Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
7Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
despre homeopatie

despre homeopatie

Ratings: (0)|Views: 117|Likes:
Published by Myhihg

More info:

Published by: Myhihg on May 19, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/10/2013

pdf

text

original

 
Homeopatie
Principiile homeopatiei
Definiţia homeopatiei prin expresia populară „cui pe cui se scoate" este o prescurtare,eronată, bineînţeles, dar purtătoare a ideii majore că asemănările sunt vindecate prinmijloace asemănătoare. (Homoîos = asemănător, pathos = suferinţă).
Ce este o patogeneză ?
Este totalitatea simptomelor observate la omul sănătos, în cursul administrării,accidentale sau experimentale, a unei substanţe active din punct de vedere farmacologic,în doză ponderală.Intoxicaţiilea) Acute, au semne comune: vărsături, diaree, apoi leziuni ce pot fi mortale. Nu prezintăsemne specifice. b) Cronice, (profesionale de exemplu), lente şi progresive, provoacă simptome variate şispecifice substanţei; sunt, deci, mai bogate din punct de vedere instructiv.Lentoarea intoxicaţiei permite înregistrarea dezvoltării unor semne funcţionale care vor finotate cu grijă.
Experimentul la omul sănătos
Trebuie făcut cu o substanţă perfect definită, utilizată în doze ponderale, progresive şirepetitive, menţinute înacelaşi timp la nivel subtoxic. Experimentul va fi făcut pe un anumit număr de persoane,despre care se ştie că sunt sănătoase şi alese astfel încât să constituie un eşantionreprezentativ.Toate simptomele care apar sunt observate în cele mai mici detalii şi notate în termeniifolosiţi de către subiect.Acest experiment asupra omului sănătos permite repertorizarea tuturor senzaţiilor  personale ale subiectului şi definirea modalităţilor ce vor fi determinante în alegereamedicamentului de către medic.Patogeneziile sunt reunite în lucrări intitulate Materia medicală homeopatică.
Aplicarea metodei la individul bolnav
Pentru a înţelege mai uşor principiul similitudinii să luăm câtevaexemple: • o pacientă cu cistită hematurică cu arsuri intense, înainte, întimpul şi după micţiune, poate fi vindecată cu doze slabe de cantaridă(Cantharis)care, în doză ponderală, provoacă , la omul sănătos simptome şimodalităţi reacţionale asemănătoare. • un bolnav epuizat de o diareeneîntreruptă, în jeturi, însoţită de transpiraţii reci şi dureri sub formă decrampe, poate fi vindecat cu mici doze de Veratrum album, care, în doze mari, provoacăla un individ sănătos un tablou clinic asemănător.Doctorul Rousson, unul dintre reprezentanţii marcanţi ai homeopatiei din Lyon, a relatatîn manualul său de homeopatie experimentul următor:Doi gemeni prezintă diaree spumoasă cu vărsături mucoase şi gleroase, după ce au
 
mâncat fructe verzi.Bazându-se pe similitudinea simptome-lor, se administrează amândurora medicamentulIpeca. Dar unuia dintre gemeni i se dă Ipeca tinctură-mamă (TMj, iar celuilalt Ipeca 9CH.Ce se constată ?Primul se agravează, în timp ce al doilea este clar ameliorat. în primul caz putem spunecă se obţine o adiţie morbidă, în al doilea caz, o diminuare morbidă.
Prescripţia medicamentului homeopatic
Constă în alăturarea şi compararea a două observaţii :1) tabloul clinic prezentat de bolnav.2) tabloul patogenetic, rezultat din experimentarea unei substanţe la omul sănătos.Substanţa care provoacă simptomele cele mai asemănătoare este numită „simillimum".Cu cât cele două tablouri coincid mai mult, cu atât alegerea medicamentului se impune sicu atât mai mult poate fi prescris în diluţii înalte. Este deci indispensabil pentru medic săcunoască bine patogeneziile. Tabloul clinic regrupează ansamblul semnelor observate la bolnav. Aceste simptome sunt ierarhizate în:• Semne locale: semne obiective înregistrate prin observaţie (hematoame, veruci,eczeme...);• Semne generale: sunt expresia unui mod reacţionai general (febră, tuse, diaree...);• Semne psihice: singurele ce marchează modificările comportamentuluiobişnuit al individului, provocate de maladia sa;• Semne anatomo-patologice: sunt semnele histologice.Toate aceste simptome, care sunt expresia reacţiei specifice a bolnavului la boală, sunt precizate de circumstanţele apariţiei lor. Este vorba de ceea ce numim „modalităţilereacţionale": agravare, ameliorare, lateralitate etc.Semnele locale şi generale sunt importante în alegerea medicamentului. Să luămexemplul febrei:- o febră cu instalare rapidă, ridicată (39° - 39,5° C), cu piele uscata (fără transpiraţie)indică Aconitum;- o febră cu instalare rapidă, ridicată (39° - 39,5° C), dar cu transpiraţie, indicăBelladonna;- o febră în platou, fără sete, răspunde la Gelsemium;- o febră în platou, cu sete, indică Bryonia.Medicul acordă o importanţă cu totul deosebită modalităţii simptomului. De exemplu, odurere arzătoare ameliorată la căldură constituie un semn distinctiv pentru Arsenicumalbum, deoarece majoritatea arsurilor sunt ameliorate la frig.
Prepararea farmaceutica a medicamentului homeopaticDoza infinitezimala
Al doilea principiu fundamental al homeopatiei constă în folosirea medicamentului înconcentraţii înalt diluate. Acest fundament, care rezumă adesea pentru public întreaga
 
