Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Mirë_se_erdhët_në_aeroportin_Adem_Jashari

Mirë_se_erdhët_në_aeroportin_Adem_Jashari

Ratings: (0)|Views: 5|Likes:
Published by Bashkim Fazliu

More info:

Published by: Bashkim Fazliu on May 14, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/25/2010

pdf

text

original

 
Mirë se erdhët në aeroportin “Adem Jashari”, PrishtinëMirë se erdhët në aeroportin “Nënë Tereza”, Tiranë
Duke dalur nga autobusi që transportonte udhëtarët nga aeroplani i ateruar, Lilian de Gol,nipi i ish-udhëheqësit të rezistencës franceze Charle De Gol, vërejti me shkronja tëmëdha emrin Tereze dhe menjëherë pyeti shoqëruesin e tij që kishte ardhur t’i ndihmojënë përkthim dhe guidë në tokat shqiptare, Ilirin, se mos vallë ky aeroport mbante emrin etë madhes “Nënë Tereza”? Iliri i shpjegon se pikërisht Aeroporti Ndërkombëtar i Tiranës,është i emëruar me emrin e humanistes të madhe, nobelistës për paqe, Nënë Tereza.Padyshim, ky emër nuk ishte i panjohur për De Golin dhe përshtypja e parë që shkeli nëtokën shqiptare ishte ana paqësore, humaniste, altruiste, një simbol i vërtei sakrificës për njerezimin që përfaqësonte Nëna Tereze dhe ai përfytyroi shqiptarët si njerez të paqesdhe të altruizmit njerezor. Pas disa ditë qëndrimi në Tiranë, pasi kishte kryer një pjesë tëinteresimit të tij dhe lidhjeve me Shqipërinë dhe shqiptarët, rrugëtimi i tij i mëtejshëm eqon në nevojën për vazhdim në Prishtinë, pasi një pjesë e lidhjeve dhe kontakteve të tijtashmë janë stacionuar në Kosovë me detyra diplomatike. Iliri i sugjeron udhëtojnë me aeroplan, meqë për rreth 30 minuta do të jenë në Prishtinë. Ishin për ngutidhe opcioni i aeroplanit ishte më i pranueshëm për DeGolin. Gjatë fluturimit, megjithëkohën e shkurtë, Liliani kërkoi nga shoqëruesi t’i shpjegojë më tepër për vendin kushkonin, pasi ai kishte dëgjuar për luftën që pati Kosova dhe sidomos për pjesën ku edhevendi i tij kishte marrë pjesë aktive gjatë bombardimeve të NATO-s, por edhe ishteinformuar se vendi i tij, Franca, kishte qendër vendet e para kishte njohur Pavarësinë e Kosovës, këtij shteti më të ri në botë. Iliri filloi t’i shpjegojë në të shpejtë sesi ajo që quhet sot Kosovë dhe pjesa me e madhe e territoreve shqiptare, kishte mbetë jashtë kufijve të asaj që tashmë ne e quajmë Shqipëri londineze dhe se kjo pjesë e popullittë ndarë padrejtësisht kishte hequr të zitë e ullirit për të arritë deri në këtë pikë, duke përjetuar spastrime, dëbime, torturime, burgosje, zhdukje, vrasje, masakra gjatë tërëshekullit. fundi, Iliri i shpjegon se si pamjet televizionet botërore kishintransmetuar gjatë luftës nga 1998-1999, ato kishin ndodhur edhe më parë në përfudnim tëshekullit dhe në fillimin e tij dhe gjatë gjithë tij, por që bota nuk kishte pasë mundësiasnjëherë t’i kuptojë ato në gjuhën e vërtetë, pasi propaganda serbe me ndihmën ruse,kishte qenë gjithmonë më e forta, duke përfshirë edhe luftën e fundit, por që më në funddështoi. Iliri e njofton edhe me një fakt interesant se, tash kur të zbresin në Prishtinë, dotë vërejë se ky aeroport quhet “Aeroporti Ndërkombëtar i Prishtinës – Adem Jashari”.Liliani bën pamjen e kureshtarit të mëtejmë, pasi ishte emër që e kishte dëgjuar, esidomos pas një raportimi të ish-Administratorit Kushner. Ai kishte lexuar se si Kushnerikishte shkruar në librin e kujtimeve në një vend të quajtur Prekaz se “Nëse do të kishteÇmim Nobel për Liri atë do ta merrte Adem Jashari dhe familja Jashari”. Që nga ajo ditëkishte mbetur shumë kurioz të dijë më tepër për këtë histori, për historinë e një njeriu që

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->