Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
9Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Somonul

Somonul

Ratings: (0)|Views: 768|Likes:
Published by Licurici1987
About the somon
About the somon

More info:

Published by: Licurici1987 on May 19, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/15/2013

pdf

text

original

 
Somonul - pestelealpinist
 joi, 24 august 2006Somonul, considerat o adevarata comoara naturala, esteunul dintre cei mai spectaculosi dar si cei mai gustosi pestidin lume. Traieste in cea mai mare parte in apele oceanice,ale Pacificului si Atlanticului de Nord si in unele râuri dintarile nordice. Este lucios, de culoare argintie si poateajunge la peste 30 de kg. Una din curiozitatile legate desomon o constituie „misiunea” sa obsesiva, misterioasa dea se intoarce, pentru a-si depune icrele, in râurile unde s-anascut, infruntând pradatorii, (cei mai importanti fiindursii) si obstacolele aparent imposibil de trecut. Este vorbade repezisuri si mici cascade. Din ce in ce mai putinisomoni salbatici se intorc insa in râurile in care s-aunascut. Si asta pentru ca numarul lor a scazut drastic. Seestimeaza ca efectivul lor in Oceanele Atlantic si Pacificnu depaseste 3,5-4 milioane de exemplare mature, adica de doua ori mai putin decât inurma cu 20-30 de ani.In unele zone din largul coastelor canadiene si ale SUA de est, populatia de somoni ar  putea disparea intr-un viitor apropiat, in absenta unor masuri energice din parteaguvernelor tarilor implicate in declinul pestilor. Masuri menite sa combata braconajul, poluarea industriala etc. De vina sunt si ploile acide. Sau crescatoriile, tarcurile flotantedin Atlantic si Pacific. Doar fermele (crescatoriile) din Atlantic furnizeaza 1,2 miliarde dekg de somon pe an. Somon pe care il gasim si noi in toate supermarketurile. Numarul lor ede aproximativ 400 de ori mai mare decât cel al somonilor salbatici.Aceste tarcuri flotante sunt insa poluante datorita excrementelor si a paduchilor de somon,toxici pentru cei salbatici. O buna parte din exemplarele de crescatorie scapa in apeleoceanului si se incruciseaza cu cele salbatice, dând nastere la hibrizi. Pestii din ferme primesc o hrana speciala (granule lansate prin tuburi pneumatice) care le accelereazacresterea, granule in care se afla si pigmenti, pentru a conferi carnii culoarea roz, specificasomonilor salbatici, si pesticide.Cele mai multe ferme piscicole apartin Norvegiei. Un mare numar se gasesc si in apeleScotiei (350 de ferme care asigura 40% din exporturile alimentare). Somonul este si unuldintre cei mai cautati pesti de catre pescarii amatori. Islanda este tara care ofera cele maimari satisfactii atât din punct de vedere al exemplarelor mari si puternice cât si al peisajului (stânci vulcanice impunatoare, ghetari, apusuri de soare care dureaza 2 ore etc.).O zi de pescuit poate costa un pescar amator, care nu se uita la bani, 1000-1200 euro pe zi.Islanda câstiga din pescuitul sportiv 20 de milioane de euro pe an.
 
Somonul 
Somonul este un peste delicios ce poate fi gatit in numeroase variante.Somonul este un peste incredibil; calatoreste mii de mile in timpul ciclului vietii sale si sereintoarce in termen de 3-5 ani exact in locul in care s-a nascut pt a depune icre, apoimoare.Somonul este considerat un aliment cecombate acneeasi previne imbatranirea pielii. Un grup de cercetatori a descoperit o noua clasa de grasimi umane denumite resolvinecare par a avea un rol in controlul inflamatiei.
Inflamatia, asa cum stim, este cea care duce la aparitia leziunilor pielii in acnee. Acesteresolvine sant alcatuite dinacizi grasi omega-3. Numerosi pesti contin acizi grasi omega-3, inclusiv somonul.Acizii grasi esentiali, asa cum se subintelege din denumire, sant esentiali pt sanatateaorganismului, dar deoarecenupot fi produsi de catre organism,trebuie obtinuti din alimente.Acizii omega-3 gasiti in somon auefecte benefice cardio-vasculare; previn aritmia, scadriscul de tromboza arteriala (cauza de infarct si AVC), imbunatatesc raportul colesterol"bun"/ colesterol "rau".Acizii omega-3 previn obezitateasiimbunatatesc raspunsul insulinei.. Deasemenea,scad riscul sindromului "ochilor uscati" (DES)care afecteaza 10milioane de americani.Lacrimile artificiale confera doar o imbunatatire temporara in acest sindrom.Somonul ne protejeaza de arsuri solaresiscade riscul de cancer . Un studiu a relatat ca somonul, datorita acestor acizi, ajuta la scaderea ostilitatii...Acizii omega-3 sant precursorii prostaglandinelor. Unele prostaglandine au rol inflamator iar altele antiinflamator, insa cele din somon aurol antiinflamator , de aceea somonul esterecomandat pt cei care sufera deartrita.Deasemenea, prostaglandinele imbunatatesc fluxul circulator, avand un rol nenefic asuprasanatatii fizice si mentale.Consumul de peste de 1-3 pe luna protejeaza impotriva accidentului vascular ischemic(AVC) precum si de Boala Alzheimer.Somonul, ca si alti pesti, contine cantitati mari de proteinesicoenzima Q-10. Substante nutritive prezente in somon:triptofan, vitamina D, acizi grasi omega-3, selenium, proteine, vitamina B3 (niacina),vitamina B12 (cobalamina), vitamina B6 (piridoxina), fosfor, magneziu.
 
niacina: este necesara pt procesarea grasimilor de catre organsim, scade cu succescolesterolul totalvitamina B12: este un donor important de grupari metil care sant folosite pt convertireaunor substante in altele. Cand aceste grupari metil lipsesc, se acumuleaza in organismsubstante ca homocisteina- creste riscul de boala cardiovasculara.Somonul este sarac in calorii si in grasimi saturate.Somonul "de ferma" contine PCB si dioxina in cantitati de 8X mai crescute decat celsalbatic (subst toxice).Totusi, ambele tipuri de somon contin cantitati scazute de metilmercur, o substantaapropiata cu mercurul toxic. In cantitati mici nu este nici un pericol, insa nu esterecomandat ca somonul sa fie consumat la fiecare masa.
Americanii salveaza somonul ucigand leiide mare
In scopul protejarii populatiei de somon din Pacificul de nord-vest, al carei numareste in scadere, statele americane Washington si Oregon au permisunea de a ucideleii de mare care se hranesc cu aceastaspeciede peste, informeaza Reuters.
Astfel, Serviciul National de Pescuit Marin a decis ca langa barajul Bonneville de pe raulColumbia se pot ucide pana la 85 de lei de mare pe an.Departamentul pentru Pescuit si Vanatoare al statului Oregon a anuntat ca "vanatoarea"va incepe dupa 1 aprilie.Leii mancatori de somon au fost o problema in apele coastei vestice de peste un deceniu,iar in barajul Bonneville de aproape cinci ani.Autoritatile au incercat sa-i opreasca punand bariere sau alungandu-i cu gloante decauciuc, insa masurile nu au avut succes.Un leu de mare mascul consuma aproximativ 13,6 kilograme de peste zilnic, iar autoritatile au estimat ca leii de mare au mancat aproape 4.000 de somoni anul trecut.

Activity (9)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
bucinski liked this
Andreea Florea liked this
Liu Ionescu liked this
Kate Borovic liked this
IRINUSCA84 liked this
xalecsia liked this
0ana liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->