Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
19Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Istoria Costumului de Balet

Istoria Costumului de Balet

Ratings:
(0)
|Views: 1,308|Likes:
Published by marina_marina

More info:

Published by: marina_marina on Apr 29, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/17/2013

pdf

text

original

 
3
 INTRODUCERE 
ÄUn pas, un gest, o micare sau o atitudine spun ceea ce nimic altceva nu poate exprima: cu cât sunt mai puternice sentimentele pe care trebuie s le descrii,cu atât exist mai puine cuvinte. Clamrile, care sunt ultima modalitate alimbajului pasiunilor, încordate la maxim, devin insuficiente i, atunci, suntînlocuite de gest."
 J. G. NOVERRE 
Arta dansului, cu o istorie veche, aparinând celor dinii manifestri decultur uman, oglindete prin imagine dinamic unele dintre cele mai esenialetrsturi ale existenei, ale sensibilitii omului. Uimitoare în diversitatea ei,îmbriând cele mai neateptate aspecte, de la ritualul pgân pân la explozia devitalitate a omului de pretutindeni, aceast art s-a însoit de-a lungul mileniilor cu poezia i muzica, teatrul i plastica. Nu intenionm s analizm, în aceste cîteva pagini, spectrul larg al modalitilor dansului, aa cum l-a constatat istoriaartelor.Baletul este considerat sinteza atotcuprinztoare a evoluiei seculare adansului european i extraeuropean. Îi descifrm începuturile în imaginile animateale misterelor medievale, în tablourile pastoralelor Renaterii, îmbinate, treptat, cutradiiile vieii sociale de curte sau oreneti, prin secolele XIV - XVI. Dacdansul, în aceste prime secole de istorie a baletului, este strâns legat de apariiaformelor muzicii instrumentale, de-abia prin cultura francez a secolelor XVI -XVII începe s se afirme în spectacol. Este acea evoluie a baletului de curte, apoia operei balet, a divertismentului pe care lumea de la sfâritul Renaterii le cultivcu fervoare. Denumirile acelui timp sunt diferite, indicând în majoritatea cazurilor forme intermediare de teatru cu muzic, text declamat, cânt i pantomim.
 
4
 
CAPITOLUL 1
1.1 ISTORIA BALETULUI 
Cine vrea s se orienteze în aspectele variate i contradictorii ale baletuluicontemporan nu o va putea face fr s cunoasc cum a luat natere aceast art,evoluia si etapele ei, interpreii, coregrafii i teoreticienii care au contribuit ladezvoltarea sa.Dar o istorie a baletului întâmpin dificulti insurmontabile i nu se poaterealiza decât parial, fiindc nu a existat i înc nu s-a creat, cu toate eforturiledepuse, un sistem de semne precise, care s fixeze principalul i indispensabilulsu element, dansul, iar despre viaa i activitatea celor care au activat în acestdomeniu în trecutul mai îndeprtat, au rmas prea succinte i disparate însemnri.De aceea o asemenea lucrare nu poate nzui la rigurozitatea scrierilor istorice dinalte domenii, cu atât mai mult cu cât nici toi acei care au scris în aceast materienu sunt de acord dac obiectul preocuprii lor trebuie s fie dansul, sau complexulartistic denumit balet.Dac îns în trecut, când aceasta era o art cu un profil abia conturat,nesigurana i dibuirile îi puteau gsi o explicaie acceptabil, în epocacontemporan, dup sute de balele cu trsturi specifice i coninut tematic foartevariat, credem c se poate scrie o istorie în care s se vorbeasc numai despre ceeace, în general, se înelege prin termenul balet. Ali autori ca Pierre Michaut, ArnoldHaskell, sau Eberhard Rebling au încercat-o cu rezultate apreciabile.Precum îndeobte se tie, denumirea aceasta provine probabil din cuvântulitalian Äballare", a dansa. În secolele XIII i XIV se numea balet o melodie careînsoea un anume dans, iar în Frana i versurile care se cântau în aceastîmprejurare. Dansul avea un caracter mimetic i comporta o mic punere în scen.
 
5
 
Combinându-se cu alte tipuri de reprezentaii i divertismente, ajunge dup o lungevoluie, îndeosebi sub directivele poeilor i muzicienilor umaniti, s reuneasctoate trsturile caracteristice unui nou gen de distracie colectiv, care primetedenumirea de balet. Dup un consens unanim, dei în Italia apruser mai înainte, edrept sub o form mai puin finit, data naterii acestor divertismente o fixeazBaletul comic al reginei (Ballet comique de la reine) dat la Palatul Bourbon dinParis, la 15 noiembrie 1581.Ar fi trebuit deci s începem cu aceast dat, fiindc am îneles s scriemnumai despre istoria baletului. inând seama îns c lucrarea noastr se adreseazîndeosebi marelui public i elevilor de la coala de coregrafie, care au nevoie de o prealabil iniiere, am întocmit dou pri, una cu caracter introductiv, iar cealaltcu istoria baletului propriu-zis. În cursul expunerii, în pasajele unde am socotitnecesar i în msura în care nu ar fi încrcat lucrarea, am dat câteva lmuriri despreoriginea i caracterul unora dintre dansurile intrate în aceast art spre a constitui,sub o denumire generic dansul clasic. De asemenea am con
 
siderat c nu putemtrece peste profesioniti ai dansului ca Isadora Duncan sau teoreticieni ea Rudolf von Laban ori Emile Jaques-Dalcroze i alii, care, fr s fie practicani ai baletului, l-au influenat profund.Exceptând, conform planului ce nc-am propus, istoria dansului sub diferitelesale aspecte, am urmrit îns îndeaproape evoluia baletului, de la 1581 pân în prezent, în majoritatea statelor europene i în Statele Unite ale Americii.În tratarea materialului am aplicat o metod combinat descripiiv-explicativ, cutând nu numai s narm ci, inând. seama de interferena artelor, afaptelor sociale i concepiilor, s explicm pe cât este posibil diferitele faze princare a trecut în evoluia sa arta baletului.

Activity (19)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
monelu liked this
Bianca Lescae liked this
Claudia Benchea liked this
azahariuc liked this
iuliananiscu liked this
mariatache liked this
Ana Zamfir liked this
anca maria liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->