Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
41Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Fisa de Lucru Gen Liric

Fisa de Lucru Gen Liric

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 5,590|Likes:
Published by Vasile Daniel

More info:

Published by: Vasile Daniel on May 12, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/07/2013

pdf

text

original

 
FIŞA DE LUCRU NR.1- GENUL LIRIC-
CLASA a VII-a D
1.
 Trăsăturile genului liric:
 
trăsătura comuna a operelor lirice este manifestarea directa asentimentelor. Lirica este o poezie a prezentului, are in centrulei viata oamenilor si urmareste succesiunea unei varietati desentimente.Speciile genului liric se individualizează prin:a) felul in care poetul isi exprima sntimentele in strânsalegătura cu diferite aspecte din realitate ;b) prin procedee artistice folosite.
2.
Figuri de stil:
 
epitete („stele
argintii , „vecinice
faclii", „note-
ingrozitoare"),
comparatii („ard ca vecinice faclii", „fumuri ca inalte coloane"),metafore („far tainic de lumina"), personificari („luna isiaprinde farul tainic").
3.
Strofa, versurile, rima, ritmul, măsura:poezia are cinci strofe fiecare cu patru versuri, rima este
rima împerecheata si ritmul trohaic, cu o masură de 15 silabe.
4.
Rolul semnelor de ortografie şi de punctuaţie:semnele de ortografie şi punctuaţie au rolul de a subliniaanumite aspecte şi de a crea un suspans în anumintemomente.
5.
Comentarea titlului:titlul repezintă un rezumat concret al peisajului zugrăvit decătre autor în întreaga poezie.6.Ideea transmisă:poetul descrie tabloul plin de mareţie al unei nopţi de iarnă, încare se simte copleşit de perfecţiunea si grandoareanaturii, încremenită de un ger năprasnic.7.Exprimarea opiniei cu privire la mesajul poeziei:Miezul iernii infăţişează un tablou de noapte feerică de iarnăprivit pe geam, propune un tablou grav ale cărui amănunte suntsintetizate în metafora sacralităţii (natura-templu): Fumuri albe seridiîn zduhul scânteios / Ca înaltele coloane unui templu
1
 
maiestos / Şi pe ele se aşază bolta cerului senină,/ Unde luna îşiaprinde farul tainic de lumină. Elementele peisajului evocă imagineaunui lăcaş îndumnezeit: munţii par altare, copacii imbracaţi în neaseamană cu o orgă uriaşă, aburii care se înalţă la cer creeazăimpresia unor coloane. Solemnitatea imaginilor este conferită deneclintirea stranie a unui tablou de iarnă hiperbolizat prin asociereacu imaginea unui templu uriaş.8.Imagini artistice:cuvintele poeziei par simple, dar ele alcatuiesc combiniirend surprinzătoare şi emionante imagini. Predominăimaginile vizuale conturând tabloul grandios al naturii hibernale, într-o îngemănare a cerului cu pământul, în culori si nuanţe dealb strălucitor, oţelit, rece.
Miezul iernii
de Vasile AlecsandriÎn păduri trăsnesc stejarii! E un ger amar, cumplit!Stelele par îngheţate, cerul pare oţelit,Iar zăpada cristalină pe câmpii strălucitoarePare-un lan de diamanturi ce scârţâie sub picioare.Fumuri albe se ridică în văzduhul scânteiosCa înaltele coloane unui templu maiestos,Şi pe ele se aşează bolta cerului seninăUnde luna îşi aprinde farul tainic de lumină.O! tablou măreţ, fantastic!... Mii de stele argintiiÎn nemărginitul templu ard ca vecinice făclii.Munţii sunt a lui altare, codrii - organe sonoareUnde crivătul pătrunde, scotând note-ngrozitoare. Totul e în neclintire, fără viaţă, fără glas;Nici un zbor în atmosferă, pe zăpadă - nici un pas;Dar ce văd?... în raza lunii o fantasmă se arată...E un lup ce se alungă după prada-i spăimântată!
2
 
FIŞA DE LUCRU NR.2- GENUL LIRIC-
CLASA a VII-a D
1.Trăsăturile genului liric:figuri de stil, imagini artistice şi elemente de prozodie,predomina descrierea.2.Figuri de stil:epitete ( soare dulce, orizontul aurit), metafore (sorbind rouadimineţii, şi cu raze vii sărută, bobocei de aur).
3.
Strofa, versurile, rima, ritmul, măsura:poezia are patru strofe fiecare cu patru versuri, rima este
rima împerecheata si ritmul trohaic, cu o măsură de 15 silabe.
4.Rolul semnelor de ortografie şi de punctuaţie:semnele de punctuaţiei au, cu precădere, rolul de a arăta oenumeraţie, dar şi de a face trecerea de la un tablou la altul.5.Comentarea titlului:titlul ne introduce în lumea descrisă de autor în aceastapoezie.6.Exprimarea opiniei cu privire la mesajul poeziei:Dimineata zugrăveşte un tablou cu începutul zilei la ţarăunde oamenii se trezesc înainte de răsăritul soarelui, iar întreaga natură odată cu aceştia. 7.Ideea transmisă:Prin această poezie autorul ne transmite dorinţa de viaţă şiiubirea faţă de natură.8.Imagini artistice:Imaginile sunt formate prin descrierea enumerativa arăsăritului de soare, trezirea naturii la viaţă şi pregatirile pecar le fac ţăranii pentru a pleca la munca câmpului (,,el s-
3

Activity (41)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Ionutz Punk Rock liked this
Cristi Nodis liked this
Livia Boclinca liked this
Raul Emanuel liked this
Gabi Mitu liked this
Zob Mihaela liked this
Alexandra Stefania Florentina Gologan liked this
Mindrut Florin liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->