Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
27Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Impactul Turismului Asupra Economiei Unor Tari

Impactul Turismului Asupra Economiei Unor Tari

Ratings:

4.0

(1)
|Views: 1,323|Likes:
Published by Ivan_Dana_5083

More info:

Published by: Ivan_Dana_5083 on Apr 18, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/01/2013

pdf

text

original

 
IMPACTUL TURISMULUI ASUPRA ECONOMIEI UNOR TARIConform studiilor realizate de Organizatia Mondiala a Turismului, efectele turismului pot fi grupate, in treicategorii:
efecte asupra strategiei globale de dezvoltare a unei tari (zone) sau efecte globale
efecte partiale asupra economiei nationale, respectiv asupra agentilor, sectoarelor, variabilelor simacrodimensiunilor fundamentale ale economiei
efecte externe, in domeniul socio-cultural, fizic si cel al resurselor umane, cu rezultate economiceindirecteImpactul turismului asupra economiilor urmatoarelor tari :
SUA
– Cele mai recente statistici publicate de Travel&Tourism Sattelite Accounting, indica faptul ca in anul2007 americanii au cheltuit 870 mld US$ pe servicii turistice (cazare, transport, divertisment, mancare,servicii financiare) si pentru bunuri achizitionate in scopuri turistice pe piata interna si externa. Statele Unitedevanseaza categoric, in clasamentul mondial cu privire la cheltuielile pentru turism si calatorii, pe ocupantelelocurilor al doilea (Japonia) si al treilea (Germania). In ce priveste prognoza pentru 2017, SUA va cheltui ptturism si calatorii 1440mld US$.Rezultatele bune inregistrate de industria turistica americana in 2007 se datoreaza si importantei acordate deinstitutiile statului american promovarii turismului prin nivelul cheltuielilor guvernamentale facute, decapitalul investit in infrastructura turistica si de incasarile obtinute din vanzarea bunurilor catre turisti (haine,combustibil, electronice, avioane, vapoare de croaziera, etc) totalizand 1.690 mld US$ (adica aproape un sfertdin totalul cheltuielilor pentru turism si calatorii facute de tarile primitoare de turisti la nivel mondial in2007).Importanta turismului in economia americana este ilustrata si de numarul mare de angajati in turism siactivitatile conexe (15 mil) din totalul populatiei active (adica 10%).Piata turistica americana este una dintre cele mai dinamice si mai imprevizibile, in acelasi timp, 10% din PIBfiind datorate industriei turistice.Anticipez ca, in conditiile in care noi atacuri teroriste vor putea fi prevenite si economia americana nu vacunoaste perioade de recesiune severa, destinatiile europene inclusiv Romania vor ramane in topul preferintelor publicului american.
FRANTA
Piata turistica franceza nu a putut evita consecintele evenimentelor internationale :criza Liban-Israel, atentatele teroriste, totul pe un fond de conjunctura economica deprimanta. Anul 2006 a adus Franteilocul intai in clasamentul celor mai populare destinatii turistice din lume, dupa ce nu mai putin de 78 demilioane de turisti au ales sa viziteze tara, o cifra cu adevarat impresionanta chiar si pentru specialistii indomeniu (depasind chiar cei 60 de milioane de cetateni ai tarii). Dar si numarul celor care lucreaza intr-un felsau altul in industria turistica franceza, de la hoteluri la localuri, este impresionant, aproximativ 3,4 milioane(13% din totalul populatiei angajate- depasind media UE), ceea ce demonstreaza importanta jucata de turismin economia franceza. Dar potrivit celor care au ajuns acolo acest numar de angajati face ca si serviciile sa fiede calitate. Si francezilor le place sa calatoreasca si sa faca turism, fapt ilustrat de cele 11% din totalulconsumului alocate cheltuielilor cu serviciile turistice si bunurilor achizitionate in scopuri turistice.
 
SPANIA
- este a doua cea mai populară ţară din punct de vedereturistic
 
din lume, după
 
Franţa,cu 60 demilioane de vizitatori pe an (in 2007), ceea ce a dus ca 20% din totalul incasarilor din export sa fie aduse deturistii straini intrati, 18% din totalul PIB sa fie incasate din turism si cu ajutorul celor 4 mil de angajati inindustria turistica si conexa acesteia. Pentru a sustine aceste rezultate s-au investit in infrastructura,echipamente moderne, s.a. suma de 60 mld US$ in 2007.
 
