Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
40Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
New Media Pg 30

New Media Pg 30

Ratings: (0)|Views: 1,137|Likes:
Published by benitudor

More info:

Published by: benitudor on May 24, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/08/2013

pdf

text

original

 
Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice~ Introducere în Relaţii Publice ~
 Noile media şi specialistul în PR 
Student: Tudor BeniaminSpecializare: PublicitateGrupa: 2Bucuresti,2010
 
INTRODUCERETermenul de relaţii publice a fost folosit pentru prima oară de către preşedinteleThomas Jefferson într-un discurs de al său pentru a defini starea de spirit a cetăţenilor îninteriorul unei comunităţi politice.O primă formă a relaţiilor publice a apărut în secolul XIX. Din anul 1850, înStatele Unite, P.T. Barnoum practică această formă primitivă a relaţiilor publice.Acesta manipula oamenii, minţea, sau făcea propagandă pentru a-şi promova afacerile.Inteligenţa lui l-a ajutat să promoveze un circ, găsind totdeauna modalităţi de a atrageoamenii. Astfel, de la un simplu circar, a reuşit să deschidă un muzeu, şi chiar să fienumit lord, de către regina Angliei. Un alt intemeietor al relaţiilor publice a fost Ivy Leeun jurnalist care a introdus în relaţii publice noţiunea de “onestitate”, “inţelegere” şi“compormis”. El este cel care recunoaşte eşecul pe care l-a avut compania de căi ferate pe care o reprezenta. În anii `20 Edward L. Bernays este cel care pune bazele acestuidomeniu, “creionează atât domeniul relaţiilor publice, cât şi profesia de consilier înrelaţii publice.”( Relaţii Publice, evoluţii şi perspective). Începând cu acest moment,încep să apară tot felul de definiţii şi teorii legate de acest domeniu. Definiţia lui Rex F.Harlow este îmbunătăţită de Gruning şi Hunt, care încearcă să apropie abordărileteoretice de cele practice. În anul 1999, Hutton este cel care dezvolmodelultridimensional în care relaţile publice sunt descrise de trei axe: interes, iniţiativă şiimagine. Din cele 472 de definiţii ale relaţilor publice, în anul 1975, la iniţiativa profesorului Harlow s-au strâns 65 de specialişti în relaţii publice pentru a se hotărâasupra unei singure definiţii. Astfel, următoarea definiţie a apărut în anul 1976 publicatăîn revista Public Relations Review: “Relaţiile publice reprezintă funcţia manageriadistinctă care ajută la stabilirea şi menţinerea unor limite reciproce de comunicare, laacceptarea reciprocă şi la cooperarea dintre o organizaţie şi publicul ei; ele implicămanagementul problemelor, ajutându-i pe manageri să fie informaţi asupra opiniei publice şi să răspundă cererilor opiniei publice; ele definesc şi accentuează obligaţiilemanagerilor de a anticipa tendinţele mediului; ele folosesc ca principale instrumente delucru cercetarea şi comunicarea bazată pe principii etice.”
 
PARTEA TEORICĂ După ce s-a stabilit baza teoretică a acestui domeniu de activitate, putem săamintim partea practică a relaţiilor publice. Relaţiile publice se ocupă în general de promovarea imaginii şi de menţinerea legăturii între organizaţie şi public. Pentru acestlucru, fiecare specialist în comunicare are propriile lui tehnici de a face aceste lucruri.Relaţiile publice este domeniul care cere multă creativitate, onestitate şi spontaneitate.Toate aceste calităţi trebuie să se regăsească în personalitatea aceluia care lucrează înrelaţii publice, şi bineînţeles, în activitatea lui pentru organizaţie.Însă, problema se pune în felul următor: relaţionistul vrea să fie generalist, sauspecializat? În cazul în care se ocupă de câteva lucruri specifice, precise, se va numispecialist. Dacă se ocupă de majoritatea lucrurilor care ţin de relaţii publice, se numeştegeneralist. Relationistii debutanţi în această meserie, dacă lucreză într-o organizaţiemare, şi au de făcut nişte lucruri specifice, pot să-şi construiască cariera ca şi specialişti pe o anumitp ramură. Dacă lucrează într-o organizaţie mică, cu câţiva clienţi, făcândlegătura dintre nevoile clineţilor şi resursele specializate ale agenţiei, se va numigeneralist.Aşadar, dacă P.T. Barnoum folosea tot felul de metode rudimentare pentru aatrage oamenii şi a păstra o legătură cu ei, în ziua de astăzi se folosesc alte metode, bazate pe evoluţia tehnologiei. Această promovar bazată pe tehnologie se foloseşte pentru că implică nişte costuri mai mici, şi au un impact mai mare. Cu ani în urma, cândspuneai “relaţii publice” te gândeai la o conferinţă de presă sau la un articol într-un ziar.Astăzi lucrurile au evoluat în aşa măsură încât poţi să difuzezi informaţiile dorite cătreun număr de receptori mult mai mare, fiecare primind un mesaj personalizat, costurilefiind mai reduse. Acest lucru se poate face cu ajutorul noilor media. Calculatorul este“entitatea” care a evoluat explozibil în ultimul secol, şi în continuare evoluează. De laun calculator de dimensiunile unei camere, s-a ajuns la dimensiunea unui laptop. De la oreţea de câteva computere, s-a ajuns la posibilitatea ca fiecare computere fieinterconectat prin intermediul internetului cu orice alt computer. Aceste lucruri aufavorizat dezvoltarea noilor media. Atât persoane publice, cât şi persoane juridice sau persoane din viaţa politică au început să-şi creeze un blog, un website, un banner sau săapeleze la alte mijloace puse la dispoziţie de această tehnologie pentru a-şi promovaimaginea sau a crea o legătură cu publicul (virtual, in acest caz).

Activity (40)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Simona Boghiu liked this
Diana Năsui liked this
lollitta liked this
stefanlnt liked this
Catalin Cincu liked this
Paul Marian liked this
Bianca Hughes liked this
Cătălina Russu liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->