Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
36Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Simboluri Religioase in Marile Religii

Simboluri Religioase in Marile Religii

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 273|Likes:
Published by marikko

More info:

Published by: marikko on May 18, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/17/2013

pdf

text

original

 
Simboluri religioase in marile religii
Sursa: CrestinOrtodox.ro
Simbolurile au existat de cand lumea. Fiecare cultura, religie, loc,obiect, a fost asociat cu un simbol de catre cei ce au intrat incontact cu acesta. Cuvantul "simbol", provenit din latinescul"symbolum" sau din grecescul "σύμβολον", inseamna„reprezentare". El este, de cele mai multe ori, o emblema sau oimagine asociata cu cateva cuvinte sau prescurtari referitoare laelementul pe care-l reprezinta.Simbolurile religioase sunt printre cele mai folosite, cunoscute si vechi simboluri din lume.Simbolurile au ajutat intotdeauna la regasirea sau identificarea numitor valori, convingeri, ideisau marturisiri de credinta. Ele au avut drept prim scop adunarea la un loc a celor ce impartaseauaceleasi convingeri religioase ori culturale.Studierea simbolurilor religioase este o ocupatiea celor care studieazaIstoria Religiilor , aacelora care comparacredintele popoarelor sianalizeaza radacinilefiecarei culturi religioase.Dupa cum spuneam si maisus, simbolurile religioasesunt printre cele mai vechidin lume, unele dintreacestea identificandu-seca avand o vechime de peste 100.000 de ani. O parte dintre acestea suntcele egiptene, descoperitein mormintele faraonilor, ele identificand credinta in zei, viata vesnica, cheia vietii, etc. Uneledintre cele mai vechi simboluri sunt cele intalnite in unele situri arheologice din Africa, acesteadatand inca din perioada Epocii de Piatra, adica de acum mai bine de 100.000 de ani. Aici se pastreaza pigmeti de culoarea ocru (rosu inchis) care erau folositi spre desenarea simbolurilor vanatoresti.
Simbolurile si folosirea acestora in exprimarea plastica a marilor religii
1
 
Utilizarea simbolurilor este un fenomen mondial. Arheologul Steven Mithen, in urma multor studii asupra fenomenelor religioase, concluzioneaza cum ca este comun tuturor religiilor faptulca acestea sa implice si o exprimare plastica a credintelor teoretice. Adica, intotdeauna credintelein fiinte spirituale, in viata de dupa moarte, cat si in alte puteri nevazute, au fost plasticizate inimagini si simboluri fizice, acestea din urma avand drept scop indicarea celor dintai.Datorita faptului ca, de obicei, tot ceea ce tine de lumea spirituala difera de lumea materiala sisenzitiva, a fost intotdeauna dificila intelegerea si exprimarea acelora in sistemul nostru decunoastere. Daca era usor sa simti ori sa intelegi un lucru suprafiresc, dificultatea aparea insaatunci cand incercai sa transmiti altora acel lucru. Aceasta problema va fi insa rezolvata inmomentul in care lucrurile spirituale au fost „intrupate" in semne vizibile, in simboluri materiale.Prin semne si simboluri, cele negraite si nevazute puteau fi mai usor exprimate, transmise siintelese.
Simboluri religioase inBaha’i
In religia bahai’lor intalnim urmatoarele simboluri, general valabile: steaua cu cinci colturi,steaua cu noua colturi si inelul cu simbol. Steaua cu cinci colturi simbolizeaza corpul uman si petrimisii lui Dumnezeu, in timp ce steaua cu noua colturi si inelul cu simbol aduc aminte de perfectiune. 
Steaua cu cinci colturi
, numita "haykal", adica "templu", este simbolul oficial al religiei Baha’I,dupa cum mentioneaza invatatorii acesteia. Steaua cu cinci colturi a fost folosita ca insemn, incele mai importante scrisori, atat de catre Bab, cat si de catre Bahaulah.
Steaua cu noua colturi
este al doilea mare simbol al bahailor. Potrivit sistemului de calculnumeric Abjad, cuvantul Baha are un coeficient numeric de 9, motiv pentru care aceasta cifraeste des intalnita in scrierile, arhitectura si credinta acestora. Cea mai cunoscuta personificare acifrei noua este steaua cu noua colturi.
2
 
Simbolul de pe inele
este opera luiAbdul-Baha, fiul si succesorul luiBahaulah. Acesta este cel mai intalnitsi folosit simbol al bahailor, fiindfolosit pe mai toate inelele acestora. Eleste pus adesea si pe coliere, bratari,coperti de carte, tablouri, etc. Acestsimbol este alcatuit din doua stele cucinci colturi si un "baha" stilizat. Liniade jos reprezinta umanitatea si lumeacreata, linia cea mai de sus este lumea lui Dumnezeu, iar linia de la jumatate reprezintamanifestarea lui Dumnezeu in lume si revelatia. Linia verticala este Prima Vointa, care vine dinDumnezeu si strabate, prin revelatie, umanitatea. Cele doua stele ii reprezinta pe Bahaulah si peBab.
Simboluri religioase inBudism
Simbolismul budist apare in jurul anului 2100 i.Hr, fiind legat mai ales de simboluri aniconice,ocolind astfel reprezentarea directa a lui Buddha. Simbolismul cu motive umane a aparut in perioada secolului I, odata cu artele Mathura si artagreco-budista din Gandhara. Acestea s-au combinatcu vechile simboluri religioase budiste.Roata vietii, "
roata dreptatii
" sau "
roata dharma
"este roata ce infatiseaza conceptul budist "dharma". Numita "dharmacakra", aceasta arata calea spreiluminare, inca din primele zile ale budismului.Aceasta seamana cu o roata de car de lupta, cu optsau mai multe spite. Este unul dintre cele mai vechisimboluri din arta indiana. Cele opt spite ale rotiiindica cele Opt Nobile Adevaruri ale religiei budiste. Cercul simbolizeaza perfectiunea dharmei.
Simboluri religioase inHinduism
De-a lungul sutelor de ani, hinduismul si-a dezvoltat un intreg sistem de simboluri religioaseiconice. Formand iconografia hindusa, aceste simboluri se trag din plasticizarea unor scripturi oria unor traditii specifice. Semnificatia exacta a fiecarui simbol difera insa de la loc la loc, de latimp la timp, de la invatator la invatator. De-a lungul timpului, unele dintre simboluri, precum"svastika", au ajuns sa aiba o foarte mare varietate de intelesuri, pe cand altele, precum "aum",au ramas tipice si unice reprezentante ale hinduismului. Iconografia hindusa este caracterizata
3

Activity (36)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
dajo66 liked this
araly83 liked this
gabiclempop8257 liked this
Loredana Costea liked this
Cristina Borşa liked this
Dan liked this
malinova liked this
Elena Gheorghe liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->