ITALIA
– Regiunea Mediteranei este cea mai solicitata destinatie turistica din lume. Se estimeaza ca numarulturistilor care vor vizita zona mediteraneana va creste de la 220 milioane la 350 milioane si asta in mai putinde 20 de ani (2020). Cele mai recente studii de piata au relevat ca turistul italian prefera sa-si petreacavacantele in propria tara (peste 60% in populatie), cererea in 2007 de turism si calatorii totalizand 272 mldUS$, pozitionandu-se dupa Germania si Franta. 116 mldUS$ au fost cheltuiti in 2007 pe calatorii si turism ininteres personal pentru vacante in strainatate, 33,6 mldUS$ pentru calatorii de afaceri, ponderea turismului sicalatoriilor pe economie in PIB fiind de 10%. Punctele de inters ale italienilor in Romania sunt: oraselemedievale/Transilvania, manastirile pictate/aspectele culturale si religioase, Maramuresul, Bucurestiul, DeltaDunarii si litoralul.
GERMANIA
– In cadrul UE germanii sunt poporul care calatoresc cel mai mult: 80% dintre germani aurealizat cel putin o calatorie (pentru cel putin 4 nopti, luand in consideratie si turismul intern) ceea cereprezinta cca 66 de milioane de turisti germani, in anul 2003. (sursa: Eurostat).Cheltuielile turistilor germani au crescut constant in anii ’90 si au scazut neseminificativ in 2002 si 2003,iar in2007 germanii vor investi 205 mld US$ in turism si calatorii. Germanii au cheltuit 53 mldUS$ pentru calatoriide afaceri in 2007. Cei care cheltuiesc cel mai mult in vacanta sunt cuplurile in care ambii parteneri lucreazasi care nu au copii, media UE de 11% la cheltuielile destinate turismului si calatoriilor personale din totalul bugetului individual sau familial fiind aceeasi si pentru Germania in 2007. Turistii germani sunt si cei maicheltuitori din UE in ce privesc serviciile si bunurile turistice oferite de piata interna sau externa, cu 484mldUS$ cheltuiti in 2007. Au si cel mai mare numar de angajati in industria turistica in 2007 (4 mil) din UE.Dar sunt cu mult sub media UE (7,5%) la ponderea incasarilor din exportul turistic (4%) in totalul incasarilor din turism in 2007.
CHINA
 –China va deveni pana in 2020 cea de a patra mare sursa de turisti din lume. Tendinta generala decrestere a numarului de turisti chinezi este determinata de imbunatatirea standardului de viata al acestora,imbunatatire determinata de dezvoltarea economica si sociala din ultimii ani.In anul 2007 participarea la PIB a incasarilor din calatorii si turism pe economie este de 12%, in masura incare forta de munca din economie in ce priveste industria turistica este de 72.5 mil si investitiile de capital inturism au crescut cu 16%. China e o tara cu potential urias din punct de vedere al exportului de turisti , in2007 atingand doar 3% din totalul exportului chinez. Dar recenta inlesnire a deplasarilor peste hotare acetatenilor acestei tari va sta la baza cresterii impresionante a fluxului de turisti si vizitatori dinspre China.In urma cu sapte ani turismul international le era interzis locuitorilor Chinei. Chinezii sunt foarte interesati dedestinatii ce au fost recent deschise, ceea ce este si cazul Europei, al Romaniei in special.
CEHIA
– Veniturile in valuta din turism, inregistrate in 2006 de Cehia, s-au ridicat la 4,09 mld EURO, cu 2%mai mult decat in 2005, si au reprezentat o contributie de 3,1% in PIB, informeaza Prague Daily Monitor. In2007 contributia turismului si calatoriilor la PIB pe economie reprezinta 12,7%, iar pe industrie 2%. Forta demunca angrenata in turism pe economie este de 569.000 de persoane, adica 12% din total populatie activa.Mai mult de jumatate din cheltuielile cu turismul si calatoriile in interes personal ale turistilor straini intrati inCehia in 2007 este alocata cheltuielilor cu masa si cazarea, un procent de 16% pentru transport si 12% peactivitati de distractie si recreere. Turistii care au vizitat Cehia pentru o zi au cheltuit mai mult decat cei careau ramas cel putin o noapte, iar dintre cei care au cheltuit cel mai mult germanii au fost primii.
 
BULGARIA
– Pentru englezi, Bulgaria nu este vazuta cu interes, pentru ca e perceputa ca o destinatie pentrulitoral si locul unde pot sa-si cumpere locuinte. Bulgaria exceleaza in 2007 (fata de media UE) cu 4.7%crestere a cererii pentru turism si calatorii ( in valori absolute, 8mld US$), dar nu intrece lidera grupei,Romania cu 9.5%. In 2007, ponderea turismului si calatoriilor pe economia bulgara este de 14.5% din PIB.
 
