Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
49Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
STRATEGIA DIDACTICA

STRATEGIA DIDACTICA

Ratings:

1.0

(1)
|Views: 2,561|Likes:
Published by sofia010101

More info:

Published by: sofia010101 on May 09, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/23/2013

pdf

text

original

 
 
STRATEGIA DIDACTICA
Strategia didactic
 
este modalitatea eficient prin care profesorul îi ajut pe elevi saccead la cunoatere i s-i dezvolte capacitile intelectuale, priceperile, deprinderile, aptitudinile,sentimentele i emoiile.Ea se constituie dintr-un ansamblu complex de metode, tehnici, mijloace de învmânt iforme de organizare a activitii, complementare, pe baza crora profesorul elaboreaz un plan de lucrucu elevii, în vederea realizrii cu eficien a învrii: conversatia, explicatia, demonstratia, exercitiuletc.
Strategia interactiva
de grup pp munca in colaborare si/sau competitive constructive a elevilororganizati colectiv pe echipe de lucru in vederea atingerii unor obiective preconizate ( soltia uneiproblem, creearea de alternative).Avantaj: -stimuleaza participarea individului antrenand subiectii cu toata personalitatea lor.-solicita effort de adaptare la normele de grup-solicita tolerant fata de opiiniile colegilor.-dezvolta capatitatea de autoevaluare.-stimuleaza capacitatea de a privi si a cerceta lucrurile in alt mod, de a relaxa controlul gandirii;-munca in grup permite impartirea sarcinilor si astfel sunt mai usor de realizat;-timpul de solutionare a unei problem este mai scurt pt lucrul in grup.-lucrul in grup da un sentiment de incredere , siguranta si dispare frica de esec.
Metode si tehnici interactive de grup
:
1
. Metoda predarii-invatarii reciproce
:-elevii sunt pusi in situatia de a fi ei insisi profesori, de a explica colegilor rezolvarea unor probleme.-elevii sunt impartiti in grupe de cate 4 astfel:-rezumatorul: cel acre face un scurt rezumat al textului citit;-intrebatorul: cel care pune intrebari clarificatoare (unde se petrece aciunea? , de ce personajula reactionat aa? , ce sentimente îl stapâneau? , ce înseamn?);- clarificatorul  el trebuie s aib o viziune de ansamblu i s încerce s raspund întrebrilorgrupului;
 
-prezictorul - cel care îi va imagina, în colaborare cu ceilali care va fi cursul evenimentelor.
2
.
Metoda mozaicului
(metoda grupurilor independente):-strategie bazata pe invatarea in echipa;-fiecare elev are o sarcina de studiu in care trebuie sa devina expert; el are si responsabilitateatransmiterii informatiilor assimilate celorlati colegi;-profesorul propune o tema pe care o imparte in 4 sub-teme. Fiecare membru al grupei va primimaterialele de studio necesare fiecarei sub-teme, pt care va alcatui o schema.-la sfarsit elevii isi comunica ce au invatat despre sub-tema respectiva.
3
.
Metoda schimba perechea
:-se împarte clasa în dou grupe egale ca numr de participani.-Se formeaz dou cercuri concentrice, copiii fiind fa în fa pe perechi.-Educatoarea d o sarcin de lucru.-Fiecare pereche discut i apoi comunic ideile-Cercul din exterior se rotete în sensul acelor de ceasornic, realizându-se astfel schimbarea partenerilor în pereche.-Copiii au posibilitatea de a lucra cu fiecare membru al grupei. Fiecare se implic în activitate i îi aducecontribuia la rezolvarea sarcinii.
Exemplu:
Tema: ,, Numere pare / impare´Etapele activitii:1.
Se organizeaz colectivul în dou grupe egale
.
 
F
iecare copil ocup un scaun, fie în cercul dininterior, fie în cercul exterior. Stând fa în fa, fiecare copil are un partener.2.
 E 
ducatoarea comunic cerina: ,, Spune un numr par/impar!´.
 3.
 Lucru în perechi.
Copiii lucreaz doi câte doi pentru câteva minute.
 
 
Copilul aflat în cercul interior spune un numar par/ impar cellalt va da exemplu de un alt numr.Apoi copiii din cercul exterior se mut un loc mai la dreapta pentru a
schimba
partenerii, realizând astfelo nou pereche. Jocul se continu pân când se ajunge la partenerii iniiali sau se termin.4.
 A
naliza ideilor i a elaborrii concluziilor 
. În acest moment, copiii se regrupeaz i pe tablamagnetic aranjeaz în ordine cresctoare/ descresctoare numerele pare /impare.
4.
 
Metod
a pirami
de
i/bulgar
e
lui
de
zapa
d
a:-
impletirea activitatii individuale cu cea desfasurata in grup.ETAPE:
1
.-
 
Educatoarea expune sarcina de lucru sau problema de rezolvat;
2
-
 
Sarcina sau problema data se lucreaz individual timp de 5 minute;
3
-
 
Copiii formeaz perechi i discut rezultatele obinute individual
4
-
.
Perechile se reunesc, i constituie dou grupuri mari de lucru cu numr egal de copii.Se discut în gruprezultatele la care s-a ajuns lucrând în pereche.Se formuleaz rspunsuri la întrebrile fr rspuns.
5
-
 
Se reunete grupa, analizeaz i concluzioneaz asupra rezultatelor obinute prin "'rostogolirea"informaiei.Se rspunde la întrebrile înc nesoluionate pân în acest moment, de ctre educatoare.
6
.
-
Se decide soluia final i concluziile asupra pailor urmai în realizarea sarcinii sau problemei, precumi asupra participrii copiilor la activitate
5.
 
D
iagrama cauz
e
l
o
r si a
efe
c
t
ului
:-
 
ofer posibilitatea punerii în eviden a izvoarelor unei probleme, unui eveniment sau unui rezultat.Diagramele sunt folosite de grup ca un proces creativ de generare i organizare a cauzelor majore(principale) i minore (secundare) ale unui efect.ETAPE:1. Se împarte clasa în echipe de lucru;2. Se stabilete problema de discutat care este rezultatul unei întâmplri sau unui evemiment deosebit ± efectul.
F
iecare grup are de analizat câte un efect.3. Are loc dezbaterea în fiecare grup pentru a descoperi cauzele care au condus al efectul discutat.Înregistrarea cauzelor se face pe hârtie sau pe tabl.4. Construirea diagramei cauzelor i a efectului astfel:í pe axa principal a diagramei se trece efectul;

Activity (49)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Denisa Ioana liked this
Bacircea Anca liked this
Bacircea Anca liked this
nicodoh liked this
Daniela Dogaru liked this
Nicoleta Cutean liked this
Dani Mihai liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->