe contiuna an dupa an la ambele tipuri, Intrucat nuelele primo cresc In fiecarea an sicresc contiuu cu nuelele flori. Diferenta este ca fiecare nuia a plantei de zmeura de vara produce osingura recolta; nuiaua zmeurii de toamna face doua recolte. Florile zmeurii se autopolenizeaza, ceea ce Inseamna ca polenul provenit de la o cultura poateproduce formarea fructelor ori carei alte plante din acceasi cultura. Albinile sunt atrase de cantitatileabundente de nectar produs In florile de zmeura si sunt responsabile de 90 -95 % din polenizare.Zmeura rosie si zmeura neagra sunt specii diferite, In timp ce zmeura purpurie este un hibrid Intrecele doua. Marea majoritate a plantelor de zmeura galbena sunt variante de culoare naturale alezmeurii rosii si sunt identice cu acestea In toate cracteristicile. 
file:///D|/GATA/Zmeura/index.html (2 of 40)12/20/2005 7:06:15 PM
 
www.afaceri-ok.com
Plantele de zmeura rosie si galbena produc nuiele noi, numeroase din „mugurii coroanei”, la bazanuelelor flori si din muguri distribuiti la Intamplare pe radacini. Astfel, multimea de mlastari tinericare cresc vor crea o planta densa si greu de definit, daca plantele nu vor fi limitate la spatiul loralocat prin tundere si cultivare.Plantele de zmeura neagra si marea majoritate a plantelor de zmeura purpurie produc mladite primonumai din mugurii coroanei la baza mladitelor flori. Pentru ca aceste plante nu Intineresc palcurile sau“dealurile” raman In locul originar de plantare.Nuielele zmeurii sunt rotunde cu spini mici si cateodata cu numerosi ghimpi. Multe plante de zmeurafara spini nu sunt potrivide climatului din Romania.
ALEGEREA LOCULUI SI A SOLULUI
 Zmeura creste cel mai bine In lumina soarelui si In locuri aerisite, protejate de vanturi directe. Zonecu o drenare defectuasa, unde apa sta dupa ploaie nu sunt acceptate. Pentru a reduce problemelecauzate de boli si de insecte, izolati platatia de zmeura de plantele de zmeura salbatice si decoacazele negru si plantati-le In zone care nu au mai gazduit plante de zmeura salbatice ori de cateori este posibil. De asemenea, plantele de zmeura, capsunile si plantele din familia solanaceelor(rosiile, cartofii si vinetele) au multe boli In comun. Pentru a reduce riscul bolilor la plantiile noi,asteptati cel putin 3 ani Inainte de a le planta In aceste locuri.O buna circulatie a aerului si o buna drenare a aerului Imbunatatesc plantatiile de zmeura. Circulatiaaerului In jurul plantelor le ajuta sa se usuce repede dupa roua, ploaie sau irigare. Ideal ar fi caplantele de zmeura sa fie plantate pe o panta sau pe coasta unui deal astfel ca aerul mai rece poatecoborI si sa stabileasca In zone mai joase. Ingheturile de primavara sunt mai putin probabile saafecteze plantatia daca aerul rece se poate drena.Plantele de zmeura se dezbolta bine In marea majoritate a solurilor minerale care sunt moderatfertile, bine drenate si usor de cultivat. Este ideal un pamant adanc, nisipos, bogat In materialeorganice (5-7%). Sunt acceptate si solurile putin nisipoase daca sistemul de irigare este disponibil.Plantele se dezvolta bine In soluri putin acide cu un pH de 6,0 pana la 6,8. Oricum, ele vor producesatisfacator Intru-un sol cu un pH Intre 5,5 si 7,7.
file:///D|/GATA/Zmeura/index.html (3 of 40)12/20/2005 7:06:15 PM

Activity (249)

You've already reviewed this. Edit your review.
MirceaStrut liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Vera Oprea liked this
florinescu61 liked this
Flavius Dunaretu liked this
ngiumali liked this
codlea94 liked this
DorinRîșneanu liked this
Maria Cristea liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->