Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
12Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Viktimologija

Viktimologija

Ratings:
(0)
|Views: 1,761|Likes:
Published by sakimaki

More info:

Published by: sakimaki on May 18, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/02/2013

pdf

text

original

 
Viktimologija je ucenje o zrtvi: victim (lat.) zrtva I logija (grc.) znanje, ucinje , nauka.Prilikom odredjivanja predmeta viktimologije pravi se razlika izmedju oddredjivanjaviktimologije u uzem smislu I viktimologije u sirem smislu.Viktimologija u uzem smislu predstavlja naucno saznanje o zrtvama krivicnih dela,ukljucujuci odnose izmedju ucinioca I zrtve interakcije izmedju zrtve Ikrivicnopravnog sistema I veze zrtvi krivicnih dela sa drugim drustvenim grupama Iinstitucijama, kao stu su mediji, biznis I drustveni pokreti.Viktimologija u sirem smislu je interdisciplinarno naucno saznanje ne samo ozrtvama kriminaliteta, vec I o zrtvama drugih stradanja. Viktimologiji je na ovakavnacin prvi definisao Medelsohn, jedan od pionira viktimologije.
1
Osnovni cilj viktimologije je obezbedjenje naucno vrednih saznanja o uzrocimakriminalliteta vezanim za zrtvu koja su pogodna da budu iskoriscena na praktickomplanu za obezbedjenje efikasne preventivne politike, otkrivanje nepoznatogucinioca, a takodje I proucavanje problema koji nastaju za zrtvu posle izvrsenogkrivicnog delaDr slobodanka konstantinovic-vilic, dr vesna nikolic-ristanovic
Uvod
Još u primitivnim društvima žena je bila izložena različitim oblicima viktimizacije i to nesamo kriminalom, već i svojim društvenim položajem. Tako u ranim društvima ima dostaoblika seksualnog ugnjetavanja žena kao npr. raspolaganje muža seksualnošću ženene samo za vlastitu već i za tuđu upotrebu, međusobno mijenjanje žena, ustupanježena itd., pri čemu je žena potpuno pasivna i objekt raspolaganja muškarca. Također,česta su bila i silovanja, te surovo kažnjavanje žene zbog brakolomstva. (Šeparović,1998, 297)Tipični oblici viktimizacije žena su ona krivična djela koja ulaze u područje obiteljskognasilja. Pri tom se mora imati na umu da je u žene mnogo više nego kod drugih žrtava idrugih krivičnih djela prisutan sukob dvaju interesa: interesa žrtve da se počinitelj kazni ida njena želja za pravdom bude zadovoljena, te interes da ne bude obilježena,osramoćena i odbačena u svojoj sredini. Stoga je potrebno posvetiti pozornost promjeniodnosa spram nasilja nad ženama barem iz dva razloga:
Nije moguće postići punu demokratizaciju odnosa u društvu ukoliko su prava ipotrebe bilo koje skupine nepoznata, osobito ako se radi o tako brojnoj skupinikao što su žene.
 
1 Mendelsohn, B. 1959, viktimologija I potrebe savremenog drustva
 
Potrebna je prevencija i pružanje odgovarajuće pomoći u slučajevima nasilja nadženama.
 
U Srbiji ne postoji pouzdana statistika o tome koliko je žena žrtava nasiljau porodici. Prema jednoj studiji nevladinih organizacija, svaka treća žena uSrbiji trpi fizičko nasilje, dok svakoj četvrtoj prijeti nasilje.
zakljucak
Do sada se o problemu zlostavljanja govorilo kao o ženskom problemu i najviše sepažnje posvećivalo metodama pomoći i podrške ženama žrtvama nasilja. No,perspektiva se mijenja i problem nasilja se prepoznaje kao najveći problem muškaraca.Pitanja koja se sada postavljaju su: Zašto muškarci zlostavljaju žene? Zašto su nasilni?Može li im se pomoći da prestanu s nasiljem? Kada muškarci prestanu sazlostavljanjima, ni žene više neće biti žrtve.
Godine 1997. održale su se četiri značajne konferencije na nacionalnom,regionalnom, interregionalnom i globalnom nivou na temu nasilja kao muškogproblema karakterističnog za mušku kulturu. Sada i muškarci sve više prihvaćajukolektivnu odgovornost za tu pojavu među pripadnicima njihovog spola.
Ipak, nasilje nad ženama neće prestati sve dok se ne postigne stvarna jednakostizmeđu žena i muškaraca u privatnom životu, politici, na radnom mjestu i ukulturnom životu uopće. Međutim, puka tehnička ili statistička jednakost neće bitidovoljna. Potrebno je postići stupanj na kojem će muškarci poštovati ženskuravnopravnost i dostojanstvo usprkos razlikama i pronaći novu definiciju muškostisa cijelim spektrom novih mogućnosti koje ona pruža.
Zašto žene godinama trpe nasilje
Pri analizi ovog pitanja treba imati na umu činjenicu da su mnoge žene zarobljenicesvog doma bez prijatelja ili poznatih, odvojene od obitelji, bez ikakvih financijskihsredstava, imovine ili zaposlenja. Neprekidnim fizičkim nasiljem i mentalnom torturomsvojih partnera, žene žrtve nasilja počinju se poistovjećivati sa svime što im njihovtamničar spočitava. One pate od tzv. “Stockholmskog sindroma”(http://www.crowmagazine.com/ostanak.htm) koji opisuje taoce koji se nakon dužegvremena zatočeništva i torture poistovjećuju i emotivno vežu za svoje otmičare.Istraživanja su pokazala da od “Stockholmskog sindroma” pate i slijedeće grupe:preživjeli iz koncentracijskih logora, ratni zarobljenici, fizički i/ili emocionalnozlostavljana djeca, civili iz kineskih komunističkih zatvora, članovi kultova i prostitutke sasvodnicima. “Stockholmski sindrom” je vrijedan u opisivanju sistematskih metoda kojese koriste ne bi li se slomio otpor žrtve i nad njom uspostavila kontrola. U gotovo svimvezama u kojima postoji fizičko nasilje postoji i emocionalno zlostavljanje. Svi su tinapadi usmjereni ka slamanju ženinog duha i njenog osjećaja vrijednosti.
Zašto žene ostaju? 
Zbog djece
 