Bulgaria a devenit in ultimii doi ani o destinatie favorita printre turistii romani. Daca pana acum cererea eramare pentru oferta de pe litoral, din acest an statiunile bulgaresti de la Marea Neagra au devenit o atractie si pentru cei care prefera turismul de weekend.
 
Daca in districtul Varna, in care se afla statiuni precum Albenasau Nisipurile de Aur erau de 370 de unitati de cazare la sfirsitul lui 2005, si 696 la mijlocul lui 2006,investitiile de capital in turismul bulgar in 2007 au scazut cu 4.3% atingand 12% din totalul investitiilor decapital.
UNGARIA
– Turismul reprezinta o activitate care aduce in contul vecinilor nostri miliarde de euro annual(cererea pentru calatorii si turism in 2007 este de 17 mld US$ -cea mai mica din cele 10 tari analizate). O parte dintre acesti bani vin chiar de la romanii care prefera sa-si petreaca vacantele in hotelurile din Bulgariasau Ungaria.
 
Cele doua tari ne concureaza direct pe toate componentele activitatii turistice. Astfel, in vreme ce punctele tari ale Ungariei in ceea ce priveste piata romaneasca sint Budapesta si statiunile balneare, Bulgaria aacaparat deja o parte importanta pe segmentul de litoral si acum promoveaza intens oferta de schi. Forta demunca ocupata in turism pe economie este de 300.000 de persoane, adica 7,8% din totalul populatiei ocupatein 2007.
ROMANIA
– ocupa locul 2 dupa Emiratele Arabe Unite cu o crestere prognozata pentru 2007 de 19.9% lanumarul de turisti sositi (Visitor Exports), ceea ce oglindeste dorinta romanilor de a dezvolta acest sector economic. Vesti bune vin si dinspre turismul de afaceri. Pe acest segment, Romania beneficiaza de oconjunctura favorabila, oportunitate care nu ar trebui pierduta.Pentru segmentul de turism de afaceri, Bucurestiul este principalul oras pentru companii pe lista preferintelor,la concurenta cu zonele de interes turistic traditionale din tara. Cererea in crestere nu este insa de ajuns pentrua face din tara noastra o destinatie emergenta, statut la care, potrivit studiilor internationale, au ajuns dejaCroatia, statele baltice, Panama, Republica Dominicana sau chiar orase precum Budapesta. Romaniei iilipseste in primul rand infrastructura de transport de calitate si legaturi aeriene suficiente ( 7% reprezintainvestitiile de capital pentru turism si calatorii din totalul investitiilor de capital in 2007).Litoralul nostru sufera si mai mult, deoarece in Bulgaria pleaca turistii dispusi la cheltuieli ceva mai mari, inconditiile in care cele mai multe cereri sunt pentru hotelurile de patru si cinci stele, cu pachete all-inclusive.Tara noastra sta mai bine decit vecinii nostri la numarul unitatilor de cazare. Mai mult, si la noi s-a investit inhoteluri sau pensiuni, cu o crestere de 9% in 2007 la investitiile de capital in domeniul turistic (infrastructura,noi echipamente, etc). Astfel, daca la sfirsitul anului trecut erau 2.606 unitati de cazare, in luna iunie a acestuian s-a ajuns la 3.138. In ceea ce priveste numarul de turisti straini care au innoptat in aceste unitati de cazare,stam mult mai slab decit vecinii nostri. Avem in 2007 un numar de 575.000 de persoane ocupate in turism sicalatorii pe economie, mai mult decat vecinii nostri concurenti, insa stam mai prost la ponderea cheltuielilor  pentru turism si calatorii in interes personal in totalul consumului (3,8%), inclusiv la exportul din turism intotal export (2.3%) . National Geographic Society a lansat in septembrie 2007 un ghid turistic pentru promovarea Romaniei lanivel international, cu finantare din partea Guvernului SUA, care a oferit 215.000 dolari pentru realizareaacestui proiect. SUA a sprijinit turismul Romaniei de mai mult de sapte ani prin proiecte dezvoltate inregiunile importante ale tarii precum Maramures, Bucovina, Sibiu si altele. Ghidul are peste 250 de pagini sicuprinde descrieri ale principalelor destinatii turistice ale Romaniei, avand si informatii despre posibilitatilede cazare.

Activity (27)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Adina Elena liked this
Marian Madalin liked this
Cobra liked this
Mada B liked this
Teodora Simon liked this
Corina Spurcaciu liked this
Bety Antal liked this
Romina Eparu liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->