Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
14Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Medium Pendidikan Kesihatan

Medium Pendidikan Kesihatan

Ratings:
(0)
|Views: 398|Likes:
Published by eddy78

More info:

Published by: eddy78 on Apr 18, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/27/2013

pdf

text

original

 
 
SOALAN 1Pengenalan
Pada hari ini kita dapat melihat pelbagai aktiviti yang berkaitan dengan kesihatan dibuat dewasaini yang bercorak pendidikan kesihatan. Ianya bertujuan untuk mendidik masyarakat supayalebih prihatin kepada kesihatan diri. Pendidikan kesihatan boleh didefinisikan sebagai:i.
 
sebarang pengalaman pembelajaran yang dibentuk bagi memudahkan adaptasi dantingkahlaku yang kondusif untuk kesihatan (Green, 1980)ii.
 
Pendidikan kesihatan merupakan proses untuk mengembang dan membekalkan pengalaman pembelajaran yang terancang dalam cara untuk memberi maklumat,mengubah sikap dan mempengaruhi tigkahlaku (Anspaugh & Enzell, 1995)Oleh itu, pendidikan kesihatan adalah bukan hanya setakat pengetahuan tentang kesihatan.Pendidikan kesihatan juga bukan hanya semata-mata untuk menyembuh, mengurang ataumencegah penyakit, malah ia adalah untuk mencapai keadaan fizikal, mental dan sosial yangoptimum untuk individu,, keluarga dan komuniti.Objektif utama pendidikan kesihatan adalah ditumpukan kepada perubahan sikap dan tabiatuntuk memperbaiki taraf kesihatan individu dan masyarakat menerusi usaha-usaha sendiri danmasyarakat melalui:
y
 
M
enanam minat dikalangan masyarakat terhadap kepentingan kesihatan dan bertangungajawab terhadap kesihatan mereka
y
 
M
eningkatkan kesedaran dikalangan masyarakat melalui promosi kesihatan dan pencegahan penyakit.
y
 
M
enyedarkan orang ramai tentang perkhidmatan dan kemudahan kesihatan sedia adaPendidikan kesihatan dalam masyarakat bertujuan untuk membantu individu dalam masyarakatmengaplikasikan prinsip-prinsip kesihatan yang betul dan mengamalkannya dalam segala aspek kehidupan seharian. Terdapat pelbagai aktiviti dan medium yang boleh digunakan untuk menyampaikan maklumat pendidikan kesihatan kepada masyarakat. Antaranya seperti berikut:i.
 
Pengajaran secara formalii.
 
Penggunaan media elektronik 
 
 
iii.
 
Penggunaan media cetak iv.
 
Pendidikan kesihatan tidak formal
Pengajaran secara formal
S
ebut sahaja Pendidikan Kesihatan, yang terlintas di kepala kita adalah perkataan pertama itusendiri iaitu pendidikan.
S
eharusnya, sekolah merupakan institusi utama menyampaikan ilmuPendidikan Kesihatan. Di sekolah, murid-murid diajar Pendidikan Kesihatan sepanjang persekolahan mereka.
M
engikut spesifikasi huraian sukatan pelajaran, Pendidikan Kesihatan bertujuan membantu murid meningkatkan pengetahuan kesihatan, memupuk sikap positif terhadap kesihatan, dan mengamalkan gaya hidup sihat.
Penggunaan media elektronik 
A.
 
adio dan TelevisyenPendidikan kesihatan disampaikan dengan meluas melalui radio dan televisyen.Ini adalah kerana, boleh dikatakan setiap isi rumah di
M
alaysia mempunyai radio atautelevisyen di rumah mereka. Oleh itu, kedua medium ini adalah yang paling utama dalammenyampaikan pendidikan kesihatan kepada masyarakat. Antara contoh yang paling nyatadapat dilihat ialah penerangan mengenai virus influenza A H1N1 yang telah melanda
M
alaysia pada tahun yang lalu sehinggalah sekarang. Dengan bantuan radio dan televisyen,sebarang maklumat dan berita terkini mengenai virus tersebut dapat disampaikan kepadamasyarakat dalam tempoh yang singkat dan lebih mudah difahami.B.
 
InternetDalam zaman yang serba moden dan canggih ini, internet memainkan peranan yang begitu penting kerana pengguna internet semakin meningkat. Oleh itu, penggunaan internetsebagai medium pendidikan kesihatan menjadi semakin penting dan meluas. Laman-laman berkaitan pendidikan kesihatan tumbuh bagai cendawan bagi memberi maklumat kepadamasyarakat. Antara contoh laman web yang menyediakan maklumat mengenai pendidikankesihatan ialah seperti
www.mysenam.com, www.myhealth.gov.my
dan
www.knowyourmedicine.gov.my
 
C
.
 
VC
D dan D
V
DPenjualan vcd/dvd mengenai pendidikan kesihatan juga ada dilaksanakan terutamanya
 
 
oleh pihak Kementerian Kesihatan
M
alaysia. Kebanyakan vcd/dvd ini dihasilkan olehhospital, klinik dan agensi-agensi lain yang berkaitan dengan promosi kesihatan.
Penggunaan Media Cetak 
A.
 
S
uratkhabar dan
M
ajalah
S
elain daripada radio dan televisyen, suratkhabar dan majalah menjadi mediumyang kedua terpenting. Ini kerana medium ini mudah dan murah untuk didapatkan.Antara contoh pendidikan kesihatan di dalam suratkhabar adalah seperti ruangankesihatan yang diterbitkan oleh akhbar 
M
ingguan
M
alaysia dan Berita
M
inggu..
uangan pendidikan kesihatan seperti ini amat berguna kepada masyarakat.
S
elain itu, majalah-majalah tempatan juga sering memaparkan maklumat mengenai info pendidikan kesihatan.
M
isalnya seperti yang terkandung dalam majalah
M
ingguan Wanita. Kebanyakan majalah-majalah yang diterbitkan akan menyelitkan satu atau dua ruang yang berkaitan dengan pendidikan kesihatan.
uangan ini sedikit sebanyak akan melariskan lagi jualan majalahmereka.B.
 
Buku dan BuletinBuku dan bulletin juga berperanan memberi maklumat mengenai pendidikan kesihatankepada masyarakat. Buku-buku ini kebanyakannnya diterbitkan sendiri oleh pihak Kementerian Kesihatan mahu pun badan-badan bukan kerajaan. Ia memberi peluangkepada masyarakat untuk mendapatkan ilmu pendidikan kesihatan secara murah danmudah.
C
.
 
Brosur, Poster,
S
tiker Kereta,
isalah dan Kalendar Ia juga banyak diterbitkan oleh Kementerian Kesihatan
M
alaysia dan agensi berkaitan bagimemberi maklumat tentang pendidikan kesihatan kepada masyarakat.

Activity (14)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
amirulamir liked this
Eline Chong liked this
yenying liked this
Jamury John liked this
Ong Siew Meei liked this
MOHD ROZI ISMAIL liked this
SuzianaAnuar liked this
zairuddin liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->