Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
5Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
aspecte Psihologice Intalnite in Practicile de Marketing Politic800361ff

aspecte Psihologice Intalnite in Practicile de Marketing Politic800361ff

Ratings: (0)|Views: 31|Likes:
Published by hagimaanca

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: hagimaanca on May 10, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/08/2010

pdf

text

original

 
ASPECTE PSIHOLOGICE INTALNITE IN PRACTICILE DE MARKETINGPOLITIC
In practicile de marketing politic, un rol deosebit de important il re controlul totalasupra individului.Controlul total asupra individului inseamna controlul total asupra modului sau degandire, asupra comportamentului sau si asupra sentimentelor sale. Esenta controluluitotal asupra individului este reprezentata de anihilarea sentimentului de independenta acestuia, sentiment ce l-ar putea determina sa gandeasca si sa ia decizii de unul singur.Pentru a pune sub control total mintea oamenilor, trebuie ca ei sa fie cufundati inanonimatul maselor de manevra, sa fie permanent dependenti de sistemul de gandire agrupului din care fac parte si sa se supuna neconditionat, instinctiv, autoritatilor.In urma studierii mecanismelor de manipulare atat la nivelul individual cat si lanivelul unor largi grupuri ale oamenilor, rezultatele au aratat ca procesul de influentareare trei componente principale : modificarea comportamentului, integrarea in grup siinducerea sentimentului de supunere neconditionata fata de autoritati.Identitatea unui individ este alcatuita din impletirea armonioasa a gandiriisentimentelor si actiunilor sale.Individul poate suporta numai discrepantele minore intre cele trei componenteale identitatii lui. Atunci cand apare o discrepanta majora, omul are o senzatie foarteputernica de disconfort, care reprezinta disonanta cognitiva. Daca unei persoane ii esteindusa schimbarea uneia dintre cele trei componente ale identitatii sale(gandire,comportament,sentimente) el isi va modiofica instinctiv pe celelalte doua,pentru a nu mai avea sezatia de disconfort psihic.In procesul de influentare rapida artizanii manipularii provoaca in mod deliberatdisonante cognitive. Pentru a stapani (a intelege) fundamentul de disonanta sa facem oanaliza a celor trei piloni pe care se bazeaza controlul total asupra individului : controlulcomportamentului, controlul gandirii si controlul emotiilor.
1
 
Controlul comportamentulu
este determinat de controlul realitatii fizice in caretraieste individul. In aceasta idee artizanii manipularii au in vedere tipul de ocuinta aindividului, alimentatia, feul in care acesta se imbraca, felul muncii pe care o presteaza,ritualurile si obisnuintele menite sa asigure coeziunea grupului, sa cufunde individul inanonimat si sa-l faca sa se supuna din reflex autoritatilor si regulilor acestora.Conducatorii stiu ca nu pot comanda gandurile ascunse ale indivizilor. Insa ei stiu foartebine cum sa le comande comportamentul pentru ca gandirea si emotiile sa seconformeze de la sine acestuia.
Controlul gandirii 
presupune indoctrinarea indivizilor atat de profund, incat ei saaccepte neconditionat ideologia grupului, sa adopte in mod firesc noul limbaj si sa isiformeze « gandul perturbator » . Pentru a deveni un « bun » membru al respectivuluigrup social, individul ajunge sa isi manipuleze singur propria sa gandire.Controland limbajul se poate controla gandirea. Majoritatea situatiilor ce ar necesita analize complexe pentru a fi intelese in esenta ale omenirii obisnuiti suntcondensate, etichetate si reduse la simple clisee verbale, ce atrag dupa ele formareaunor clisee de gandire.O alta componenta importanta a controlului gandirii este formarea reflexelor mentale ale individului de a respinge orice gand ce ar putea conveni ideologiei.Crearea reflexelor mentale are ca scop aducerea indivizilor in situatia de arespinge din start orice idee vine in contradictie cu doctrina sistemului, orice critica laadresa conducatorilor sau a grupului.
Controlul sentimentelor 
consta in manipularea emotiilor individului si in restrangereacat mai multe posibila a aspectului sau sentimental vinovatia si frica
 
sunt douainstrumente absolut necesare pentru a tine oamenii sub control.Manipularea sentimentului de vinovatie da cele mai bune rezultate pentruintegarea individului in societate, pentru cufundarea lui in anonimat, dar si pentruinducerea supunerii neconditionate fata de autoritati.
2
 
1.
Vina istorica este cea prin care se creeaza culpabilizarea generala. Vina istoricase bazeaza pe inducerea unui sentiment de complicitate intre autoritatile sicetatenii obisnuiti.
2.
Vina incapacitatiide afirmare a propriei identitati exprimata prin sentimentul deinsatisfactie al individului ca nu traieste la nivelul valorii sale.
3.
Vina pentru actiuni comise in trecuteste intens utilizata de cei care manipuleazaprin santajarea individului.
4.
Vina sociala consta in culpabilizarea generala a indivizilor pentru tarele existentein societate. Individul este determinat sa-si minimalizeze propriile sale probleme,sa nu mai dea atentie indoielilor la adresa celor care il conduc.
Frica
este un alt sentiment utilizat pe scara larga pentru manipularea indivizilor, maiales in sentimentul mentinerii coeziunii grupului social din care fac parte. Sentimentul defrica este indus si amplificat in doua directii principale, fiecare avand la baza oamenintare specifica. Astfel, in primul rand indivizii sunt avertizati permanent asuprapericolului reprezentat de fortele ostile din exterior, care actioneaza continuu pentru ademembra si a distruge grupul.Avand in vedere cele de mai sus, iese in evidenta cea de-a doua cale de utilizarea terorii in scopul controlarii totale a individului. Acestuia ii este indusa, permanent,teama de anu fi descoperit si pedepsit de autoritati, indiferent daca vina lui este realasau pur si simplu inventata.Redefinirea sentimentelor este folosita pentru a controla eficient emotiileindivizilor: ceea ce era motiv de tristete trebuie sa devina prilej de bucurie, ceea cereprezinta o rusine trebuie sa devina o mandrie etc.Alte doua sentimente utilizate intens de artizanii manipularii sunt loialitatea sidevotamentul.Pentru incurajarea sentimentului de cufundare in anonimat, ce atrage dupa sineobedienta neconditionata fata de autoritati, indivizii trebuie sa ne mai preocupe de eiinsisi, ci de ceea ce este “bun” si “corect” pentru intregul grup.
3

Activity (5)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
Mad liked this
linutzu liked this
adinutai liked this
cryssy_teo liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->