homeopatie, nu constituie în realitate decât corolarul principiului similitudinii. Intr-adevăr, dacă s-ar folosi pentru un bolnav medicamentul corespunzător în doză foartemare, prea mare, s-ar agrava simptomatologia acestuia.Aşa cum am văzut până acum în experimentele făcute de Hahnemann, diminuarea progresivă a substanţelor folosite duce la doze infinitezimale, care nu devin cu adevărateficiente decât după „sucusiune" (agitare prelungită între fiecare diluţie) şi al căreiobiectiv este dinamizarea principiului activ.Farmacopeea franceză actuală impune această dinamizare în prepararea oficinalăhomeopatică. Doza infinitezimală îşi găseşte justificarea în observarea rezultatelor experimentale, confirmate clinic.
Procesul de fabricaţie
Preparatele homeopatice sunt obţinute din produse de origine vegetală sau animală(veninuri...) şi din produse chimice minerale (cuprum = cupru) sau organice (glande).a) Suşele de origine vegetala: tincturile-mamâ (TM) de origine vegetală sunt obţinute prinmacerarea în alcool a plantelor (sau a părţilor din plante) proaspete sau, mai rar, uscate.Macerarea are loc în recipiente din sticlă sau din oţel inoxidabil, timp de cel puţin treisăptămâni.După macerare, tincturile-mamă sunt decantate, filtrate, păstrate în condiţii deosebite(temperatură, luminozitate redusă, aerare...) şi controlate în mod riguros. Masa detinctură-mamă astfel obţinută este egală cu de zece ori cea a materiei prime tratate(calculată în raport cu masa acestei materii prime deshidratate). b) Suşele de origine animală: sunt constituite printr-o macerare în alcool în proporţie de 1/20:- a animalelor întregi viiApis mellifica = albina întreagăFormica rufa = furnica roşie- sau a anumitor părţi sau organe ale animalelor, sau a anumitor secreţiiSepia= cerneala sepiei- sau a veninurilor Lachesis= veninul de Bothrops surucucuVipera Redi = veninul de Vipera aspisc) Suşele de origine chimica: deorigine minerală sau organică, ele conţin:- corpuri simple sau compuse: metale, metaloizi, hormoni, vitamine;- complecşi chimici de origine naturală sau sintetică ( Natrum muriaticum, Calcarea ostreica
 
).BioterapeuticeleSunt medicamente obţinute din:- produse nedefinite chimic (seruri, vaccinuri, toxine, anatoxine, virusuri...); Astfel,Tuberculinum este obţinut din culturi de Mycobacterinum tuber-culosis;- secreţii sau excreţii patologice; Psorinum, obţinut din lizatele serozi-tâfilor leziunilor descabie;- culturi microbiene pure. Colibacillinum, lizate obţinute din culturile de Escherichia coli.IzoterapeuticeleSunt preparate extemporanee; prima diluţie trebuie să fie sterilizată.

Activity (7)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
Agatha Popa liked this
Monica Retea liked this
Geanina Silaghi liked this
Iulian liked this
anngel_ika liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->