Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword or section
Like this
3Activity
P. 1
het veranderplan

het veranderplan

Ratings:
(0)
|Views: 6,008|Likes:
Published by Marielvalley

More info:

Categories:Topics, Art & Design
Published by: Marielvalley on May 01, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/14/2013

pdf

text

original

 
 “Het veranderplan” 
Enschede, 17 juni 2009
Hülya TabakçiogluMariël ValleyGerine Vos
 
“Het veranderplan”
Opdrachtgever: De directie van “De Zendpiraat”
Enschede, 17 juni 2009
Het veranderplan
Auteurs:H. TabakçiogluM. ValleyG. VosKlas: EME3VBBegeleider:Dhr. H.J. PasSaxion Hogeschool Enschede
2
 
Management Samenvatting
De Zendpiraat verkeerd in moeilijkheden. De laatste tijd ziet het management zichgeconfronteerd met problemen: de traditionele markt voor ongeschoold werk in deproductie loopt terug, de winsten lopen terug en vaste klanten tonen zich ontevredentegenover de intercedenten en keren De Zendpiraat de rug toe. Intern heerst er ook veelspanning in het bedrijf. Iedereen heeft wel wat te klagen, de communicatie verloopt nietgoed en het onderlinge vertrouwen dreigt verloren te gaan. Om het tij te keren wil deZendpiraat de markt voor geschoolden betreden, maar de eerste poging om dezestrategie uit te voeren is faliekant mislukt. Men wil het nu grondiger gaan aanpakkendoor middel van een reorganisatie. De directie van de Zendpiraat heeft ons adviesbureaubenaderd om hen te begeleiden en ondersteunen ten tijde van deze grote verandering.Dit adviesrapport is opgesteld aan de hand van de , door de directie opgestelde,reorganisatie-uitgangspunten:
1.
De organisatie moet slagvaardiger worden. Lijnen moeten korter.Bevoegdheden moeten lager in de organisatie worden gelegd waar dat zinvol is.De structuur wordt opgezet als een divisiestructuur.2.Het Hoofdkantoor zal ondersteunende taken hebben. Het hoofdkantoorlevert diensten op het vlak van financieel beheer, personeelsbeheer,salarisadministratie en gebouwenbeheer, ICT en marketing. Bij het laatste gaathet om landelijke promotieacties en promotiemateriaal.
3.
De hoofddirectie zet samen met een betrekkelijk kleine groep managers delijnen uit en beperkt zich daarbij tot de hoofdlijnen. Er wordt voortaan vooral opresultaat gestuurd. Tweemaal per maand vergadert de hoofddirectie met de 20vestigingsdirecteuren over gezamenlijk beleid.4.Processen en administraties worden gestandaardiseerd en de uitvoering enverwerking wordt ondersteund met centraal aangeboden informatiesystemen.5.Uitbetaling aan de uitzendkrachten geschiedt centraal. Ook de facturen vande klanten worden centraal verwerkt. Toerekening aan de resultaten van elkkantoor geschiedt voortaan automatisch.6.Elk kantoor van elke organisatorische eenheid kan met behulp van hetmarktcommunicatiesysteem eigen advertenties produceren, op de landelijkewebsite plaatsen en aan kranten aanbieden. De kosten worden toegerekend aande eenheid.7.Er komen afspraken om uitzendkrachten bij elkaar te kunnen “inkopen” alsergens een klant niet kan worden bediend.
8.
De vestigingsdirecteuren worden voorzien van managementinformatie overfinanciële ontwikkelingen (budgetten, geldstromen) en over marktontwikkelingen.Om de Zendpiraat weer in de markt te krijgen en de reorganisatie te laten slagen, moetde volgende punten worden uitgevoerd:
De structuur van de Zendpiraat moet van een ondernemers-/machineorganisatieomgezet worden naar een gedivisionaliseerde organisatie met eendivisiestructuur.
De cultuur van de Zendpiraat moet van een macht- rolcultuur naar eentaakcultuur
Er moet een nieuwe communicatie- en overlegstructuur komen waarbij deinformatiestroom top-down en bottom-up gaat
Er moet een nieuwe personeelsbeleid worden opgezet die uit gaat van het Humanresource management (HRM) en die aansluit op de nieuwe structuur, cultuur enorganisatiedoelstellingen. Dit betekend dat er gestuurd moet worden op prestatiesen resultaten. Hiervoor moet een beoordeling- en beloningssysteem wordenopgezet.
De bemensing binnen de organisatie veranderd. De functies rayonmanager envestigingsmanager zullen verdwijnen. De bemensing zal als volgt zijn: 20vestigingsdirecteuren, 50 teamleiders, 100 MBO intercedenten en 100 HBOintercedenten.
3

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Stefan van Ginneke liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->