Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
33Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Permainan Tradisional Wau

Permainan Tradisional Wau

Ratings:

4.83

(1)
|Views: 6,387|Likes:
Published by sally
permainan tradisional di malaysia(kajian sejarah tahun 2008)....
permainan tradisional di malaysia(kajian sejarah tahun 2008)....

More info:

Published by: sally on May 18, 2008
Copyright:Public Domain

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/13/2013

pdf

text

original

 
Permainan Tradisional WauLatar Belakang WauPerkataan “wau” dikatakan berasal dari perkataan Thailand memandangkan negeri seperti Kelantan,Terengganu, Perlis dan Kedah menggunakan perkataan tersebut.Perkataan layang-layang pula digunakan di kebanyakan negeri-negeri seperti di Pantai Barat dan SelatanSemenanjung Malaysia seperti Selangor, Melaka dan Johor. Ini dapat dibuktikan menerusi catatan Tun SeriLanang yang menyatakan bahawa Raja Ahmad bermain layang-layang bersama pemuda-pemuda sertakerabat DiRaja, dan tidak pula disebut bermain wauSelain itu kemunculan nama wau juga dikaitkan bunyi yang terhasil daripada busur yang diikat pada wau.Apabila dinaikkan ke udara, daun ibus yang dipasang pada busur tersebut akan menghasilkan bunyi “wau’,“wau’, “wau’ secara berirama.Permainan layang-layang atau wau amat digemari oleh penduduk-penduduk kampung. Permainan inidimainkan semenjak lebih 500 tahun yang lalu. Wau masih digemari dan dimainkan di kawasan-kawasanseperti Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis. Musim bermain wau adalah buluh yang diraut halus yangditampalkan dengan kertas berwarna mengikut bentuk rangka. Wau bukan sahaja dimainkan tetapidipertandingkan yang dititikberatkan ialah kecantikan rupa, kemerduan bunyi dan tinggi serta keindahannaiknya.
 
Permainan wau atau pun lebih dikenali layang-layang suatu ketika dahulu lebih popular di kawasanpedalaman seperti di kawasan pantai dan kawasan lapang seperti di padang, sawah padi dan sebagainya.Kini permainan tersebut telah mulai popular dan diminati oleh pelbagai kaum termasuklah mereka yangmenetap di kawasan bandar. Bukan itu sahaja, ia telah diperkenalkan hingga ke peringkat antarabangsaseperti di Pasir Gudang Kite Festivals International Guests yang diadakan pada setiap tahun. Sambutanfestival ini juga sangat memberangsangkan terutamanya peserta dari luar negara.Sejarah Wau MalaysiaKedatangan permainan wau di Malaysia tidak dapat dipastikan kesahihan tarikh serta asal-usulnya. Walaubagaimanapun menurut sejarahwan Clive Hart, layang-layang di Malaysia berasal dari negara China. Inikerana rekabentuk serta karektor mempunyai persamaan dengan layang-layang tradisional dari negara China.Layang-layang pada masa dahulu menggunakan daun kayu yang lebar. Kemungkinan evolusi layang-layangdi Malaysia juga turut menyerap unsur-unsur kebudayaan dari negara China.Mitos Permainan WauPermainan wau dikaitkan dengan mitos ‘Semangat Padi’ yang berasal dari utara Semenanjung Malaysia iaitudi negeri Kedah.Diceritakan bahawa ada sepasang suami isteri di negeri tersebut yang bekerja sebagai petani di sebuah kakibukit dengan menanam padi huma. Ketika mereka sedang menanam padi, mereka terjumpa seorang bayiperempuan lalu dipeliharanya bayi tersebut sehinggalah dewasa. Oleh kerana suaminya ingin mengucapkansyukur dan terlalu menyayangi anak gadisnya itu maka beliau selalu membawakan makanan ke tempat anakgadisnya bermain iaitu di baluh padi.Perbuatan suaminya itu telah menyebabkan sang isteri merasa sangat cemburu. Disebabkan perasaancemburunya itu dia telah menyiksa anak gadisnya sehingga melarikan diri mengikut arah mata angin barat.Akibatnya, pada tahun itu juga padi yang telah dikerjakan tidak menjadi. Menurut Tok Nujum yang ditemuimenyatakan bahawa anak gadis mereka sebenarnya adalah ‘Semangat Padi’ dan menasihatkan petanitersebut sebagai tanda meminta maaf mereka dikehendaki membuat sebuah lembaga yang menyerupai WauBulan dan diterbangkan menggunakan tali jerami.Jenis-jenis Wau.
 
Wau Bulan Wau kucing Wau daunWau helang Wau Jalabudi Wau kenyalangWau merak Wau puyuh Layang-layangBahagian Perincian WauTerdapat lima komponen asas bagi sebuah wau tradisional iaitu terdiri daripada kepala wau, busur ataudengung, sayap wau, torek atau bahagian pinggang dan ekor wau.Teknik Pembuatan Wau TradisionalAntara bahan-bahan mentah yang diperlukan untuk membuat wau ialah buluh, kulit rotan, gam daripadapokok kayu dan lain-lain keperluan yang bersesuaian untuk menghasilkan sebuah wau.Selain daripada itu, kepakaran dan kemahiran juga merupakan aspek utama untuk menghasilkan sebuah wauyang bermutu seperti kepakaran dalam pemilihan bahan mentah, kemahiran kraftangan serta pengetahuan didalam bidang aerodinamik. Bagi memastikan wau yang akan dihasilkan mempunyai kualiti, bahan mentahseperti buluh terutamanya perlu dipilih dengan lebih teliti.

Activity (33)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Muhammad Amzar Ikmal added this note
wau jala budi comel nga wau bulan /
Dp CLap-cLup liked this
Ahmad Md Som liked this
Syanah Lovella added this note
aq baru nk bust ni folio ni dh laa susah kakak aq suroh buat
Prince Yogadevan Vijayan liked this
Ameer Tanjung liked this
Afif Mah Hassan liked this
Afif Mah Hassan liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->