Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
86Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Folio Sejarah 2010 Tingkatan 3 Elemen 1 (Tahun Baru Cina)

Folio Sejarah 2010 Tingkatan 3 Elemen 1 (Tahun Baru Cina)

Ratings:
(0)
|Views: 3,745|Likes:
Published by shah770
:D
:D

More info:

Published by: shah770 on May 01, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/08/2012

pdf

text

original

 
ELEMEN 1
Perayaaninidisambutsecarabesar-besaranolehmasyarakatCina di Malaysia yangmenandakankedatangantahunbarumenurutkalendermereka.Orang Cinapercayaada 12 binatang yang menaungikalendermerekaiaitutikus ,lembu, harimau,arnab, naga, ular, kuda, kambing, monyet, ayamjantan, anjingdanbabi.PadamalamTahunBarusemuaahlikeluargaberkumpuluntukmengeratkanperhubungansesamakeluarga.Pemberian µangpau¶ jugadilakukanolehmereka yang sudahberumahtangga.Perayaan ChapGoh Mei diadakansebagaipenutupperayaanTahunBaruCina.
 
 
PerayaanKuihBulanmerupakanperayaanmenyambutkemenangan orangCinamenumpaskanpenjajah Mongol padaakhirDinasti Yuan (120 SebelumMasihi - 1341Masihi).PerayaanKuihBulandisambutpadaharikelimabelaspadabulankelapanpadakalenderCinaiaitupadaak hirbulanOgosatauawalbulanSeptember.PerayaanKuihBulandisambutdenganperarakantanglungpadamalamperayaan.SalahsatuhidanganistimewapadaperayaanKuihBulanmerupakanKuihBulanitusendiri.KuihBulanitudiperbuatdaripadaadunanmanis yang berintikacangmerah, atauadunanbijiteratai,ataukuningtelurmasin. Menuruttradisi, pesananuntukmemberontaktelahdisebarkanmelaluisuratyang diletakkan di dalamKuihBulan yang akhirnyaberjayamenjatuhkanDinasti Mongol.Terdapatjugatradisi yangmenyatakanKuihBulandibuatsebagaipersembahankepadaDewaDapur.DewaDapur yangmakanKuihBulantidakdapatmenyampaikanlapuranburukkepada MaharajaSyurgadisebabkanmulutnyaterkunciolehKuihBulan yang manisitu.
 
 
Tanglung- tanglungpelbagaijenisjugadigantung di rumah.Bacaanmentera yangdisertaidenganpembakarancolok ,lilin, dankertasadalahamalanmereka di malamini.Selepasitu,kelihatankanak-kanakmembawatanglungmengelilingirumahdengangembira.Kuihbulandantanglungadalahduaaspekpentingdalamperayaanini.KuihBulan yangdibuatbagihariiniadalahmelambangkankesepakatan, keranabentuknya yang bulat.Biasanyaiadiisidenganintikacangmerah,kacanghitamataukacangsoya.Manakalatanglungbagimemeriahkanperayaaniniterdapatdalampelbaibentuk, sepertinaga, rama-rama, arnab, ketamdansebagainya.Bentuk - bentukinibagimasyarakatCinaakanmemberituahkepadamereka. Di Malaysia,kemeriahaninidapatdirasaijikakitaberkunjungkePetaling Street padamalamitu.

Activity (86)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Chong Mei Chyi added this note
stupid one download need money!~
丘国汛 liked this
Chong Mei Chyi liked this
Shafwan Sultan liked this
Shimah Azali liked this
nisha liked this
KayLi Wong Ψ liked this
KayLi Wong Ψ liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->