Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
16Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Seminarski - Socijologija, - Metodološki pristup u socijologiji, konačna verzija, novembar 2007

Seminarski - Socijologija, - Metodološki pristup u socijologiji, konačna verzija, novembar 2007

Ratings:
(0)
|Views: 1,380|Likes:
Published by balaggge

More info:

Published by: balaggge on Apr 21, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/14/2015

pdf

text

original

 
FEPPSFakultet za pravne i političke studijeNovi SadSremska Kamenica
Predmet:
Sociologija
Tema seminarskog rada:
 
Teorijsko metodološki pristup usociologiji
Mentor: Student:Profesor dr Zoran Nikolić Robert Karan
Datum: 28.11.2007.god.
 
Teorijsko metodološki pristup u sociologiji Robert Karan
Sadržaj:1.- Uvod1.1- Šta je metodologija2.- Razrada2.1- Osnovne osobine Marksovog metoda2.2- Pozitivistička shvatanja o sociološkom metodu2.3- Ogis Kontov pozitivizam2.4- Logika i naučna metodologija Stjuarta Mila2.5- Dirkemova metodološka zamisao2.6- Metodološka shvatanja Maksa Vebera2.7.- Istorizam Vilhema Diltaja2 .8.- Neopozitvizam kao predvodnik značajnih trendova3.- Zaključak 3.1- A na kraju, zdrav razum
2
 
Teorijsko metodološki pristup u sociologiji Robert Karan
1.- Uvod1.1- Šta je metodologija
 
Metodologija je jedan deo logike, i kao metodologija jedne posebne nauke ona ostajespecijalna logička disciplina čiji je zadatak da proučava i razvija logičke okvire naučnog saznanja,ali i istraživačka sredstva i postupke koje određena nauka primenjuje u svojim istraživanjima i pomoću kojih nastoji da dođe do novih saznanja.
 
Za lakše razumevanje prirode i funkcije metodologije značajno je da se objasni razlika izmeđumetodologije i metoda.Metod je način istraživanja koji se primenjuje u nekoj nauci. On je nerazdvojni sastavni deo njeneistraživačke delatnosti. Samo bi jedna nauka, u kojoj su se prestala postavljati nova pitanja, kojaviše ne nastoji da usavrši svoja znanja, mogla da ostane bez metoda. A metodologija kao logičkadisciplina koja proučava metod razvija njegova logička načela, nastoji da sistematizuje i oceniistraživačko iskustvo jedne nauke, mnogo je samostalnija u odnosu prema istraživačkoj delatnostiodređene nauke.Metodološke rasprave su najpotrebnije kada metod nije dovoljno podesan za uspešno rešavanjenaučnih problema, kada u naučnoj praksi iskrsnu veće teškoće, kad u njoj nema racionalnog reda,kada postoji mnogo neslaganja. Tada metodologija može svojom kritičkom analizom najviše da pomogne.
Znači metodologija je logičko-epistemološka kritička analiza raznih metodskih postupaka ičitavog stanja jedne nauke, tj. ona izrađuje kriterijume na osnovu kojih se utvrđuje istinitost inaučna upotrebljivost određenih saznanja.
O prirodi socijologije i o osobenostima njenog metoda iskriztalizovala su se tri osnovna stanovišta:1.- ono koje zastupa Karl Marks2.- pozitivističko stanovište O. Konta, S. Mila i E. Dirkema3.- stanovište čija je osnovna ideja da između prirodnih i društvenih nauka postoje koreniteepistemološke razlike u sociologiji, ovo je najviše došlo do izražaja u delu Maksa Vebera
2.- Razrada
2.1- Osnovne osobine Marksovog metoda
 
Marksov metod se razvija od kraja 50-tih do 70-tih godina 19 veka. Glavne podsticaje za razvojsvoje metodološke misli Marks crpi iz Hegelove filozofije i klasične političke ekonomije.Jedna od osnovnih Marksovih metodoloških ideja je da teorijska i metodološka iskustva u proučavanju jednog razvijenog tipa društva, mogu korisno poslužiti u proučavanju ostalih.
KarlMarks 1
 je izneo gledište da proučavanje odnosa, struktura razvijenih oblika društvene proizvodnjeomogućuje da se retrospektivno bolje shvate odnosi i strukture njenih ranijih istorijskih oblika.Cilj nauke po Marksu može da bude samo istina, sve postupnije i dublje saznavanje stvarnosti. Tasaznajna uloga ne može se ničim podrediti i u traganju za istinom nauka mora da bude i bezobzirnai dosledna. Dakle očigledno je Marksovo gledište da bezobzirno i nepristrasno traganje za istinomnije samo stvar ličnog poštenja naučnika nego bitna osobina nauke kao ljudske delatnosti. Ko nezauzima taj stav praktično se ne bavi naukom.Treba nešto više reći o Marksovom logičko-epistemološkim shvatanjima, tj. o načelima njegovedijalektike. ta shvatanja su nastala u jednom vrlo samostalnom i kritičkom odnosu prtema Hegelu. Njegov snažan uticaj Marks nikad nije osporavao, ali je uvek isticao bitne razlike u shvatanjimadijalektike.
3

Activity (16)

You've already reviewed this. Edit your review.
merjemz liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Sandra Simic liked this
Radmila Milekić liked this
Ana Teofanov liked this
Danijela Matic liked this
vesna_bankovic358 liked this
Филип Чолић liked this
kerber90 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->