Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
16Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Laporan AJK Keselamatan

Laporan AJK Keselamatan

Ratings:
(0)
|Views: 1,101|Likes:
Published by lontong

More info:

Published by: lontong on May 20, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/26/2013

pdf

text

original

 
Laporan AJK KeselamatanAktiviti Pengelolaan Permainan Tradisional
SebelumKami mengadakan perjumpaan untuk berbincang dan menyenaraikan tugas-tugassetiap unit. Ahli jawatankuasa kecil yang telah dibentuk diminta berkumpul di dalamkumpulan AJK masing-masing bagi menyenaraikan peralatan-peralatan yang perlusemasa aktiviti permainan tradisional.Antara cadangan peralatan yang perlu kami bawa ialah talkie-walkie, khemah danfirst-aid. Malangnya talkie-walkie tersebut tidak disetujui oleh beberapa orang ahlikerana tidak mempunyai cukup bajet serta penggunaannya tidak begitu relevan semasamenganjurkan aktiviti permainan tradisional. Khemah dan first-aid boleh kami dapatidaripada pihak pengurusan Institut Perguruan Guru Raja Melewar.
SemasaKhemah AJK Keselamatan tidak disediakan oleh pihak IPG Raja Melewar keranapekerja telah diberitahu lewat oleh pihak pengurusan IPG bahawa kami memohon limabuah khemah. Pekerja hanya sempat memasang dua khemah sahaja iaitu khemahrumah sukan.Kami juga bertanggungjawab dalam memastikan tiada peralatan permainantradisional yang mengganggu kelancaran aktiviti permainan lain. Kami menasihatkansetiap ahli kumpulan yang telah selesai membuat amali supaya mengemas kawasanatau sudut yang telah mereka gunakan tadi.
 
Semasa aktiviti permainan tradisional berlangsung, terdapat seorang ahli rumahmerah telah jatuh pengsan setelah bermain permainan musang dan anak ayam. Padahari tersebut juga keadaan cuaca yang sangat panas dan kering. Oleh sebab tiadakehmah khusus untuk peserta yang cedera, maka peserta tersebut telah menerimarawatan di tempat yang kurang sesuai dengan keadaannya yang sakit.
SelepasSelepas acara penutupan majlis, AJK Keselamatan telah memastikan semuaperalatan telah diambil dan padang bersih daripada sampah kerana padang tersebutakan digunakan oleh ramai guru pelatih lain. Sekiranya padang tersebut kotor danperalatan permainan masih tidak dikemaskan lagi ini mungkin akan mendatangkankecederaan kepada guru pelatih lain yang menjalankan aktiviti pengajaran danpembelajaran di atas padang.Kemudian setiausaha AJK Keselamatan menulis laporan tentang perjalanan aktivitipermainan tradisional dari aspek keselamatan.
 
KekuatanKeselamatan di dalam sesuatu aktiviti merupakan aspek yang amat pentingdalam memberi kelancaran dan kejayaan pengelolaan aktiviti permainan tradisional.Maka, setiap AJK Keselamatan kami telah memberi 100 peratus komitmen yang baiksupaya dapat mengelakkan sesuatu kemalangan yang tidak diingini daripada berlaku.Setiap AJK kami terdapat di setiap rumah sukan. Sekiranya berlaku apa-apakejadian yang tidak diingini, wakil tersebut akan terus memaklumkan kepada Ketua AJKKeselamatan untuk diambil tindakan susulan. Pesakit atau mangsa akan diberi rawatansegera mengikut jenis kecederaan yang dialami. Sekiranya pesakit tersebut perludibawa ke hospital, maka dia akan terus kami bawa ke hospital. Kebanyakkan ajk kami juga pernah mengikuti Badan Unit Beruniform pada semester lepas yang ditauliahkanuntuk merawat mangsa yang cedera.KelemahanSeperti yang telah saya nyatakan, AJK Keselamatan tidak mempunyai tempat merawatdan berehat yang berasingan daripada peserta lain. Khemah ini akan berfungsisekiranya terdapat dari kalangan peserta yang mengalami kemalangan dan mempunyaimasalah kesihatan seperti demam, pitam dan sebagainya.First-aid kami juga tidak mempunyai kelengkapan ubat yang baik. Sebahagian ubatyang terdapat di dalam peti first-aid itu hanya mencukupi untuk mengubat bilanganpesakit yang terhad.Cadangan

Activity (16)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Hidayat Nizar liked this
Kira Yamato 92 liked this
Nor Faezah liked this
Biltah Nong liked this
Abdul Mujib liked this
Nurul Atiqah Azami liked this
Nurul Atiqah Azami liked this
Teng Yiang Niang liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->