Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
47Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Stiati ca...

Stiati ca...

Ratings:

4.84

(1)
|Views: 17,692|Likes:
Published by Spititout
Adunate de pe net - lucruri pe care nu le stiti, curiozitati etc.
Adunate de pe net - lucruri pe care nu le stiti, curiozitati etc.

More info:

Published by: Spititout on May 23, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/04/2015

pdf

text

original

 
Aardvark
- Cu toate ca aardvark-ul, "porcul de pamant", originar dinAfrica, are unele similaritati cu
tapirul Sud American
, cei doi nu suntinruditi. Auzul si simtul mirosului sunt ascutite la cel dintai, dar vedereae saraca. Limba este subtire si poate ajunge la 45 cm (18 inch) de lagura. Mananca in principal termite si furnici.
Pisica de aur Africana
- este o pisica de marime medie care poatecreste pana la 90 cm (35 inch) lungime si pana la 18 kg (40lb) greutate.In afara de
duika
si alte antilope mici se crede ca partea principala dindieta unei pisici de aur o constitue rozatoarele, hidrele de copaci sipasarile.
Pisica din muntii Andeni
- Pisica de munte poate fi gasita in regiunileinalte ale Boliviei, Perului si in Chile. Pisica de munte este cu putin maimare decat o pisica domestica mare, crescand pana la 60 cm (24 inch)in lungime, are o coada cu lungimea de aproximativ 70% din lungimeapropriului corp.
Furnica
- poate cara o povara de 10 ori mai grea decat greutateapropriului corp. Furnicile muncitoare traiesc de la un an la cinci ani;unele regine traiesc mai mult dee 20 de ani. Cea mai mare colonie defurnici a fost gasita pe coasta Ishikari din Hokkaido: 306 milioane defurnici, cu 1 080 000 de regine in 45 000 de musuroaie legate intreelepe o arie de 2,7 kilometri patrati (o mila patrata).
Albina
- este o insecta remarcabila - nu au urechi, dar au un simt almirosului excelent cu chimioreceptori in antene. Albinele vad culorilediferit fata de noi. Ele sunt insensibile la rosu dar detecteaza luminaultravioleta care este invizibila pentru noi.
Bettong
- Animal din Tasmania, bettong-ul cantareste pana la 2 kg(4.4lb) si are o durata de viata de 3-5 ani. Regimul lor alimentar includeseminte, radacini, bulbi si insecte. Bettong-ul naste tot anul iar puiipetrec primele 3 luni in marsupiul mamei.
Iepurele australian(bilby)
- Odata foarte raspandit in Australia, bilbyeste acum clasificat ca fiind in pericol. Singura specie asemanatoare adisparut. Masculii sunt de doua ori mai mari decat femelele, crescandpana la 55 cm (21 inch) si cantarind pana la 2.5 kg (5.5lb). Urechile lormari ii ajuta sa se racoreasca.
Rasul
- desi nu poarta numele familiei sale, rasul este o specie distinctain genul Lynx. Rasii adulti cantaresc aproape 12 kg. Puii au un castig ingreutate zilnic de 25 g si sunt gata de atac la 12 saptamani, devenindindependenti de parinti la varsta de 10-12 luni.
Bivolul
- Bivolul african sau incoronat este un membru al celor "CinciMari", impreuna cu elefantul, rinocerul, leul si leopardul. Cantarind 700kg (1,500 lb), bivolii sunt imprevizibili si periculosi daca au si coarne.Sunt recunoscuti ca atacatori ai omului si sunt des acuzati de salbaticiideliberate, dar sunt linistiti daca sunt lasati in pace.
Karakula
- Intalnit deseori in Africa de Sud, karakula este des numit
linxul african
sau
lynxul desertului 
, desi nu este inrudit cu lynxul. Crestepana la 1m (3ft) in lungime iar masculul cantareste pana la 18 kg. Poatesupravietui perioade lungi fara apa, obtinandu-si necesarul din lichidelemetabolice ale prazii sale: mici cerbi, sobolani de nisip, hidre de stanca.
Caribu
- Mare, salbatic, animal din familia elanului, cantarind pana la300 kg (660 lb), poate fi gasit peste linia arborilor in America de Nord siGroenlanda. Caribu, inrudit cu renul, are o blana unica ce opreste aeruloferindu-le o acoperire excelenta. Aceasta blana il mentine de asemeneala suprafata, plutitor, in apa.
 
