Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
74Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Farmacologie

Farmacologie

Ratings: (0)|Views: 11,486|Likes:
Published by aigil87

More info:

Published by: aigil87 on May 22, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/31/2013

pdf

text

original

 
FarmacologieFarmacologie curs 7 (sem 2) 25-04-2007I. ANESTEZICE GENERALE (inhalatorii)Se administreaza cu ajutorul aparatelor de anestezie cu circuit respirator semi-inchis si inchis. Patrunderea narcoticelor inhalatorii in organism se face in functie deconcentratia anestezicului in aerul inspirat, precum si de concentratia anestezicului lanivelul alveolei pulmonare, de ritmul si profunzimea respiratiilor, de concentratiaanestezicului in sangele arterial, de debitul cardiac si de ceoficientul de partitie sange-aer.HALOTANLichid siropos, volatil. Din punct de vedere chimic este o hidrocarbura halogenata(florurata). Realizeaza o narcoza medie. Are toxicitate mica. Somnul anestezic seinstaleaza in 10 minute fara fenomene neplacute. Analgezia slaba. Relaxarea muscularaeste incompleta. Reflexele viscerale sunt partial pastrate. Pupila ramane miotica.Miscarile oculare sunt slabe in timpul somnului narcotic. Nu este iritant la nivelulmucoasei respiratorii. Nu produce bronhospasm. Determina dilatarea vaselor cerebraleinsotita de hipertensiune. Deprimarea circulatorie poate fi periculoasa. Vasodilatatia ducela pierdere de caldura, putand aparea frisoane.Revenirea din narcoza este relativ rapida. Este indicat la toate speciile. Se elimina pe cale respiratorie. In timpul narcozei se evita folosirea adrenalinei si a β-blocantelor adrenergice. Nu se foloseste tubocurarina, nu se asociaza clorpromazina, morfina, nu sefolosesc antibiotice aminoglicozide, pentru ca accentueaza reactiile adverse.METOXIFLURANDin punct de vedere chimic este un eter halogenat. Inductia anesteziei este delunga durata. Analgezia este de buna calitate. Pentru miorelaxare sunt necesare dozemari. Provoaca o deprimare respiratorie puternica. Efectul hipotensiv este mai slab.Revenirea din anestezie se face lent intrucat se cumuleaza in tesutul adipos. Estenefrotoxic, actionand la nivelul tubilor renali putand provoca poliurie si crestereacantitatii de uree si creatinina.ENFLURANSe aseamana cu halotanul. In plus, poate provoca bloc neuromuscular. Areinductie rapida. Faza de excitatie este minima. Revenirea din anestezie este rapida. Poate produce deprimare respiratorie. Nu este hepatotoxic.IZOFLURANIzomer al enfluranului cu potenta mica. Realizeaza o buna relaxare musculara. Nudeprima miocardul. Produce vasodilatatie si ca urmare scaderea tensiunii. Nu este hepatosi nefrotoxic. Are o inductie si o revenire rapida din narcoza.ETER ETILIC (nu se mai foloseste)Lichid volatil cu miros intepator. Provoaca o inductie rapida a narcozei dar si orevenire rapida. Vaporii sunt iritanti la nivelul cailor respiratorii (animalul devine agitat).Creeaza impresia de excitatie aparenta. Realizeaza o buna analgezie.CLOROFORM (nu se mai foloseste)
 