Mnoge se žene boje da će ostati bez svoje djece budući da kad odu ostaju bezsredstava preživljavanja. Druge ostaju zato što vjeruju da djeca trebaju oca, da im on
 
može priuštiti stvari koje im ona ne bi mogla i spremne su se žrtvovati radi njihovedobrobiti kakvom je one vide.
Zbog negativnog stava društva
 
Neke žene ostaju u nasilničkim brakovima/vezama jer su uvjerene da im ionako nitkoneće vjerovati.
Zbog odsustva podrške
 
Žene žrtve nasilja trebaju podršku i pomoć. Potrebno im je da s nekim zajedno donesuodluke koje će ih spasiti. Međutim, nasilnici namjerno rade na tome da ih izoliraju odsvih.
Zbog samozavaravanja
 
Neke žene ostaju zato što vjeruju u ljubav, romantiziraju svoju vezu i nadaju se da ćebiti bolje. Vjeruju da ih partner voli samo što to ne zna pokazati ili pokazuje na krivinačin.
Zbog toga što misle da su jedine
 
Mnoge žene ostaju i zato što ne znaju niti za jedan slučaj onih koje su se uspjelespasiti. Ne znaju ni za jedan slučaj u kojem je nasilnik bio kažnjen (osim kada je osuđenzbog ubojstva, ali za žrtvu je tada kasno). Ne poznaju zakone i ne znaju da li ih zakonštiti i kome se uopće obratiti.
Zbog odgoja
 
Vjernice kao i osobe iz izrazito patrijahalnih sredina ili brakova u kojima su i same bilesvjedokinjama kućnog nasilja nad majkom ili žrtve zlostavljanja, najčešće pod utjecajemtradicionalno patrijahalnih i/ili vjerskih učenja ostaju uz supruga pod bilo koju cijenusmatrajući to svojom dužnošću. (http://www.crowmagazine.com/ostanak.htm)Činjenica je da žene ostaju godinama u brakovima ili vezama u kojima ih partneriomaložavaju, fizički i psihički zlostavljaju. Za to postoje brojni razlozi. Danas se društvonedovoljno posvećuje problemu pretučenih žena i kažnjavanju prijestupnika budući da je općeniti stav kako su to “bračni” li “obiteljski” privatni problemi u koje se ne trebamiješati.
Spolno nasilje nad ženama
Seksualno zlostavljanje je jedno od najviše traumatizirajućih iskustava u životu žene.Seksualna viktimizacija uključuje širok spektar neželjenog, silom iznuđenog seksualnogkontakta, od seksualnog uznemiravanja do silovanja i incesta.
Seksualno uznemiravanje
Seksualno uznemiravanje podrazumijeva svako neželjeno seksualno ponašanje drugeosobe, pri kojem ne dolazi nužno do fizičkog dodira, ali koje ponižava, sramoti, teugrožava dostojanstvo osobe. Obuhvaća slijedeće neželjene oblike ponašanja(Ajduković, Pavleković, 2000, 94):
Fizičko – nepoželjni fizički kontakti kao što su nepotrebna dodirivanja,glađenja, štipanja i pripijanja uz tijelo.
 

Activity (12)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Arnela Skoro liked this
Iwana_Stewanowic_992 liked this
Arnela Skoro liked this
Arnela Skoro liked this
Sadik Karahasanovic liked this
Ozrenka Fišić liked this
Zeljana Smudja liked this
shefket liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->