Ghepardul(cheetah)
- Cel mai rapid animal de pe pamant cu 95 km/h(60mph); spre deosebire de alte "pisici mari", ghepardul nu rage - totusitoarce si face zgomote inalte, latraturi si triluri. Poate fi vazutiin Africa siin unele parti ale Asiei.
Crocodilul
- Cea mai vocala dintre toate reptilele, exista 23 de specii decrocodili. Crocodilul de Nil creste pana la 6m lungime. In captivitatecrocodilii par a avea capul mai lat - un posibli indiciu al unui stil de viatamai sedentar.
Cuscus
- Din cauza marimii sale (70 cm / 26 inch) cuscus-ul estedeseori confundat cu o maimuta. Rareori in graba, are putini inamicideoarece traieste in varful arborilor din sud estul Australiei. Daca esteamenintat, loveste cu labele din fata, latra puternic, punand de obiceiintrusul pe fuga. Speranta de viata a cuscus-ului este de pana la 11 ani.
Oaia Dalli
- Un animal subarctic si arctic, ce traieste pe varfurile alpine,piscuri si creste, pante stancoase; berbecul are 90 cm (35 inch) pana laumar si cantareste 110 kg (250 lb). Este singura ovina salbatica alba dinlume. Oaia Dalli are o blana bogata ce-i protejeaza corpul.
Delfinii
- Se numara printre cele mai inteligente animale, unele speciiavand raportul dintre masa creierului si masa corpului la fel cu cel aloamenilor. Inca de la inceputurile navigatiei, au fost subiect de arta,literatura, si mit.
Elefantul
- Elefantul african este cel mai mare mamifer in viata de pepamant. Trompa musculoasa serveste ca nas, mana, picior suplimentar,dispozitiv de semnalizare si unealta pentru adunarea mancarii. Cu 40000 de muschi, trompa face miscarile ca si cum ar culege oua.
Pisica pescar
- Animal raspandit in India, Sri Lanka, in toata Burma,peninsula Thai si Indonezia. Pisica pescar cantareste pana la 13 kg (29lb) si creste pana la aproape 1 m in lungime. Prinde pestele cu labele depe marginea apei, sau se scufunda in apa pentru a prinde pestele cufalcile. Mai vaneaza si caprioare tinere si porci salbatici mici.
Broastele
- Broastele exista in multe forme si culori prin toata lumea -exceptand Antartica! O limba de broasca lunga, lipicioasa este atasatade gura sa, si ca o amprenta caracteristica, broasca poate sa-si aruncelimba pentru a-si captura prada cu o viteza uluitoare.
Garanuuga
- "Gazela girafa" este intalnita in estul Africii. O glandapreorbitala din fata ochilor secreta o substanta ca o smoala care estedepusa pe crengi pentru a marca teritoriul. Se ridica pe picioarele dinspate pentru a ajunge la tufisurile inalte, folosind picioarele din fatapentru a trage ramurile mai inalte. Garanuuga nu mananca iarba si nicinu are nevoie de apa intrucat preiau suficienta din plantele pe care lemananca.
 
Gorila -
Cea mai mare dintre primatele in viata, gorila masculcantareste pana la 200 kg, si cu toate acestea este rusinoasa si retrasa.Oricum ar fi, el isi vor proteja grupul familial cu bravura. Mananca plantevariate, inclusiv telina salbatica, bambus, scaieti, urzici, paie si anumitefructe. Gorilele sunt o specie in pericol din care au mai ramas numaiaproximativ 630 de exemplare. Lupta lor pentru supravietuire a fostpopularizata de Dian Fossey, in filmul "Gorile in ceata."
 Hipopotamul -
Cascatul hipopotamului nu este un semn de adormiresau plictiseala ci este de fapt un gest amenintator, ce arata caninii lungi,grosi, ca o lama, sau coltii, cu care este capabil sa faca bucati o barcamica. Aparandu-si teritoriul si puii fara nici o frica, hipopotamii au ucismai mult de 400 de oameni in Africa.
 Hidra -
Hidra este unul din putinele celenterate de apa dulce. Corpulsau este un sac a carui pereti sunt facuti din doua straturi de celuleseparate de o piele subtire dintr-un material necelular. Tentaculele suntscobite, in jurul gurii. Cealalta parte a corpului este un disc bazal care inmod normal ancoreaza hidra de o secretie lipicioasa. Hidrele au nistecelule paralizante cu care captureaza puricii de apa, larvele de insecte,viermii si mormolocii.
 Hyrak -
Hyrak-ul nu seamana deloc cu celelalte animale ce sunt clasateintr-un ordin separat, Hyracoidea. Este cea mai apropiata ruda aelefantului. Din cele 3 specii existente, 2 sunt de stanca iar a treia decopaci. Hyrak-ul de stanca isi petrece diminetile lafaindu-se la soare,dupa care urmeaza scurte excursii de hranire. Ei mananca repede intr-un cerc, membrii familiei fiind atenti la eventualii pradatori.
 Jaguarul -
Este singurul membru din familia panterelor ce poate fi gasitin America si pe departe cea mai mare pisica de pe continent. Cu odurata de viata de 12 - 16 ani, creste pana la 1,8 m in lungime sicantareste pana la 120 kg.
 Pisica junglei -
Aceasta pisica nu locuieste in padurile tropicale, dupacum sugereaza numele, ci hoinareste prin Egipt, Estul Mijlociu si Asia deSud pana in vestul Chinei. Ea nu este o creatura rusinoasa si poate fivazuta des in vecinatatea oamenilor, vanand rozatoare mici in campurilecu recolte si plantatii. Mai mare decat Pisica Salbatica Africana, masoarapana la 75 cm, si cantareste pana la 16 kg.
 Koala -
Locuind doar in Australia, koala apartine clasei de animale ce senumara printre cei mai vechi locuitori ai planetei. Au una dintre cele maispecializate diete dintre toate vietuitoarele, hranindu-se in mod exclusivcu frunzele catorva specii de eucalipt. Koala doarme chiar si 18 ore pezi, si are o durata de viata de pana la 18 ani.
 

Activity (47)

You've already reviewed this. Edit your review.
Alexandra Kizzi liked this
OanaBianca liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Edy Ykp liked this
Corina Nina liked this
cel_batran liked this
Alexandra Ioana liked this
Alex Nistor liked this
Naidin Anca liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->