Inductia narcozei si trezirea este mai lenta decat la eter. Vaporii nu sunt iritanti pentru mucoasa respiratorie, dar poate produce faza de excitatie aparenta. Are remanentain organism pentru ca se acumuleaza in tesutul adipos. Este hepatotoxic.KELEN (clorura de etil)Lichid care fierbe la temperatura de 13°C. creeaza o narcoza de foarte scurtadurata.II. NARCOTICE INJECTABILEAu avantajul ca nu produc faza de excitatie aparenta sau aceasta este discreta. Nunecesita aparatura speciala. Efectul este mai scurt decat in cazul anestezicelor inhalatorii.A) NARCOTICE BARBITURICEB) NARCOTICE NEBARBITURICE: - aldehide (cloralhidrat, cloraloza)- carbamati (uretan)- alcooli (alcool etilic)- derivati tiazinici ( rompun = xilazina) 
 A) Narcotice barbiturice
Reprezinta o grupa moderna de medicamente cu urmatoarele proprietati: sedative,hipnotice, narcotice, anticonvulsivante, antiepileptice.
1. Barbiturice hipnotice
BARBITAL = VERONALBARBITAL SODIC = MEDINALFENOBARBITAL = LUMINAL = GARDENALPENTOTAL = PENTOBARBITALHEXOBARBITALCICLOBARBITALAMOBARBITAL = AMITAL (distonocalm)Sunt deprimante ale SNC care induc, produc sau prelungesc somnul. Provoaca ocrestere a duratei somnului lent , in detrimentul duratei totale. Deprimarea impulsurilor lanivelul sistemului activator ascendent cu diminuarea procesului de vigilenta corticala.Provoaca modificari la nivelul mecanismelor de transmitere sinaptica dependente denoradrenalina, dopamina, serotonina, GABA.Dozele mici de hipnotice determina reducerea activitatii spontane, modificari de postura, tendinta de inchidere a ochilor. Dozele mari provoaca pierderea starii deconstienta, relaxarea musculara, pierderea reflexelor de redresare. Aceasta stare senumeste hipnoza farmacologica sau stare de somn anestezic.Dupa durata de actiune pot fi : cu durata scurta, medie sau lunga.Folosirea indelungata duce la dependenta. Absorbtia barbituricelor este buna pediverse cai de administrare. Se elimina pe cale urinaara mai ales sub forma de metabolitiinactivi. Eliminarea creste prin alcalinizarea urinii.Sunt indicate ca: hipnotice in stari de neliniste, sedative in stari de anxietate,anticonvulsivante si antiepileptice.
2. Barbiturice narcotice
Ca si celelate sunt derivati ai acidului barbituric, mai ales sub forma de saruri de Na. Induc repede o stare de somn superficial. Reflexele palpebrale si tendinoase suntdiminuate. Tonusul muscular este pastrat. Pupilele sunt normale sau miotice. Respiratia si
 
circulatia sunt moderat deprimate. Difuzeaza rapid in tesuturi, mai ales in cele binevascularizate (creier, inima). Prin saturarea tesutului de depozit se produce prelungireaefectului deprimant central. Sunt epurate prin metabolizare hepatica.
Reactii adverse
: deprimare respiratorie si circulatorie; laringospasm,hipotensiune.Se injecteaza IV.
2a Barbiturice clasice
PENTOBARBITAL SODIC = NEMBUTALSolutia se prepara in concentratie de 2,5% in momentul utilizarii. Seadministreaza in doza de 2-5 mg/kg. Dupa narcoza se produce un somn postnarcotic lung.Sunt administrate pentru eutanasie la animale, doza 50-60 mg/kg.Preparat: Eutaff.
2b Derivati eumetilati
HEXOBARBITAL SODIC = EVIPANMETOHEXITAL = BREVITAL NARCOBARBITAL = EUNARCONAu efect scurt pentru ca se metabolizeaza rapid. Pot fi administrati pe toate caile(oral, injectabil) dar mai ales IV. Doza 5-10 mg/kg.
2c Tiobarbiturice
TIOPENTAL SODIC = PENTHOTALProduce pierderea cunostiintei in 10-20 minute. Efectul maxim la 30 minute.Trezirea dupa 20 minute. Se distribuie rapid la nivelul creierului si apoi in muschi sitesutul adipos. Somnul post narcotic este scurt.Preparate comerciale:
 Rompental 
= pulbere liofilizata ce se dilueaza 2,5%. Doze:cabaline, bovine, ovine, caine – 10-12 mg/kg; pisica- 15-20 mg/kg. Poate produce aritmiicardiace, salivatia si laringospasmul pe care le provoaca se combat cu atropina. 
Tyamilal 
(
 Surital 
) = solutie 4%, doze: 5-20 mg/kg. Duratanarcozei 10-15 minute. 
 Methitural 
=
Thiogenal 
=solutie 10%. Doze 15-100 mg/kg.Durata narcozei 5-15 minute. 
 B) narcotice nebarbiturice
ROMPUN= XILAZINACel mai bun narcotic pentru bovine. Nu se utilizeaza la suine. Efectul narcotic poate fi gradat in functie de doza. Efectul narcotic este insotit de o buna analgezie si o buna miorelaxare. La pisica are efect vomitiv. Se administreaza IM, se absoarbe rapid.Efectul se instaleaza in 5-15 minute. Daca doza este mai mare apare narcoza.Durata efectului: la bovine 1-5 ore, la ovine 45 minute, la cal 20-30 minute.Pentru prelungirea narcozei se poate reinjecta dupa 30 minute. Actiuneaanalgezica este urmarea deprimarii centrului durerii din talamus. Se prezinta sub formade flacoane 25 ml 2%.Doza: bovine- 0,05 mg/kg pentru producerea sedarii; 0,3 mg/kg pentru narcozaCabaline: 2-3 mg/kg

Activity (74)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Gratiana Timis liked this
Annie83D liked this
nicoviodan liked this
Ioan Vladianu liked this
FinetaCostea liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->