Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
17Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Evolutia fenomenului architectural – curs 4

Evolutia fenomenului architectural – curs 4

Ratings: (0)|Views: 664|Likes:
Published by azfaka

More info:

Published by: azfaka on Apr 28, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/12/2014

pdf

text

original

 
Evolutiafenomenului architectural ² curs 4² 18.03.2010Agora
-
 
functiepoliticaPritaneion - Cladirenelipsita din orice agora ² nr restrans de personae , 3-5 maxim 7ceindeplinescfunctiaonorifica de pritansi au responsabilitatile:primireareprezentantiloraltorcomunitati, mentincheiaorasulusi a foculuisacru a zeiteiHestia (zeitafamiliei) ² entitatea minim necesara pt instituireauneicomunitati.Aceastacladire are un loc privilegiat. ² forma de tholosPlanulunuitholos are ideeaunuicentruundeardefoculsacru al zeitei Hestia. Formatholosuluifusesefundamentata de ateeni.Gouleterion- CladireadestinataorganismuluinumitGoulé (combinatieintreparlamentde guvern = puteredecizionalasicalitate de a fiexecutiv) ²asigurafunctionareacomunitatii in situatiinormale (uzuale). Este format din maimultepersonae (zeci-sute).Cladirea are dimensiunimaimari. Goulé-ulfunctionapebaza deordine de zi.Gradene ² pe o suprafata la sol se asiguraconditii devizibilitatesiacusticebunepentruunnumar mare de persoane ² suprafetemari cuacoperiresustinutapecoloane ² dispuse radial sau parallel cu zidurileexterioare alecladirii.Stóa² Piatacivicaacoperita, dardeschisa - simpluparter format dintr-un portic mare.Este insotitasi de anumitespatiicomerciale, spatiiinchiseperimetralsiacoperite.Uneoriesteetajata, astfelspatiilecomercialesuntreluate la etaj.Teatrul² artadramatica = ritualurireligioase ²>aparitiaprimuluiprotagonst, a primuluidialog, aparitia a maimultorprotagonisti, subiectele se diversifica, dialogurilecresc inintensitate, numarmai mare de spectatori.Astfelteatreleisigasescun loc foarte bunintre agora siacropole.Scena ² avea in mjlocun altar ² in jurulei sedesfasuraugradenele (care in plan depaseauintodeaunasemicercul) siculisele(cladirerectangulara nu foarteinalta ² loc undedispareauprotagonistii).Problemaacustica ² rezolvatafoartebine de catregreci ² are 2 fatete.1.
 
Dacatreatruleste mare, sunt multi specatori, si o fiactoriidotati cu voce datotulare o limita, astfelin parteaverticala agradenelorsuntamplasatenisteoaseceramice care preiausunteulemispescenasiau capacitateasa-l amplificepe o zonafarasa-l denatureze.2.
 
Izolareafata de context. Relatiaemisie ² receptie ->rezolvataprinbuna-amplasarea teatrului, despartita de exterior printr-o perdea de vegetatieceabsorbeasunetul.Locuinta² schemafunctionala se desfasoara in juruluneicurtiinterioare ² spatiu dedistributie a circulatiei. Echivalentulcamere de zi de azi, atelier/spatiu commercial,porticul care insotestecurteainterioara (macarpe o latura a curtiiexistaportic inspatelecarei se aflalocuintapropriu-zisa, adicadormitoarele, baie+bucatarie,spatiianexe.a.
 
parterul era integral semiprivate, iarparteaprivata era la etajb.
 
parterul era pentrulocuireafamiliei, iar la etajlocuintapentrusclavi

Activity (17)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Razvan Gheorghe added this note
salut..mai ai si alte cursuri?multumesc !
Ariadna Arri liked this
Ariadna Arri liked this
Wlad Sg liked this
Cristina Pirvu liked this
Amber Cook liked this
Andreea Ditu liked this
Andreea Ada liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->