Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
8Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Kelebihan Surat Al-Ikhlas

Kelebihan Surat Al-Ikhlas

Ratings:

5.0

(3)
|Views: 972 |Likes:
Published by Joko
Katakan ... Tuhan Itu Satu
Katakan ... Tuhan Itu Satu

More info:

Published by: Joko on May 27, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPS, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/09/2014

pdf

text

original

 
 
"Au zubillah himinashsyaitan nirrajim...bismillahirrahmannirrahim"
Tafsirannya:Aku berlindung dengan Allah daripada syaitan yang direjam, Allah yang MahaPemurah lagi Maha Mengasihani.Bacalah ayat ini sebelum anda memulakan apa-apa saja kerja kerana denganbacaan ini akan keluarlah iblis dan syaitan yang berada didalam tubuh kitadan juga di sekeliling kita, mereka akan berlari keluar umpama cacingkepanasan.Sebelum anda masuk rumah, bacalah ayat di atas,kemudian bacalahsurah Al-Ikhlas (iaitu ayat: Qulhuwallahu ahad. Allahussamad. Lamyalid walamyu-lad. walam yakul lahu kufuwan ahad.) sebanyak 3 kali. Masuklah rumahdengan kaki kanan dan dengan membaca bismillah. Berilah salam kepada anggotarumah dan sekiranya tiada orang di rumah berilah salam kerana malaikat rumahakan menyahut. Amalkanlah bersolat kerana salam pertama (ianya wajib) yangdiucapkan pada akhir solat akan membantu kita menjawab persoalan kubur.Apabila malaikat memberi salam, seorang yang jarang bersolat akan sukar menjawab salam tersebut. Tetapi bagi mereka yang kerap bersolat, amalandaripada salam yang diucap di akhir solat akan menolongnya menjawab salammalaikat itu.
 
 
Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud:
 Barangsiapa membaca surah Al-Ikhlas sewaktu sakit sehingga dia meninggaldunia, maka dia tidak akan membusuk di dalam kuburnya, akan selamat dia darikesempitan kuburnya dan para malaikat akan membawanya dengan sayap merekamelintasi titian siratul mustaqim lalu menuju ke syurga. (Demikianditerangkan dalam Tadzikaratul Qurthuby). Rasulullah SAW pernah bertanyasebuah teka-teki kepada umatnya Siapakah antara kamu yang dapat khatamQur'an dalam jangkamasa dua-tiga minit? Tiada seorang dari sahabatnya yangmenjawab. Malah Saiyidina Ummar telah mengatakan bahawa ianya mustahil untukmengatam Qur'an dalam begitu cepat. Kemudiannya Saiyyidina Ali mengangkattangannya. Saiyidina Ummar bersuara kepada Saiyidina Ali bahawa SaiyidinaAli (yang sedang kecil pada waktu itu)tidak tahu apa yang dikatakannya itu.Lantas Saiyidina Ali membaca surah Al-Ikhlas tiga kali. Rasulullah SAWmenjawab dengan mengatakan bahawa Saiyidina Ali betul. Membaca surahAl-Ikhlas sekali ganjarannya sama dengan membaca 10 jus kitab Al-Quran. Laludengan membaca surah Al-Ikhlas sebanyak tiga kali qatamlah Quran keranaianya sama dengan membaca 30 jus Al-Quran.
 
 
Berkata Ibnu Abbas r.a. bahawa Rasulullah SAW telah bersabda:Ketika saya (Rasulullah SAW) israk ke langit, maka saya telah melihat Arasydi atas 360,000 sendi dan jarak jauh antara satu sendi ke satu sendi ialah300,000 tahun perjalanan. Pada tiap-tiap sendi itu terdapat padang saharasebanyak 12,000 dan luasnya setiap satu padang sahara itu seluas dari timur hingga ke barat. Pada setiap padang sahara itu terdapat 80,000 malaikat yangmana kesemuanya membaca surah Al-Ikhlas. Setelah mereka selesai membacasurah tersebut maka berkata mereka: Wahai Tuhan kami,sesungguhnya pahaladari bacaan kami ini kami berikan kepada orang yang membaca surah Al-Ikhlas>baik ianya lelaki mahupun perempuan.
Sabda Rasulullah SAW lagi:
 Demi Allah yang jiwaku ditanganNya, sesungguhnya Qul Huwallahu Ahadu itutertulis di sayap malaikat Jibrail a.s, Allahhus Somad itu tertulis di sayapmalaikat Mikail a.s, Lamyalid walam yuulad tertulis pada sayap malaikatIzrail a.s, Walam yakullahu kufuwan ahadu tertulis pada sayap malaikat>Israfil a.s.

Activity (8)

You've already reviewed this. Edit your review.
Ahmad Rivai Altof added this note
subhanallah.....
1 thousand reads
1 hundred reads
Dyn Hamzah liked this
sutonoskom liked this
dieynare liked this
Wan Nur Shabira liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->